Η κίνηση αυτή έρχεται, όπως αναφέρει η «Daily Mail», κατόπιν αιτήματος της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Πηγές ανέφεραν στους «The New York Times» ότι η παρότρυνση για τις κλινικές δοκιμές γίνεται για να βοηθήσει στον εντοπισμό περιπτώσεων σπάνιας καρδιακής φλεγμονής που έχουν συμβεί σε εμβολιασμένα άτομα κάτω των 30 ετών.

Όταν ξεκίνησαν οι μελέτες, η Pfizer και η Moderna, της οποίας πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε το εμβόλιο για τους 12-17 ετών, κλήθηκαν να συμπεριλάβουν 3.000 παιδιά, ηλικίας από 5 έως 11 ετών. Ωστόσο, οι εταιρείες καλούνται τώρα να διπλασιάσουν τον αριθμό των συμμετεχόντων.

Νέες κλινικές δοκιμές του εμβολίου ακόμη και σε βρέφη 6 μηνών

Βασιζόμενη στην ασφάλεια, την ανοχή και την ανοσοαπόκριση που ανέπτυξαν 144 παιδιά κατά την κλινική μελέτη φάσης 1 του διδοσικού εμβολίου, η Pfizer ανέφερε ότι θα προχωρήσει στη δοκιμή χορήγησης μιας δόσης 10 μικρογραμμαρίων σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 έως 11 ετών και 3 μικρογραμμαρίων για την ηλικία ομάδα 6 μηνών έως 5 ετών.

Το εμβόλιο – που παρασκεύασαν η Pfizer και η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech – έχει εγκριθεί για χρήση σε παιδιά ηλικίας από 12 ετών στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Τα παιδιά λαμβάνουν την ίδια δόση με τους ενήλικες: 30 μικρογραμμάρια.

Σχεδόν 7 εκατομμύρια έφηβοι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου αυτού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ο εμβολιασμός των παιδιών και των νέων θεωρείται κρίσιμο βήμα στο δρόμο για την επίτευξη της «ανοσίας της αγέλης» και την εξάλειψη της πανδημίας της Covid-19.