Είναι γεγονός αναμφισβήτητο πως οι τραπεζικές εξελίξεις έχουν αφήσει πίσω την Εθνική τράπεζα η οποία από κορυφαία κατέστη ουραγός των εξελίξεων!

Δυστυχώς η εικόνα σήμερα της Εθνικής τράπεζας δεν συνάδει ούτε με τον ιστορικό της ρόλο ούτε φυσικά με τις προσδοκίες της κυβέρνησης και των μετόχων της, ιδιωτών και θεσμικών, μικρών και μεγάλων, Ελλήνων και ξένων!

Κακά τα ψέμματα, την ώρα που Τρ. Πειραιώς και Alpha bank πραγματοποίησαν εμβληματικές επιστροφές μέσα από αύξηση κεφαλαίου που τις εξυγιαίνουν και παράλληλα δημιουργούν συνθήκες και προϋποθέσεις ανάκαμψης, η Εθνική τράπεζα εγκλωβισμένη σε λογικές κομματικές που κυριάρχησαν επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ με την επιβολή μιας διοίκησης ακατάλληλης υπό τον Κύπριο Μιχαηλίδη και ένα περιβάλλον οι πράξεις και οι ενέργειες του οποίου πρέπει να διερευνηθούν από τη νέα διοίκηση αλλά και την ελληνική Δικαιοσύνη, βυθίστηκε στην απαξία και την ανυποληψία!

Χάνοντας μάλιστα, με ξεπούλημα όπως οι καλά γνωρίζοντες υποστηρίζουν, το διαμάντι των ασημικών της, την Εθνική Ασφαλιστική δηλαδή!

Επί του προκειμένου τώρα, βάσει των συνθηκών της αγοράς και των νέων δεδομένων που κυριαρχούν στο τραπεζικό σύστημα, είναι επιβεβλημένο κυβέρνηση και διοίκηση της Εθνικής να προχωρήσουν άμεσα σε δραστικές ενέργειες, με ταχύτητα πριν χαθεί το momentum της αγοράς!

Πέραν πάσης αμφιβολίας η τράπεζα χρειάζεται κεφάλαια! Και επιπροσθέτως είναι επιβεβλημένο το ποσοστό του ΤΧΣ να μειωθεί προκειμένου η τράπεζα να απεμπλακεί από τον σφιχτό εναγκαλισμό με το δημόσιο.

Υπό το πρίσμα αυτό μοιραία από το Σεπτέμβριο και μετά θα πρέπει να αναμένουμε κινήσεις που θα δρομολογήσουν εξελίξεις!

Θα είναι placement από το ΤΧΣ που θα διαθέσει το 20% των μετοχών του;

Θα είναι μεγάλη αύξηση κεφαλαίου για την Εθνική αντίστοιχη με εκείνες της Alpha bank και της Τρ. Πειραιώς;

Η μήπως συμβούν και τα δύο; Και εάν ναι, πώς;

Θα προηγηθεί το placement και θα επακολουθήσει η αύξηση κεφαλαίου;

Η θα ακολουθηθεί η τρίτη οδός, της πραγματοποίησης μόνο μεγάλης αύξησης κεφαλαίου και μέσω αυτής το ΤΧΣ θα μειώσει στο μισό το ποσοστό του, χωρίς να προηγηθεί placement, όπως ακριβώς συνέβη δηλαδή με την περίπτωση της Τρ. Πειραιώς!!!