Το πολιτικό σκηνικό ανατρέπεται ριζικά με τη νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και την αποχώρηση βουλευτών που φαίνεται να τάσσονται υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη, γεγονός που ενδέχεται να δώσει στο ΠΑΣΟΚ την ευκαιρία να καταλάβει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ήδη, τέσσερις βουλευτές, οι Κυριακή Μάλαμα, Πέτρος Παππάς, Αλέξανδρος Αυλωνίτης και Ραλλία Χρηστίδου, ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους, με δύο από αυτούς να έχουν ήδη ενημερώσει επίσημα τη Βουλή. Έτσι, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μειώνονται στους 33 και ενδέχεται σύντομα να γίνουν 31, ίσοι με αυτούς του ΠΑΣΟΚ, αν ακολουθήσουν κι άλλοι.
Άλλοι βουλευτές, όπως οι Αποστολάκης, Θρασκιά, Κασσιμάτη, Τζάκρη, φαίνεται πως σκέφτονται να αποχωρήσουν. Η Τζάκρη, που ήταν παρούσα σε εκδήλωση του Κασσελάκη στον Ταύρο, δήλωσε πως «δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ», δείχνοντας την πρόθεση της να ανεξαρτητοποιηθεί, δίνοντας έτσι ακόμη μεγαλύτερο προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η ανάγκη του Κασσελάκη για δική του κοινοβουλευτική ομάδα απαιτεί δέκα βουλευτές, και οι εξελίξεις δείχνουν πως αυτός ο στόχος μπορεί να είναι πιο μακρινός απ’ όσο φαντάζεται. Στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, εγκρίθηκαν οι υποψηφιότητες για τη νέα ηγεσία (Φάμελλος, Πολάκης, Φαραντούρης, Γκλέτσος), και δεν έλειψαν οι επιθέσεις κατά του Κασσελάκη, που κατηγορήθηκε για “οργανωμένο σχέδιο” αποσταθεροποίησης του κόμματος.
Οι υποψήφιοι πρόεδροι, με επικεφαλής τον Παύλο Πολάκη, προειδοποίησαν τους βουλευτές να μην ανεξαρτητοποιηθούν, χαρακτηρίζοντας τις αποχωρήσεις “αποστασία” και τονίζοντας πως όποιοι φύγουν θα κριθούν αυστηρά από την Ιστορία. Ο Απόστολος Γκλέτσος ήταν ιδιαίτερα δηκτικός, λέγοντας ότι ο Κασσελάκης “έφτασε στο τελευταίο σκαλοπάτι του εξευτελισμού”.
Ο Φάμελλος και ο Φαραντούρης ήταν κατηγορηματικοί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει ως ισχυρό κόμμα της Αριστεράς, και οι “μεταγραφές” που υπονομεύουν την ενότητα δεν θα σταματήσουν την πορεία του. Το μήνυμα των συνέδρων ήταν σαφές: «Όσοι φεύγουν, ας φύγουν, αλλά εμείς συνεχίζουμε μπροστά».