Ένα πορτρέτο της Ντόρας Μάαρ, ερωμένης και μούσας του Πάμπλο Πικάσο, θα πουληθεί για πρώτη φορά σε δημοπρασία σε βραδινή πώληση της Phillips τον Μάιο στη Νέα Υόρκη και εκτιμάται ότι θα πωληθεί έως και 18 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Barron’s.

Το Buste de femme au chapeau, 1939, απεικονίζει τη Maar, την οποία γνώρισε ο Πικάσο το 1935 και έμεινε μαζί για μια δεκαετία. Το Buste de femme παρέμεινε στην προσωπική συλλογή του Πικάσο μέχρι που πέθανε το 1973, όταν η Galerie Beyeler στην Ελβετία ανέλαβε την ιδιοκτησία του κομματιού και το κράτησε μαζί με άλλα έργα από τη σειρά Femmes au chapeau του καλλιτέχνη, σύμφωνα με την Phillips.

Το κομμάτι βρίσκεται στην ίδια συλλογή τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με τον Ζαν Πολ Ενγκελέν, πρόεδρο για την Αμερική και παγκόσμιο συνεπικεφαλής μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης της Phillips.

Σύμφωνα με τον Phillips, ο πίνακας, μόνο 61 x 38 εκατοστά, χρησιμοποιεί τεχνικές από τον κυβισμό και περιέχει στοιχεία γνωστά σε πίνακες της Μάαρ από τον Πικάσο, «συμπεριλαμβανομένης της χαρακτηριστικής απόδοσης των ματιών της, της έντονης γραμμής της μύτης της και των ριζοσπαστικών συνδυασμών του μετωπιαίου και του προφίλ».

Τα άλλα έργα της δημοπρασίας

Untitled (ELMAR), 1982

Η βραδινή δημοπρασία μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης της Phillips στις 14 Μαΐου θα περιλαμβάνει επίσης τρία έργα του Jean-Michel Baquiat που είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου πίνακα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, Untitled (ELMAR), 1982, που θα μπορούσε να πουληθεί για περισσότερα από 60 εκατομμύρια δολάρια.

Barclay L. Hendricks, Vendetta

Επίσης στην πώληση είναι το έργο του Barclay L. Hendricks του 1977, Vendetta, με εκτίμηση μεταξύ 2,5 και 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Ο πίνακας παρουσιάστηκε στην πρώτη αναδρομική καριέρα του καλλιτέχνη και περιόδευσε στις ΗΠΑ από το 2008 έως το 2009. Τα έργα του Hendricks σπάνια βγαίνουν σε δημοπρασία και ο Ένγκελεν αναμένει αυξημένο ενδιαφέρον λόγω μιας πρόσφατης έκθεσης των έργων του καλλιτέχνη στη συλλογή Frick στη Νέα Υόρκη. 

Τέλος, θα πουληθούν δύο «στοίβες» γλυπτών του Donald Judd. Ένα σετ του 1978 από ανοξείδωτο ατσάλι και κίτρινο φθορίζον πλεξιγκλάς, που περιγράφεται ως εμβληματικό έργο του καλλιτέχνη που ολοκληρώθηκε όταν βρισκόταν κοντά στην ακμή της καριέρας του, εκτιμάται ότι θα πουληθεί μεταξύ 5,5 και 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Το δεύτερο είναι ένα σετ έξι τμημάτων του 1994 που αποτελείται από ατσάλι Cor-ten και μαύρο πλεξιγκλάς που ολοκληρώθηκε λίγο πριν το θάνατο του καλλιτέχνη στις αρχές του ίδιου έτους. Εκτιμάται από 2 έως 3 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη: