Εφυγε σε ηλικία 75 ετών ο «πατριάρχης της κουζίνας του Αιγαίου» Γιώργος Χατζηγιαννάκης ή όπως πολλοί τον αποκαλούσαν ο «Δον Κιχώτης» της Σαντορίνης.

Ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης υπήρξε ένας αληθινός θρύλος της ελληνικής γαστρονομίας και δημιουργός του θρυλικού εστιατορίου Selene στην καλντέρα της Σαντορίνης.

Ανοίγοντας στα σαράντα του χρόνια το μαγαζί που έμελλε να του αλλάξει τη ζωή, ο πατριάρχης της γαστρονομίας του Αιγαίου πήρε όλα τα τοπικά προϊόντα του νησιού, τη φάβα, το ντοματάκι, την άσπρη μελιτζάνα, την κάπαρη, το χλωροτύρι και φυσικά το κρασί και τα ανέδειξε σε υψηλή γαστρονομία.

«Γύρω από την Σαντορίνη δημιουργήθηκε ένας μύθος τη δεκαετία του ‘80, όπως και με το κρασί, που το στήριξε πολύ όλο αυτό», είχε πει κάποτε σε συνέντευξη του σε τοπικό μέσο, αναφέροντας πως γι΄ αυτόν στοίχημα ήταν να πάρουν οι τουρίστες αυτή τη γεύση της Σαντορίνης.

«Γιατί ψυχή δεν είναι να βλέπεις μόνο ένα θέαμα, είναι και να το γεύεσαι», έλεγε χαρακτηριστικά.

Ο θρύλος της ελληνικής γαστρονομίας έπασχε από λευχαιμία, δίνοντας μία μεγάλη μάχη τον τελευταίο χρόνο.

Πέθανε ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, «θρύλος» της ελληνικής γαστρονομίας

Ποιός ήταν ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης

Ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης ξεκίνησε το δικό του «ταξίδι» στον κόσμο της γεύσης το 1978 και με τη στάση του επηρέασε την ελληνική κουζίνα, προώθησε την τοπική γαστρονομία και σύστησε τα κυκλαδίτικα πιάτα στους τουρίστες που επισκέφτηκαν την Ελλάδα, κάνοντάς τα γνωστά ανά την υφήλιο.

«Πάντα μου άρεσε να μαγειρεύω στο σπίτι και ειδικά σε μεγάλα τραπεζώματα με φίλους, έτσι η μετάβαση από ερασιτέχνης σε επαγγελματία εστιάτορα, δεν μου φάνηκε δύσκολη» είχε εκμυστηρευτεί ο ίδιος στο Greek Gastronomy Guide.

«Το φαγητό θα μπορούσε να ήταν οτιδήποτε, ανακαλύψαμε με την πρώτη χρονιά ότι οι περισσότεροι πελάτες μας ήταν ξένοι, αδιάφοροι για μια διεθνή κουζίνα. Τότε έπεσε σαν ιδέα η τοπικότητα του φαγητού, ώστε προκαλώντας το ενδιαφέρον τους να το συνδέσουμε με το τοπίο, τον χώρο, την ιστορία της Σαντορίνης, να γίνει εμπειρία, έτσι το εστιατόριο έγινε θεματικό.

Δεν ήταν εύκολο τότε, έπρεπε να πεισθούν οι μάγειροι, να εκπαιδευτούν οι σερβιτόροι, να το δεχθούν οι έλληνες πελάτες.

Για να το πετύχουμε αυτό, η λύση ήταν η συνεργασία με τους αγρότες, τους οινοποιούς, τις νοικοκυρές, τους ανθρώπους του νησιού που μεγάλωσαν με αυτή τη γαστρονομία, τους δημοσιογράφους Έλληνες και ξένους. Ανακαλύψαμε πληθώρα συνταγών παραδοσιακών που έπρεπε να εκσυγχρονιστούν, να γίνουν προσιτές στην πελατεία μας με νέες τεχνικές, να αρχίσει μια εξέλιξη της ελληνικής και τοπικής κουζίνας» είχε εξηγήσει ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης μιλώντας στον Γιώργο Πίττα.

Το όνομα της «Σελήνης» και του δημιουργού της Γιώργου Χατζηγιαννάκη, ήταν, και είναι συνδεδεμένο με την καθιέρωση των τοπικών προϊόντων στην εστίαση της Σαντορίνης και στη διεθνή προβολή της γαστρονομίας του νησιού.

Πέθανε ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, «θρύλος» της ελληνικής γαστρονομίας

«Μαγείρισσα ήταν η γιαγιά από τη Σμύρνη με ό,τι αυτό συνεπάγεται και F&B ήταν ο παππούς με εμπειρία από την μπιραρία που διατηρούσε προπολεμικά στην Κοκκινιά. Έτσι πέρασε στο DNA μου η νοστιμιά, οι μυρωδιές και η ποικιλία των γεύσεων» έγραφε σε επιστολή του στο Greek Gastronomy Guide το 2017.