Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών διαψεύδουν την είδηση ότι ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης είναι αιχμάλωτος στην Ουκρανία και την χαρακτηρίζουν ως «ορισμό του ψεύδους».

Ο Μανώλης Ανδρουλάκης βρίσκεται από χθες το βράδυ κοντά στην πόλη Ουμάν και σήμερα αναμένεται να συνεχίσει την πορεία του προς Μολδαβία.

Υπενθυμίζεται πως η επιχείρηση απεγκλωβισμού του γενικού προξένου στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη, καθώς και του επιτόπιου προσωπικού της Αποστολής του ΟΑΣΕ, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, ξεκίνησε την Τρίτη 15 Μαρτίου.

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ο κ. Ανδρουλάκης είναι καλά στην υγεία του, συνεχίζει την πορεία του προκειμένου να βγει από την Ουκρανία, ενώ υπάρχει συνεχή επαφή μαζί του.

Ποιος είναι ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1981 και με καταγωγή από την Κω, ο Μανώλης Ανδρουλάκης φοίτησε στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονία, ενώ μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας έκανε μεταπτυχιακό στη Μόσχα πάνω στη ρωσική λογοτεχνία.

Όμως ο πόλεμος δεν ήταν κάτι το οποίο έμαθε μόνο από τα βιβλία. Γιος του Γεώργιου Ανδρουλάκη, ενός από τους λίγους αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού με εξαιρετική γνώση της αγγλικής, ο μετέπειτα διπλωμάτης έζησε από κοντά την αγριότητα του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, αφού ο πατέρας του είχε τοποθετηθεί στην πρεσβεία μας στο Βελιγράδι και ο νεαρός τότε Μανώλης τριγυρνούσε στο κτίριο κι όπως είπε αργότερα σε συνέντευξή του, μάθαινε πως λειτουργεί η «πολεμική μηχανή».

Ως άριστος γνώστης της ρωσικής γλώσσας και κουλτούρας, ο Μανώλης Ανδρουλάκης μπήκε στο διπλωματικό σώμα το 2008 και από την αποφοίτησή του από την Ακαδημία ασχολήθηκε με θέματα που άπτονταν των πρώην σοβιετικών χωρών.

Το πρώτο εκτός συνόρων πόστο που ανέλαβε ήταν η θέση του αναπληρωτή προξένου στην Αστάνα του Καζακστάν το 2012, ενώ το 2017 ανέλαβε πρόξενος της Ελλάδας στην Ατλάντα των ΗΠΑ σε ηλικία μόλις 36 ετών. «Είμαι 36 ετών και είμαι πολίτης της πολιτείας της Τζόρτζια εδώ και 36 χρόνια» είπε στους Αμερικανούς αξιωματούχους όταν πρωτοβρέθηκε στην πόλη που όπως τους υπενθύμισε «έκλεψε τους Ολυμπιακούς από την Αθήνα». Και δεν έλεγε ψέματα. Στην περιπετειώδη ζωή του ο Μανώλης Ανδρουλάκης βρέθηκε μόλις 6 μηνών στην περιοχή των ΗΠΑ καθώς ο πατέρας του ήταν σε επίλεκτους στρατιωτικούς που συμμετείχαν σε άσκηση στην Αλαμπάμα. Τότε, λοιπόν, οι αρχές της Πολιτείας της Τζόρτζια απ’ όπου πέρασε η οικογένεια, έκαναν τον μικρό Μανώλη «επίτιμο πολίτη».

Μάλιστα, κατά τη θητεία του στις ΗΠΑ, η οποία τέλειωσε πριν μερικούς μήνες όταν και διορίστηκε στη Μαριούπολη ως άριστος γνώστης των γεωπολιτικών της περιοχής, ο κ. Ανδρουλάκης ρωτήθηκε εάν όντως πιστεύει πως η Ρωσία ανακατεύτηκε στις αμερικανικές εκλογές. Εκείνος διπλωματικά αρνήθηκε να πει αν το πιστεύει όμως σχολίασε: «Αν υπάρχουν τέτοιες ικανότητες, τότε ζούμε σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο. Αυτή είναι πολιτική με άλλα μέσα και πρέπει να αλλάξουμε το παιχνίδι».