«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η προσθήκη των δύο κρατών στη συμμαχία, ούτε θα ενισχύσει, αλλά και ούτε θα βελτιώσει την αρχιτεκτονική ασφαλείας της ηπείρου μας.

Η Μόσχα παρακολουθεί στενά τις επιπτώσεις τούτης της πράξης, στην ασφάλεια της χώρας», υποστήριξε σήμερα (16/05) ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Νωρίτερα, ο Ρώσος αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, είχε επίσης προειδοποιήσει σε αυστηρό ύφος τις Φινλανδία και Σουηδία, αναφέροντας πως «δεν πρέπει να αυταπατώνται και να έχουν την πεποίθηση ότι η Μόσχα απλώς θα ανεχθεί αυτό το γεγονός.

Θα είναι ένα λάθος, με εκτεταμένες συνέπειες. Φυσικά, η κατάσταση αλλάζει δραματικά με όλα όσα εκτυλίσσονται στα κράτη της Βόρειας Ευρώπης.

Αποτελεί ξεκάθαρη διατύπωση για εμάς πως η κατάσταση ασφαλείας τόσο της Φινλανδίας, όσο και της Σουηδίας, δεν πρόκειται να ενισχυθεί με την ένταξη στο ΝΑΤΟ», μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς.

Ρωσία: «Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι μία εχθρική κίνηση»

Οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία στη Φινλανδία διεκόπησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της περασμένης Παρασκευής (13/05), έπειτα από ανακοίνωση ρωσικού παρόχου, βάσει πληροφοριών αξιωματούχου του φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης, ο οποίος μίλησε στο γαλλικό πρακτορείο AFP.

Ένα 24άωρο νωρίτερα, η RAO Nordic, υπεύθυνη για τις πωλήσεις ρωσικού ηλεκτρικού ρεύματος στη σκανδιναβική χώρα, είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να σταματήσει τις παραδόσεις τα μεσάνυχτα, επικαλούμενη ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σε συνέχεια των απειλών από Ρώσους αξιωματούχους, το Κρεμλίνο ανέστειλε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη Φινλανδία, η κυβέρνηση της οποίας έχει ξεκαθαρίσει τις διαθέσεις της, έχοντας και την πλειοψηφία της κοινής γνώμης υπέρ της ένταξης στην αμυντική συμμαχία.

Η Μόσχα χαρακτήρισε ως «εχθρική» την κίνηση αυτή, ενώ ο επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε τη Δύση ότι πλέον, ελλοχεύει κίνδυνος ανοικτής σύγκρουσης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Μόσχα, που θα μπορούσε να φθάσει ακόμη και σε πυρηνικό πόλεμο.