Η τιμή του πετρελαίου ανέβηκε πάλι πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, προκαλώντας νέες αναταράξεις στις αγορές.

Αιτία της νέας έκρηξης στην τιμή είναι η αμφισβήτηση από την πλευρά της Ρωσίας της προόδου των ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία.

Ο πόλεμος έχει διαταράξει σοβαρά τις ρωσικές ροές πετρελαίου και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προέβλεψε ότι η παραγωγή από το βασικό μέλος του ΟΠΕΚ+ θα μειωθεί κατά περίπου ένα τέταρτο τον Απρίλιο.

Το Brent ενισχύεται 2,75 δολάρια ή 2,6% στα 109,39 δολάρια το βαρέλι, μετά από την χθεσινή άνοδο 9%, που αποτελεί την υψηλότερη από τα μέσα του 2020.

Το αμερικανικό West Texas Intermediate σημειώνει άνοδο 2,93 δολαρίων ή 2,9% στα 105,91 δολάρια το βαρέλι, ύστερα από την άνοδο 8% την Πέμπτη.

«Το να πούμε ότι οι τιμές του πετρελαίου ήταν ασταθείς πρόσφατα θα ήταν υποτιμητικό», έγραψαν σε σημείωμα οι αναλυτές της Morgan Stanley, Martijn Rats και Amy Sergeant, ενισχύοντας τις προβλέψεις τους για τιμές του Brent στο τρίτο τρίμηνο έως 120 δολάρια το βαρέλι. «Πιθανώς θα γίνει σταδιακά πιο δύσκολο για τη Ρωσία να διατηρήσει τις θαλάσσιες εξαγωγές της τους επόμενους μήνες» ανέφεραν.

Ανησυχία και για την αναζωπύρωση του Covid στην Κίνα

Το πετρέλαιο αυξάνεται ξανά μετά την υποχώρηση για μεγάλο μέρος της περασμένης εβδομάδας. Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης την αναζωπύρωση του Covid στην Κίνα. Τα επίπεδα κυκλοφοριακής συμφόρησης στη μερικώς «κλειδωμένη» Σαγκάη είναι περισσότερο από ένα τρίτο χαμηλότερα από ό,τι πριν ένα χρόνο και υπάρχουν επίσης περιορισμοί στην κίνηση στον κόμβο παραγωγής του Shenzhen και στην επαρχία Jilin.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία και οι επακόλουθες κυρώσεις στη Ρωσία προκαλούν τεράστιες διακυμάνσεις στην αγορά και οι συμμετοχές σε συμβόλαια πετρελαίου έχουν υποχωρήσει λόγω της αστάθειας.

Η Λιβύη δήλωσε την Τετάρτη ότι ο ΟΠΕΚ πρέπει να αυξήσει την προσφορά γρηγορότερα για να μετριάσει την ενεργειακή κρίση, ενώ ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε αισιοδοξία ότι η Σαουδική Αραβία μπορεί να αυξήσει την παραγωγή, αλλά δεν έλαβε εγγυήσεις από τον διάδοχο του βασιλείου.

Το Brent για τον διακανονισμό του Μαΐου σημείωσε άνοδο κατά 9,06 δολ. στα 107,08 δολάρια το βαρέλι. Οι αγορές πετρελαίου γνώρισαν τεράστιες διακυμάνσεις αυτόν τον μήνα, με το αργό πετρέλαιο Brent να εκτινάσσεται σχεδόν στα 140 δολάρια το βαρέλι για να υποχωρήσει ελαφρώς πάνω από τα 100 δολάρια. Την ίδια ώρα η αγορά βρίσκεται επίσης εν μέσω κρίσης ρευστότητας.