Πίνακας του Τιτσιάνο που είχε κλαπεί και τελικά βρέθηκε μέσα σε μία πλαστική σακούλα, πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 20,7 εκατομμύρια ευρώ από τον οίκο Christie’s.

Ο Βενετός Τιτσιάνο, ζωγράφισε τον πίνακα «Rest On The Flight Into Egypt» όταν ήταν μόλις 20 ετών το 1510 και το έργο περιγράφεται από ειδικούς ως ένα αριστούργημα. Το έργο είχε κλαπεί από το σαλόνι του αρχοντικού Longleat στο Wiltshire το 1995, αλλά βρέθηκε επτά χρόνια μετά χωρίς την κορνίζα του, μέσα σε μια πλαστική σακούλα στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τον οίκο Christie’s, η πώλησή του θέτει ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ δημοπρασίας για τον ζωγράφο.

Μιλώντας για τον πίνακα, ο Μαρκήσιος του Μπαθ, ο οποίος κληρονόμησε το Longleat όπου βρίσκονταν ο πίνακας, δήλωσε πως έχει μια «εξαιρετική ιστορία». Πριν την πώλησή του, ανέφερε: «Έχουμε μια σημαντική μακροπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική στη Longleat και αποφασίσαμε να πουλήσουμε αυτό το περιουσιακό στοιχείο για να προωθήσουμε αυτήν την ατζέντα σε μια εποχή που η αγορά για πίνακες τόσο μοναδικής σπανιότητας είναι τόσο ισχυρή».

Ο πίνακας, ο οποίος απεικονίζει τη Μαρία να κρατά τον Ιησού στην αγκαλιά της, ενώ ο Ιωσήφ την κοιτάζει, έχει πλάτος 60 εκατοστά και είναι ζωγραφισμένος σε ξύλινο πάνελ. Με την πάροδο των ετών είχε αρκετούς «ιδιοκτήτες», συμπεριλαμβανομένου του Αυστριακού αυτοκράτορα Ιωσήφ Β’, πριν κρεμαστεί στο παλάτι Belvedere στη Βιέννη. Τα γαλλικά στρατεύματα σύλησαν τον πίνακα το 1809 για το Μουσείο Ναπολέοντα.

Πώς βρέθηκε ο πολύτιμος πίνακας

Αργότερα ανήκε σε έναν Σκωτσέζο γαιοκτήμονα πριν αγοραστεί από τον τέταρτο μαρκήσιο του Μπαθ το 1878 σε δημοπρασία του Christie’s. Αφού εκλάπη το 1995, ανακτήθηκε το 2002 από τον πρώην ντετέκτιβ της Σκότλαντ Γιαρντ Τσαρλς Χιλ, αφού προσφέρθηκε αμοιβή 100.000 λιρών για πληροφορίες. Πρόκειται για τον ίδιο ντεντέκτιβ που βοήθησε να βρεθεί ο πίνακας «Η Κραυγή» του Έντβαρτ Μουνκ μετά την κλοπή του το 1994, καθώς και άλλα διάσημα έργα τέχνης.

Μιλώντας πριν από τη δημοπρασία, ο Andrew Fletcher, επικεφαλής του Τμήματος Old Masters του Christie’s, δήλωσε ότι πρόκειται για το σημαντικότερο έργο του Τιτσιάνο που θα βγει στην αγορά «για πάνω από μια γενιά».

«Είναι ένα πραγματικά εξαιρετικό παράδειγμα της πρωτοποριακής προσέγγισης του καλλιτέχνη τόσο στη χρήση του χρώματος όσο και στην αναπαράσταση της ανθρώπινης μορφής στον φυσικό κόσμο», είπε τόνισε πως το έργο εξασφάλισε τον Τιτσιάνο ως «έναν από τους μεγαλύτερους ζωγράφους στην ιστορία της δυτικής τέχνης».

Διαβάστε ακόμη