Το ότι οι μεγάλοι σταρ προετοιμάζονται για τις περιοδείες τους σχεδόν σαν αθλητές δεν είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό.

Παρά το γεγονός ότι έχουν στη διάθεσή τους μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων που εργάζονται αποκλειστικά για να εξυπηρετούν τις επιθυμίες τους, η συνθήκη των διαδοχικών shows (πολλές φορές φτάνουν τα 70 ή τα 80 σε διάστημα 2-3 μηνών) παραμένει εξουθενωτική και απαιτεί άψογη φυσική κατάσταση.

Πρόσφατα, η Taylor Swift αποκάλυψε πώς προετοιμάστηκε για την περιοδεία της Eras, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβρη του 2024 και θα συμπεριλάβει 151 shows -(μάλιστα, είναι η πρώτη περιοδεία καλλιτέχνη που ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο σε έσοδα).

«Κάθε μέρα έτρεχα στον διάδρομο, τραγουδώντας δυνατά ολόκληρη τη setlist”, δήλωσε στο περιοδικό Time, που την ανακήρυξε ως πρόσωπο της χρονιάς. «Κανονικό τρέξιμο για τα γρήγορα τραγούδια και τζόκινγκ ή γρήγορο περπάτημα για τα αργά τραγούδια. Μετά, έκανα τρεις μήνες προπόνηση χορού, γιατί ήθελα να μπει στα κόκαλά μου».

Το show της Swift, βέβαια, είναι μια τρίωρη άσκηση αντοχής, όπου η ίδια τραγουδά, αλλάζει κοστούμια, χορεύει και τρέχει από τη μία άκρη της σκηνής στην άλλη. Αλλά, και οι μεγάλες περιοδείες της Μπιγιονσέ και της Μαντόνα απαιτούσαν σκληρή δουλειά και προετοιμασία μηνών, προκειμένου οι καλλιτέχνιδες να αντέξουν την καταπόνηση.

Η Guardian συνομίλησε με τον personal trainer Dan Roberts που αναλαμβάνει να προπονεί διάσημους πριν υποδυθούν κάποιον σούπερ ήρωα ή πριν ξεκινήσουν εξάμηνες παραστάσεις στο Broadway. Με έδρα του το Λονδίνο, ο Roberts συνεργάζεται επίσης με μουσικούς αλλά και μέλη της βασιλικής οικογένειας. Οι συμφωνίες εμπιστευτικότητας σημαίνουν ότι δεν μπορεί να αναφέρει ονόματα – αλλά μπορεί να μιλήσει γενικά.

«Τους αντιμετωπίζουμε ως αθλητές. Τι στρες θα προκληθεί στο σώμα από αυτή τη διαδικασία;», λέει. Το πρώτο βήμα είναι να αξιολογήσει τις ανάγκες του κάθε πελάτη -για παράδειγμα, η Μπιγιονσέ έχει πολύ απαιτητικές χορογραφίες, ενώ ο Liam Gallagher μπορεί απλώς να στέκεται επί σκηνής.

Όπως λέει, η προετοιμασία για μια περιοδεία ξεκινά τρεις μήνες πριν, ενώ οι περισσότεροι σταρ γνωρίζουν ήδη πώς να προπονούνται και τι διατροφή να ακολουθούν. Ωστόσο, χρειάζεται κάποιος να τους κρατά σε πρόγραμμα ανάμεσα στις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους.

Η προπόνηση “προαποκατάστασης”, που σημαίνει βελτίωση της ευλυγισίας και της συνολικής σωματικής αντοχής, είναι ζωτικής σημασίας για τους σταρ που έχουν παρατάσεις για κάποιες ημέρες στη σειρά. Ο Roberts εστιάζει στους σταθεροποιητικούς μύες γύρω από τους αστραγάλους, και σε άλλα πράγματα που είναι πιο πιθανό να κουραστούν πρώτα.

Φυσικά, όπως λέει, εκτός από τις αντοχές, που είναι ο πρώτος στόχος, υπάρχει και μια δεύτερη επιταγή συντήρησης της εικόνας τους, αφού οι σταρ είναι επί της ουσίας brands.

Ένας άλλος personal trainer, ο Jono Castano, o οποίος συνεργάζεται με σταρ όπως η Rita Ora, δηλώνει ότι, συχνά έρχονται στις προπονήσεις τους ήδη κουρασμένοι ψυχολογικά και σωματικά. Ωστόσο, μερικοί το βλέπουν και σαν θεραπεία ή λίγο ποιοτικό χρόνο για τον εαυτό τους μέσα στην ημέρα.

Παράλληλα, όπως λέει ο Roberts, κατά τη διάρκεια της περιοδείας, οι προπονήσεις συχνά περιορίζονται σε επίπεδο συντήρησης και στο πρόγραμμα εντάσσονται ημέρες ξεκούρασης. Μάλιστα, εκτιμά ότι ένας σταρ μπορεί να κάψει από 1.000 ως και 3.000 θερμίδες σε μία μόνο παράσταση.

Αν και δεν έχει δουλέψει ποτέ με τη Swift, εκτιμά ότι, γι’ αυτήν, ένα τρίωρο show μπορεί να είναι όπως το τρέξιμο 5 χιλιομέτρων για πολλούς από εμάς: κουραστικό αλλά όχι εξοντωτικό. «Έχει χτίσει αυτούς τους μύες και τα επίπεδα ενέργειας τα τελευταία 15 χρόνια». Η Pink, γνωστή για τα εναέρια ακροβατικά στα σόου της, κάνει μια ώρα cardio και μια ώρα γιόγκα πριν ανέβει στη σκηνή. «Μερικές φορές αισθάνομαι περισσότερο σαν αθλήτρια παρά σαν τραγουδίστρια», έχει πει.

Πάντως, προς το τέλος του άρθρου, οι απόψεις των personal trainers συγκλίνουν στο εξής: οι σταρ της νέας γενιάς φροντίζουν την υγεία τους και αποφεύγουν, στις περισσότερες περιπτώσεις, το ξενύχτι και τις καταχρήσεις στη διάρκεια της περιοδείας τους.

Διαβάστε ακόμη: