O αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, κάλεσε σήμερα τους πολίτες να μην αναβάλλουν τα προγραμματισμένα ραντεβού τους για εμβολιασμό κατά την περίοδο του Αύγουστου, τονίζοντας ότι σκοπός είναι μέχρι τέλος Αύγουστου να έχει επιτευχτεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού στην επικράτεια.

Ο κ. Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, γίνεται προσπάθεια ευαισθητοποίησης για να επιταχυνθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Επικαλούμενος τις ανησυχίες των επιστημόνων για τη αύξηση των κρουσμάτων και την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός, είναι απαραίτητη.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει ένα πιο ξεκάθαρο πλάνο στρατηγικής και πιο σαφείς κανόνες για εμβολιασμένους ή  μη εμβολιασμένους σε ότι αφορά την διασκέδαση και τις μετακινήσεις.

Κατ’ οίκον εμβολιασμός: Η διαδικασία και τα κριτήρια

Ανοίγει σήμερα Τρίτη η πλατφόρμα για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό, έτσι ώστε οι γιατροί να μπορούν να δηλώσουν τους ασθενείς – πολίτες, οι οποίοι έχουν δυσκολίες μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα και πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια για αυτή τη διαδικασία.

Κατ’ οίκον εμβολιασμός: Πώς θα γίνεται η διαδικασία;

Η πιστοποίηση για την ένταξη στο πρόγραμμα εμβολιασμού των ατόμων με δυσκολία μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε γιατρό του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα. Ο εμβολιασμός κατ’ οίκον θα πραγματοποιηθεί είτε από ιδιώτη γιατρό είτε από κινητά συνεργεία της επιχείρησης «Ελευθερία», με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Όταν κάποιος ενταχθεί στο πρόγραμμα θα ειδοποιείται σε εύλογο χρονικό διάστημα για το πότε θα γίνει ο εμβολιασμός του, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Προσέθεσε ότι η ένταξη ιδιωτών γιατρών στο πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά και απεύθυνε εκ νέου κάλεσμα έτσι ώστε να ενταχθούν περισσότεροι στο πρόγραμμα. Επίσης, από σήμερα οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό με οποιοδήποτε από τα διαθέσιμα εμβόλια αυθημερόν.

«Είναι στο χέρι μας να αυξήσουμε τον απόλυτο αριθμό των εμβολιασμών»

Απαντώντας σε ερώτηση για τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών, είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν κλείσει ραντεβού 20.000 έφηβοι. Επίσης, περισσότεροι από 4. 626.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 44% στο γενικό πληθυσμό και 52% στον ενήλικο πληθυσμό.

Θυμίζουμε πως με σύνθημα «εάν δεν μπορείτε να έρθετε εσείς στο εμβολιαστικό κέντρο, θα έρθουμε εμείς σε εσάς», ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, έστειλε επιστολή στους δημάρχους για την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος, μέσω της δράσης των κατ’ οίκον εμβολιασμών.

«Όπως γνωρίζετε, σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα, έχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε εμβολιασμούς με κινητές μονάδες. Κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως κρίκοι στην ίδια αλυσίδα, είναι στο χέρι μας να αυξήσουμε τον απόλυτο αριθμό των εμβολιασμών, χτίζοντας το απαραίτητο τείχος ανοσίας για να προφυλάξουμε τις τοπικές κοινωνίες. Εμβολιαζόμαστε, σημαίνει ζούμε!», ανέφερε στην επιστολή του.