Ανακάμπτουν οι τιμές του πετρελαίου, μετά από πτώση άνω του 1% στη συνεδρίαση της Δευτέρας, καθώς η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή τροφοδότησε τις ανησυχίες για την προσφορά.

Οι αναλυτές βλέπουν το πετρέλαιο να διατηρείται στα 80 δολ. το βαρέλι, εάν κλιμακωθεί η ένταση ΗΠΑ – Ιράν και επιβληθούν νέες κυρώσεις .

Αναλυτικά, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 17 σεντς ή 0,21% στα 82,57 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate σημείωνε άνοδο 17 σεντς ή 0,22% στα 76,95 δολάρια το βαρέλι.

Και τα δύο συμβόλαια υποχώρησαν πάνω από 1 δολάριο τη Δευτέρα, καθώς η κλιμάκωση της κρίσης στον τομέα των ακινήτων τροφοδότησε τις ανησυχίες για τη ζήτηση από την Κίνα, τον μεγαλύτερο καταναλωτή αργού στον κόσμο, καθώς δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ διέταξε την εκκαθάριση της China Evergrande, σημειώνει το Reuters.

Γεωπολιτικός κίνδυνος

“Η τιμή του πετρελαίου που διαπραγματεύεται πάνω από τα 80 δολάρια ΗΠΑ/βαρέλι τιμολογεί και πάλι κάποιο ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου, καθώς συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Αυτό θα μπορούσε να εξασθενήσει μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες, εάν δεν υπάρξει ισχυρή αντίδραση από τις ΗΠΑ”, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας ενεργειακού τομέα της DBS Bank, Suvro Sarkar.

“Εάν επιδεινωθεί σε μια αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ιράν και αυστηρότερες κυρώσεις, τότε βλέπουμε ότι το εύρος των 80-100 δολαρίων ΗΠΑ/βαρέλι για το πετρέλαιο θα διατηρηθεί για κάποιο χρονικό διάστημα”, πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε “όλες τις απαραίτητες ενέργειες” για να υπερασπιστεί τα στρατεύματά της μετά τη φονική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην Ιορδανία από μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν, τον πρώτο θάνατο Αμερικανών στρατιωτικών από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Γάζας, θέτοντας τις αγορές σε νευρικότητα.

“Εάν οι εντάσεις ΗΠΑ-Ιράν κλιμακωθούν, ιδίως μέσω μιας άμεσης αντιπαράθεσης, αυξάνεται ο κίνδυνος να επηρεαστεί αρνητικά ο εφοδιασμός του Ιράν με πετρέλαιο. Οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν είναι πιθανότατα οι πιο ευάλωτες μέσω της δυνητικά μεγαλύτερης επιβολής των κυρώσεων”, δήλωσε ο αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia, Vivek Dhar.

Το Ιράν εξήγαγε 1,2-1,6 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως μέχρι το μεγαλύτερο μέρος του 2023, πρόσθεσε ο Dhar, αντιπροσωπεύοντας το 1-1,5% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου.

Διαβάστε ακόμη: