«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τονίσει επανειλημμένα ότι τα εχθρικά σχόλια κατά της Ελλάδας εγείρουν σοβαρές ανησυχίες και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις εξαιρετικά αναγκαίες προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε ο Πίτερ Στάνο, αναφορικά με τις τελευταίες απειλές της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και τη χρήση πυραύλων «Ταϊφούν».

«Υπενθυμίζω την τοποθέτηση της 5ης Σεπτεμβρίου σχετικά με αυτό, τονίζοντας ότι οι απειλές και η επιθετική ρητορική είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν», σημείωσε ο εκπρόσωπος της Ένωσης.

Παράλληλα, υποστήριξε πως «έχουμε επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι η αντικατάσταση της απειλητικής ρητορικής με ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο και επικοινωνία είναι το “κλειδί” για την “εκτόνωση” των εντάσεων, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης και την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς και περιφερειακά, στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Επαναλαμβάνουμε την προσδοκία μας από την Τουρκία, να εργασθεί σοβαρά για την αποκλιμάκωση των εντάσεων, με βιώσιμο τρόπο», εντόπισε.

Ακόμη, όσον αφορά τη μη ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τις κυρώσεις της Ένωσης εις βάρος της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι «έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν σε αυτό το θέμα, το οποίο είναι υψίστης σημασίας, ιδίως δεδομένης της τρέχουσας κρίσιμης γεωπολιτικής συγκυρίας.

Είχαμε εκφράσει επανειλημμένα την έντονη προσδοκία μας από την Τουρκία να ευθυγραμμισθεί με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και να συνεργασθεί μαζί μας, για την επιβολή της εφαρμογής και την αποτροπή κάθε προσπάθειας καταστρατήγησης».

«Πρόσφατα, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν θετικά μηνύματα ως προς την ετοιμότητα να συνεργασθούν μαζί μας για αυτό το θέμα, φυσικά σε μία εξέλιξη που μπορούμε να χαιρετίσουμε. Ανυπομονούμε να δούμε τις σχετικές ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση και ελπίζουμε ότι η συγκεκριμένη συνεργασία θα αρχίσει γρήγορα», ολοκλήρωσε ο Πίτερ Στάνο.

Διαβάστε ακόμη: