Μια γυναίκα από την Ιαπωνία, που είχε αναγνωριστεί επισήμως ως ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο, πέθανε στις 19 Απριλίου, σε ηλικία 119 ετών, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.
Η Κάνε Τανάκα γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου του 1903 στη Φουκουόκα (νοτιοανατολική Ιαπωνία).
Πέθανε σε ηλικία 119 ετών ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο
Εκείνη τη χρονιά οι αδελφοί Ράιτ πραγματοποίησαν την πρώτη μηχανοκίνητη πτήση και η Μαρί Κιουρί έγινε η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ.
Η υγεία της Κάνε Τανάκα ήταν σχετικά καλή, έως πρόσφατα και ζούσε σε έναν οίκο ευγηρίας στη γενέτειρά της. Εκεί της άρεσε να παίζει επιτραπέζια παιχνίδια, να λύνει προβλήματα μαθηματικών, ενώ είχε αδυναμία στη σόδα και τη σοκολάτα.
Σε μικρότερη ηλικία, η Τανάκα είχε ασχοληθεί με το εμπόριο, έχοντας αναλάβει μεταξύ άλλων ένα κατάστημα με noodles. Παντρεύτηκε το 1922, γέννησε 4 παιδιά και υιοθέτησε ένα πέμπτο.
Επρόκειτο να συμμετάσχει με το αναπηρικό αμαξίδιό της στη λαμπαδηδρομία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021, όμως αρνήθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Όταν το βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες της απένειμε το 2019 τον τίτλο του γηραιότερου εν ζωή ανθρώπου στον κόσμο, την είχαν ρωτήσει ποια ήταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή στη ζωή της. Εκείνη απάντησε: «Τώρα».
Κι όσο για το μυστικό της ζωής της; Αυτό είναι… «μια ήσυχη ζωή… και να μην πληγώνει κανέναν», σύμφωνα με την ανακοίνωση των Γκίνες.
Στην καθημερινότητά της, ξυπνούσε στις 06:00 το πρωί και τα απογεύματά της τα αφιέρωνε στη μελέτη των μαθηματικών και την εξάσκηση στην καλλιγραφία.
Η Τανάκα, η οποία είχε αναγνωριστεί επισήμως ως ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο, είχε επιβιώσει δύο παγκόσμιων πολέμων καθώς και της ισπανικής γρίπης, ενώ κατά τη διάρκεια της ζωής της είχαν διεξαχθεί 49 καλοκαιρινοί και χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.
Το προσδόκιμο ζωής στην Ιαπωνία, που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των ταχύτατα γηρασκόντων κοινωνιών, επίσης βρίσκεται σε επίπεδα-ρεκόρ, καθώς εκτιμάται στα 87,74 έτη για τις γυναίκες και στα 81,64 για τους άνδρες. Ταυτόχρονα, όμως, ο αριθμός των νέων μειώνεται διαρκώς, εν μέσω αποτυχημένων προσπαθειών αύξησης του χαμηλού ρυθμού γεννήσεων στη χώρα.