Στο πλαίσιο της μελέτης διαπιστώθηκε ότι η αξία της αγοράς για μεταχειρισμένα Lego αυξάνεται κατά 11% κάθε χρόνο, κάτι που σημαίνει ταχύτερο και καλύτερο ρυθμό απόδοσης σε σύγκριση με τον χρυσό, τις μετοχές, τα ομόλογα, τα γραμματόσημα και το κρασί.

Ερευνητές της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών της Ρωσίας (HSE) ανέφεραν ότι θα μπορούσαν να είναι πιο επικερδείς οι επενδύσεις «σε πιο ασυνήθιστα αγαθά, των οποίων η αγορά μπορεί να φαίνεται λιγότερο σοβαρή», όπως σετ Lego, κούκλες Barbie, φιγούρες υπερηρώων ή μοντέλα αυτοκινήτων και τρένων.

Millennium Falcon

Τα Lego αποτελούν αντικείμενα επένδυσης 

«Έχουμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε ότι οι άνθρωποι αγοράζουν αντικείμενα όπως κοσμήματα, αντίκες ή έργα τέχνης ως μια επένδυση», δήλωσε η Βικτόρια Ντομπρίνσκαγια, αναπληρώτρια καθηγήτρια της σχολής Οικονομικών Επιστημών του HSE. «Όμως, υπάρχουν κι άλλες επιλογές, όπως συλλεκτικά παιχνίδια. Δεκάδες χιλιάδες συμφωνίες γίνονται στη δευτερογενή αγορά των Lego», συμπλήρωσε κάνοντας λόγο για μια τεράστια αγορά που δεν είναι ευρέως γνωστή στους παραδοσιακούς επενδυτές.

Τα πιο ακριβά σετ περιλαμβάνουν τα Millennium Falcon, Death Star II και Imperial Star Destroyer από το Star Wars, όπως και το Ταζ Μαχάλ. Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τις τιμές 2.322 σετ Lego από το 1987 έως το 2015. Παράγοντες όπως η περιορισμένη παραγωγή, οι ειδικές εκδόσεις για συλλέκτες και η σπανιότητα στην αγορά από δεύτερο χέρι έχουν ενισχύσει σημαντικά τις τιμές με τα χρόνια, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη μελέτη επελέγησαν μόνο πωλήσεις σετ που δεν έχουν ανοιχτεί.

«Τα σετ που κατασκευάστηκαν πριν από 20-30 χρόνια κάνουν νοσταλγικούς τους φαν των Lego και οι τιμές τους εκτινάσσονται», δήλωσε η Ντομπρίνσκαγια. «Όμως, παρά την υψηλή αποδοτικότητα των σετ στη δευτερογενή αγορά, σε γενικές γραμμές, δεν είναι όλα εξίσου επιτυχή. Πρέπει κάποιος να είναι πραγματικός φαν των Lego για να εντοπίσει τις μικρές διαφορές της αγοράς και να δει την δυνατότητα επένδυσης σε ένα συγκεκριμένο σετ», πρόσθεσε.