Σε ηλικία 89 ετών πέθανε ο κορυφαίος ιστορικός Ντόναλντ Κέιγκαν αμφιλεγόμενος υπερασπιστής της παραδοσιακής εκπαίδευσης και αρχιτέκτονας της νεοσυντηρητικής εξωτερικής πολιτικής.

O Ντόναλντ Κέιγκαν, πατέρας των ιστορικών Robert και Frederick, πέθανε στις 6 Αυγούστου σε οίκο ευγηρίας στην Ουάσινγκτον.

Ο θάνατός του ανακοινώθηκε από το Yale και επιβεβαιώθηκε την Τετάρτη από τους δύο γιους του.

Πέθανε ο κορυφαίος ιστορικός Ντόναλντ Κέιγκαν

Πέθανε ο Ντόναλντ Κέιγκαν

Ο Ντόναλντ Κάγκαν ήταν Λιθουανός, μεγαλωμένος στη Νέα Υόρκη. Μελέτησε την αρχαία Ελλάδα στο κολέγιο και εμπνεύστηκε από την «αξιοσημείωτη υπόθεση ότι ο άνθρωπος δεν είναι ασήμαντος». Θεωρώντας τον εαυτό του «Έλληνα στην ψυχή», έγραψε αρκετά βιβλία είτε εν όλω είτε εν μέρει για την άνοδο και την πτώση της χρυσής εποχής της Αθήνας.

Μεταξύ άλλων, έγραψε μια ιδιαίτερα καταξιωμένη σειρά τεσσάρων τόμων για τον καταστροφικό Πελοποννησιακό πόλεμο μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης και των αντίστοιχων συμμάχων τους.

«Η μελέτη του Πελοποννησιακού Πολέμου είναι πηγή σοφίας για τη συμπεριφορά των ανθρώπων κάτω από τις τεράστιες πιέσεις που επιβάλλει η θερμή πανούκλα και οι εμφύλιες συγκρούσεις», έγραψε το 2003, «και τα όρια εντός των οποίων πρέπει αναπόφευκτα να λειτουργήσει».

Μέσα από τα βιβλία του και τις ομιλίες του ο Κέιγκαν υπήρξε μια κορυφαία συντηρητική φωνή στον κατά τ’ άλλα φιλελεύθερο τομέα της ιστορίας, υποστηρίζοντας τη στρατιωτική δράση στο εξωτερικό και την τήρηση του «δυτικού κανόνα» στο εσωτερικό.

Υποστήριξε τους πολέμους στο Βιετνάμ και το Ιράκ και αμφισβήτησε τον πατριωτισμό των διαδηλωτών.

Περιφρόνησε τα πολυπολιτισμικά προγράμματα και προσπάθησε μάταια να δημιουργήσει ένα ειδικό μάθημα δυτικού πολιτισμού στο Γέιλ.

Εξόργισε τους συναδέλφους του όταν, ως κοσμήτορας του Yale College, είπε στους πρωτοετείς πρωτοετείς μαθητές το 1990 ότι η αποτυχία να επικεντρωθεί στη Δύση ήρθε «με κίνδυνο των φοιτητών μας, της χώρας μας και των ελπίδων για μια δημοκρατική, φιλελεύθερη κοινωνία που αναδύεται σε όλο τον κόσμο σήμερα».

Ο Πρόεδρος Μπους απένειμε στον Ντόναλντ Κέιγκαν το Εθνικό Ανθρώπινο Μετάλλιο το 2002 για την «διακεκριμένη ευρυμάθειά του στις δόξες της αρχαίας Ελλάδας».