Μια αυτοπροσωπογραφία της Φρίντα Κάλο πρόκειται σπάσει ρεκόρ πώλησης αυτό το φθινόπωρο, μέσω δημοπρασίας που θα λάβει χώρα στην Νέα Υόρκη από τον οίκο Sotheby’s. Ο πίνακας του 1949 με τίτλο “Diego y yo” αναμένεται να κοστίσει 30 εκατ. δολάρια – μια τιμή που είναι πολύ υψηλή, αν λάβουμε υπόψιν ότι το πιο ακριβό έργο της καλλιτέχνιδας πωλήθηκε για 8 εκατ. δολάρια το 2016.

Ο πίνακας, ο οποίος κρατήθηκε ιδιωτικά για 30 χρόνια και πωλείται από έναν συλλέκτη στο Τέξας, απεικονίζει την Κάλο να κοιτάζει με δάκρυα τον θεατή. Στο μέτωπο της είναι μια εικόνα του συζύγου της, του Μεξικανού ζωγράφου Ντιέγκο Ριβέρα, ο οποίος έχει τρίτο μάτι.

Ο τρέχων πωλητής κληρονόμησε το έργο από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του, ο οποίος το αγόρασε το 1990 μέσω του οίκου Sotheby’s έναντι 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων – τιμή εκτίμησης 800.000 δολάρια. Πριν από την πώληση αυτή άνηκε στην κριτικό, συγγραφέα, φωτογράφο και ζωγράφο Φλόρενς Αρκουίν, η οποία ήταν φίλη του Ριβέρα και της Κάλο.

Περιγράφοντας το έργο ως “συναισθηματικά γυμνό και περίπλοκο”, ο πρόεδρος του Sotheby’s, Μπρουκ Λάμπλεϊ, δήλωσε πως η πώληση του Diego y yo σηματοδοτεί μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ο οίκος δημοπρασιών προσεγγίζει τις μεγαλύτερες πωλήσεις σύγχρονης τέχνης. Από το 2017, ο οίκος έχει ενσωματώσει έργα από τη Λατινική Αμερική στις σύγχρονες πωλήσεις του και τον τελευταίο χρόνο έχει επικεντρωθεί στο να αναδείξει το έργο των καλλιτεχνών που έχουν υποτιμηθεί ιστορικά, ιδίως των γυναικών και των έγχρωμων.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο “Diego y yo” αναμένεται να σπάσει ένα ρεκόρ πώλησης για την Κάλο, δεδομένου ότι ο πιο ακριβός πίνακας της, ο οποίος είχε τον τίτλο “Two Nudes in the Forest” (1939), πωλήθηκε το 2016 μέσω του Christie’s. Αναμένεται επίσης είναι το πιο ακριβό έργο Λατινοαμερικανού καλλιτέχνη που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία – το τρέχον ρεκόρ κατέχει ο πίνακας του Ριβέρα, “The Rivals”, ο οποίος πωλήθηκε μέσω του Christie’s για 9,8 εκατομμύρια δολάρια το 2019.