Υπέρβαση δημοσιονομικών στόχων σημειώθηκε για άλλη μία φορά το 2024, ισχυροποιώντας το χαρτί της δημοσιονομικής σταθερότητας της χώρας έναντι των αγορών και δημιουργώντας περιθώρια περαιτέρω φορολογικών ελαφρύνσεων, υπό προϋποθέσεις. Πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 3% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 2,5% του ΑΕΠ, και συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα που αγγίζει το μηδέν, έναντι στόχου για έλλειμμα 0,7% του ΑΕΠ, πέτυχε η Ελλάδα το 2024, είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης διερμηνεύοντας τα στοιχεία εκτέλεσης κρατικού προϋπολογισμού 12μήνου Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Μάλιστα, όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής,  ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε και περαιτέρω μειώσεις φόρων και ειδικότερα άμεσων φόρων για τη μεσαία τάξη. «Αν τα πράγματα εξελιχθούν κανονικά και λίγο χειρότερα, καθώς είμαστε πάντοτε συντηρητικοί στις προβλέψεις μας», είπε, «θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω αυξήσεις αποδοχών και μειώσεις φόρων, που θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό το φθινόπωρο στη ΔΕΘ». Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει παρεμβάσεις κυρίως στην περιοχή των εισοδημάτων 20.000-50.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι στόχοι για την αύξηση δαπανών έχουν ήδη κλείσει για την 4ετία με βάση το μεσοπρόθεσμο Διαρθρωτικό Δημοσιονομικό Σχέδιο 2025-2028 του περασμένου Οκτωβρίου, που συμφωνήθηκε με την Κομισιόν. Βάσει αυτού του σχεδίου, τα περιθώρια περαιτέρω δαπανών για το 2026 (που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ το φθινόπωρο) είναι περίπου 500 εκατ. ευρώ επιπλέον όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί (αυξήσεις δημοσίων υπαλλήλων, ενστόλων). Για να εγκριθεί μεγαλύτερη αύξηση, ώστε να αξιοποιηθεί π.χ. η υπεραπόδοση του 2024, πρέπει  η Κομισιόν να αποδεχθεί ότι η υπέρβαση εσόδων που την εξασφάλισε έχει μόνιμο χαρακτήρα και δεν ήταν συγκυριακή. Κάτι που προφανώς θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης το προσεχές διάστημα.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα έδειξαν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα, μετά από προσαρμογές, ήταν ουσιαστικά 735 εκατ. ευρώ ή 0,3% του ΑΕΠ πάνω από τον στόχο που έθετε για το 2024 η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2025. Αυτό σημαίνει ότι (αν δεν αλλάξει κάτι προς το χειρότερο στα αποτελέσματα των φορέων γενικής κυβέρνησης) το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης θα είναι 2,8% του ΑΕΠ, έναντι πρόβλεψης για 2,5% του ΑΕΠ.

Τα φορολογικά έσοδα (αφαιρουμένης της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού) ήταν 67,273 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 371 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που είχε περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2025.

Ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στην ιδρυτική εκδήλωση του think tank Synergia είπε ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα «στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα σε καιρούς αστάθειας, όπως είναι οι καιροί που ζούμε τώρα, ότι η Ελλάδα μπορεί να αντέξει και σε ισχυρούς ανέμους, αν προκύψουν».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα του 2024, που θα πιστοποιηθούν στις αρχές του τρέχοντος έτους, οφείλονται μεταξύ άλλων στα επιπλέον έσοδα που προέρχονται από τη μείωση της φοροδιαφυγής, τα οποία αγγίζουν πλέον τα 2 δισ. ευρώ, επίδοση που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο μετά τη Μεταπολίτευση, αλλά και από την υψηλότερη σε σχέση με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού ανάπτυξη της οικονομίας. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη εκτίμηση της κυβέρνησης για τα έσοδα της φοροδιαφυγής το 2024 ήταν 1,8 δισ. ευρώ.

«Αυτή η χρονιά θα είναι χρονιά με σημαντικές περαιτέρω μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη», είπε ο κ. Χατζηδάκης. «Επιμένουμε στους άμεσους φόρους γιατί θεωρούμε ότι οι μειώσεις σε αυτούς δεν ενθυλακώνονται από κάποιους ενδιάμεσους, όπως συμβαίνει με τους έμμεσους, αλλά πηγαίνουν κατευθείαν στην τσέπη των φορολογουμένων».

Διαβάστε ακόμη