Διευρύνουν τα κέρδη τους οι τιμές του πετρελαίου, μετά τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών να επιβάλουν εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για την προσφορά εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης, ενόψει της κορύφωσης της καλοκαιρινής περιόδου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Το πετρέλαιο τύπου Brent για τον Ιούλιο, που λήγει την Τρίτη, σημείωσε άνοδο 1,13 δολ. σε υψηλά δύο μηνών στα 122,80 δολάρια το βαρέλι, ενώ αυτή την ώρα ενισχύεται 2% στα 120 δολ. το βαρέλι.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) διαπραγματεύονταν στα 118,25 δολάρια το βαρέλι, αυξημένα 3,18 δολάρια από το κλείσιμο της Παρασκευής. Δεν υπήρξε διακανονισμός τη Δευτέρα λόγω επίσημης αργίας των ΗΠΑ.

Τι συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν κατ’ αρχήν να περικόψουν το 90% των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία έως το τέλος του 2022, επιλύοντας το αδιέξοδο με την Ουγγαρία σχετικά με τις σκληρότερες κυρώσεις του μπλοκ στη Μόσχα από την εισβολή στην Ουκρανία πριν από τρεις μήνες.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν στα ύψη τον Μάρτιο, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 και από τις αρχές του 2022 έχουν σημειώσει άλμα 55%.

Την ίδια ώρα, η ζήτηση από την Κίνα αναμένεται να αυξηθεί μετά τη χαλάρωση των περιορισμών για τον COVID-19. Η Σαγκάη ανακοίνωσε το τέλος του lockdown και θα επιτρέψει στη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να οδηγήσουν τα αυτοκίνητά τους από την Τετάρτη.

Τα βλέμματα στον ΟΠΕΚ+

Από την πλευρά της παραγωγής, ο ΟΠΕΚ+ πρόκειται να τηρήσει τη συμφωνία του περασμένου έτους στη συνάντηση της Πέμπτης, με μέτρια αύξηση της παραγωγής κατά 432.000 βαρέλια ημερησίως, ανέφεραν πηγές του ΟΠΕΚ+, απορρίπτοντας τις δυτικές εκκλήσεις για ταχύτερη άνοδο και μείωση των τιμών.

Μέλη της ομάδας – ο Οργανισμός των Χωρών Πετρελαιοεξαγωγών και οι σύμμαχοι με επικεφαλής τη Ρωσία – υποστηρίζουν ότι η αγορά πετρελαίου είναι ισορροπημένη και ότι οι πρόσφατες αυξήσεις τιμών δεν σχετίζονται με θεμελιώδη μεγέθη.