Τους βασικούς άξονες της τιμολόγησης και διαχείρισης του νερού ανέπτυξε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, στον χαιρετισμό του στην 31η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ).

«Το μείζον θέμα της τιμολόγησης του νερού ξεκινά από την υποτιμολόγηση», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί υπό το τρίπτυχο: χρεώσεις – βεβαιώσεις – εισπραξιμότητα.

Ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε ύψιστη προτεραιότητα το θέμα της διαχείρισης των δικτύων, αλλά και τις αναγκαίες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν. «Δίκτυο, επενδύσεις, διαρροές, βεβαίωση και είσπραξη είναι πολύ βασικά στοιχεία, τα οποία δεν πρέπει να τα αγνοούμε. Και δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε, μόνο, στη βραχυπρόθεσμη διαχείριση», σημείωσε ο αν. υπουργός Εσωτερικών.

Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Κάνοντας αναφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει η Αυτοδιοίκηση -για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης- για σοβαρές επενδύσεις στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, ανέφερε ότι οι σχετικές προσκλήσεις στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αθροίζουν πάνω από 650 εκατ. ευρώ

Ανέφερε ότι για την κάλυψη των αναγκών όλων των δήμων -οι οποίες είναι πολλαπλάσιες- έχουν ήδη αναπτυχθεί συνέργειες με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, έτσι ώστε έργα τα οποία έχουν ενταχθεί στο «Αντώνης Τρίτσης» να μεταφερθούν σε άλλα Προγράμματα. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας, έχει ήδη συμφωνηθεί η μεταφορά έργων ύδρευσης -ύψους 222 εκατ. ευρώ- στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ, γεγονός που «σημαίνει ότι αυξάνει, αυτόματα, ο χρηματοδοτικός φάκελος του ”Αντώνης Τρίτσης” για έργα ύδρευσης, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα».

Παράλληλα προανήγγειλε αντίστοιχες συνέργειες και με το Ταμείο Ανάκαμψης -ιδίως για έργα αγροτικής οδοποιίας- οι οποίες, με τη σειρά τους, θα απελευθερώσουν επιπλέον χώρο στο Πρόγραμμα για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης.

«Αυτό που χρειάζεται, πάνω από όλα, είναι ένα καλό πνεύμα συνεργασίας. Αυξάνουμε τον φάκελο του ”Αντώνης Τρίτσης” κατά 222 εκατ. ευρώ άμεσα, κατά 225 εκατ. ευρώ σε επόμενο χρόνο και κατά επιπλέον 500 εκατ. ευρώ, με την αύξηση την οποία προβλέπουμε στο Πρόγραμμα σχετικά με την υπερδέσμευση (overbooking). Κάνουμε, δηλαδή, ό,τι μπορούμε προκειμένου να αυξήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο για να καλύψουμε δικά σας έργα», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, τονίζοντας τη σημασία για ώριμες προτάσεις και γρήγορη απορρόφηση των κονδυλίων.