Πλεόνασμα υψηλότερο του στόχου και «επιστροφή» του δημοσιονομικού χώρου στους πολίτες προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στη συνάντηση με τους Αρχηγούς των Διπλωματικών Αποστολών της ΕΕ στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα. Όπως ανέφερε, τα τελικά δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2025 δείχνουν καλύτερη επίδοση από την αναμενόμενη, με ισχυρότερη θέση ιδίως ως προς το πλεόνασμα, δημιουργώντας πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που θα κατευθυνθεί με στοχευμένο τρόπο προς τους πολίτες και κυρίως προς όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία κινείται τα τελευταία χρόνια με ρυθμούς ανάπτυξης περίπου διπλάσιους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σε μια προσπάθεια κάλυψης του χαμένου εδάφους της προηγούμενης δεκαετίας, κατά την οποία χάθηκε περίπου το 25% του ΑΕΠ.

Όπως τόνισε, η χώρα βρίσκεται σε έναν θετικό κύκλο, με βιώσιμα δημοσιονομικά πλεονάσματα, ταχεία αποκλιμάκωση του χρέους και ταυτόχρονα θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με βασική προϋπόθεση τη σταθερότητα και τις μεταρρυθμίσεις .

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συνεχή βελτίωση του τραπεζικού τομέα και στη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ εκτίμησε ότι η ανεργία πλησιάζει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, εφόσον συνεχιστεί η παρούσα τάση.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές, προειδοποίησε ότι αναμένεται αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων ανάπτυξης για το 2026 και ανοδική αναθεώρηση του πληθωρισμού, λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα Στενά του Ορμούζ, επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη της κρίσης θα εξαρτηθεί από τη διάρκειά της, το επίπεδο ζημιών στις ενεργειακές υποδομές και το καθεστώς που θα διαμορφωθεί μετά το τέλος της .

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε περιόδους κρίσης έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις, επισημαίνοντας την ανάγκη προσεκτικής στάθμισης των πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι προσωρινές και στοχευμένες, ώστε να μην μετατραπεί η ενεργειακή κρίση σε δημοσιονομική, ενώ επεσήμανε την ανάγκη συντονισμού δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής .

Τέλος, αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές προτεραιότητες, όπως η ενίσχυση της οικονομικής αρχιτεκτονικής μέσω της Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, η προώθηση του ψηφιακού ευρώ και η ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση σε κρίσιμα ζητήματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί ταχύτερα για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της νέας εποχής.

Διαβάστε ακόμη: