Ο ναός Σαβίν ντε Χουάνταρ, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα των Άνδεων, αποτελούσε κάποτε θρησκευτικό και διοικητικό κέντρο για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
Τα υπόγεια περάσματα εντοπίστηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα και εξαιτίας των χαρακτηριστικών τους, εκτιμάται ότι χτίστηκαν πριν από τις δαιδαλώδεις στοές του ναού, σύμφωνα με τον Τζον Ρικ, αρχαιολόγο του πανεπιστημίου Στάνφορντ, ο οποίος συμμετείχε στην ανασκαφή.
Σε υψόμετρο 3.200 μέτρων, έχουν βρεθεί τουλάχιστον 35 υπόγειες στοές που συνδέονται μεταξύ τους και χτίστηκαν μεταξύ 1.200 και 200 π.Χ. στους πρόποδες των Άνδεων.
«Είναι μία διαφορετική μορφή κατασκευής. Έχει γνωρίσματα από παλαιότερες περιόδους που δεν έχουμε δει ποτέ σε στοές», υποστήριξε ο κ. Ρικ.
Ο ναός Σαβίν ντε Χουάνταρ, που ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1985, αποτέλεσε έμπνευση για τους επικεφαλής της ομώνυμης επιχείρησης του περουβιανού στρατού, ο οποίος κατασκεύασε ένα δίκτυο σηράγγων για τη διάσωση 72 ανθρώπων που κρατούνταν όμηροι από αντάρτες του Επαναστατικού Κινήματος Τούπακ Αμάρου (MRTA) στην κατοικία του Ιάπωνα πρεσβευτή στη Λίμα, το 1997.
Ήλθε στο «φως» νεκροταφείο της ισπανικής αποικιοκρατίας
Ακόμη ένα επιτελείο στο Περού, ανακάλυψε νεκροταφείο της ισπανικής αποικιοκρατίας, με 42 τάφους, σε ένα πρώην νοσοκομείο που χτίστηκε το 1552 στο ιστορικό κέντρο της Λίμα
Η ανακάλυψη έγινε πρόσφατα στο χώρο του πρώην νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας», ενός από τα παλαιότερα αποικιακά κτήρια στην πρωτεύουσα πόλη του Περού.
«Βρισκόμαστε στο παλαιότερο και καλύτερα διατηρημένο νεκροταφείο στην πόλη της Λίμα, που χρησιμοποιήθηκε μεταξύ 1552 και 1808, όπου βρήκαμε 42 ανθρώπινα λείψανα ανδρών και γυναικών μεταξύ 30 και 50 ετών», ανέφερε αρχικά ο Λούις Μάρτιν Μπογκντάνοβιτς, επικεφαλής του δημοτικού προγράμματος για την ανάκτηση του ιστορικού κέντρου της Λίμα.
Οι ερευνητές έσκαψαν μόνο 30 εκατοστά βάθος όπου ανακάλυψαν δεκάδες οστά, μερικά σε άριστη κατάσταση.
«Άνθρωποι από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις έχουν ταφεί εδώ», προσέθεσε ο κ. Μπογκντάνοβιτς, ο οποίος χαρακτήρισε την ανακάλυψη ως «θεμελιώδες γεγονός για την ιστορία της Λίμα».
Κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας, δεν υπήρχαν δημόσια νεκροταφεία.
Άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των Ισπανών και των Κρεολών, έρχονταν στο νοσοκομείο για να πεθάνουν όταν ήταν άρρωστοι. Μετά την αναστολή λειτουργίας του, το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» μετετράπη το 1808 σε μοναστήρι για καλόγριες, σπίτι για εγκαταλελειμμένα παιδιά και στη συνέχεια δημόσιο σχολείο έως το 2007, όταν ένας σεισμός κατέστρεψε το κτήριο.
Στο ίδιο σημείο, ανακαλύφθηκε επίσης μία υπόγεια κρύπτη, με τη μορφή θολωτής κατασκευής από τούβλα, στην οποία θάφτηκαν υψηλόβαθμες προσωπικότητες.
«Πρόκειται για εξαιρετική ανακάλυψη, διότι (συνήθως) οι τάφοι δεν είναι τόσο καλά διατηρημένοι, ούτε καν μέσα στην εκκλησία. Υπάρχουν διάφορες αιτίες θανάτου, αλλά η πιο εντυπωσιακή είναι η σύφιλη σε μία περίπτωση», δήλωσε ο αρχαιολόγος, Έκτωρ Γουόλντι, επικεφαλής της ομάδας.
Το νεκροταφείο καλύπτει έκταση 150 τετραγωνικών μέτρων. Ανάμεσα στα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν, είναι κεραμικά πλακίδια και θραύσματα. Εκεί, θάφτηκαν οι μούμιες των αυτοκρατόρων των Ίνκας, Χουάινα Κάπακ, Κάπακ, Πατσακούτι και Τούπακ, καθώς και δύο από τις συζύγους τους, σύμφωνα με ειδικούς.