Οι παγκόσμιες μετοχές ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο με απώλειες, μετά από τέσσερις μήνες κερδών, καθώς οι προσπάθειες της Κίνας να στηρίξει την προβληματική οικονομία της δεν έδειξαν σημάδια ότι θα πιάσουν τόπο.

Ο δείκτης των ασιατικών μετοχών υποχώρησε, όπως και ο παγκόσμιος δείκτης, σηματοδοτώντας την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης σε έναν τυπικά ασταθή μήνα για τις αγορές, σημειώνει το Bloomberg.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης αναφοράς υποχώρησε με τις μετοχές της New World Development να καταγράφουν απώλειες έως και 14%, αφού η υπερχρεωμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων ανακοίνωσε ότι αναμένεται να καταγράψει την πρώτη ετήσια ζημία της εδώ και δύο δεκαετίες.

Τα κινεζικά blue chips έχασαν 1,2%, καθοδηγούμενα από τις απώλειες στον κλάδο των ακινήτων μετά από έρευνα που έδειξε ότι η αύξηση των τιμών των κατοικιών έχει επιβραδυνθεί.

Τα futures των ευρωπαϊκών δεικτών υποχώρησαν, όπως και τα αντίστοιχα των αμερικανικών δεικτών. Το δολάριο ήταν σταθερό, ενώ οι έρευνες διευθυντών αγορών για την Ταϊβάν, την Ταϊλάνδη και την Ινδονησία υποχώρησαν, επιβαρύνοντας τα νομίσματά τους.

Fed, Κίνα στο επίκεντρο

Τα παγκόσμια αμοιβαία κεφάλαια τοποθετούνται για μείωση των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Fed τον Σεπτέμβριο. Την ίδια στιγμή, οι πολλαπλοί γύροι κινήτρων δεν κατάφεραν να αναζωογονήσουν την ανάπτυξη στην Κίνα, όπου η παρατεταμένη ύφεση της αγοράς ακινήτων περιορίζει την εγχώρια ζήτηση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

«Θα ανησυχούσα περισσότερο για την κινεζική πλευρά της εξίσωσης, για να είμαι ειλικρινής», δήλωσε στο Bloomberg TV ο Carlos Casanova, ανώτερος οικονομολόγος της Union Bancaire Privee για την Ασία. Ενώ το τέταρτο τρίμηνο είναι πιθανό να είναι θετικό για τα κινεζικά περιουσιακά στοιχεία κινδύνου χάρη στις προσπάθειες για τη στήριξη της εγχώριας ζήτησης, «δεν υπάρχει αρκετός χώρος πολιτικής για να ληφθούν μεγάλα μέτρα στήριξης με μπαζούκα όπως το 2009», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη: