Αποκλειστικά σε στοιχεία των Αμερικανών παραγωγών σωλήνων στηρίχθηκε η αιφνίδια απόφαση του Αμερικανικού υπουργείου των ΗΠΑ για επιβολή δασμών (antidumbing ) 41,4% σε σωλήνες μεγάλου διαμετρήματος της θυγατρικής της Cenergy Σωληνουργεία Κορίνθου, και ως εκ τούτου, η εταιρεία προσανατολίζεται αφενός να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα για να μην εκταμιευθούν 14 εκατ. ευρώ και αφετέρου να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο εμπορίου.

Η υπόθεση ξεκίνησε το 2018-2019 όταν Αμερικάνοι παραγωγοί κατηγόρησαν την ελληνική εταιρεία ότι πωλεί κάτω του κόστους και ύστερα από την εξέταση των κοστολογίων οι αρχικοί δασμοί, ύψους 29% μειώθηκαν σε10,6%.

Όπως συμβαίνει σε ανάλογες υποθέσεις dumbing, οι εταιρείες εξετάζονται κάθε χρόνο επί μια πενταετία.

Λόγω, όμως, της πανδημίας, οι Αμερικανοί δεν προσήλθαν το 2020, ωστόσο τα στοιχεία απεστάλησαν από την ελληνική εταιρεία.

Ενώ τον περασμένο Αύγουστου ελήφθη απόφαση για επιβολή μηδενικών δασμών και αργότερα πραγματοποιήθηκε και ακρόαση δικηγόρων στις ΗΠΑ, αιφνιδιαστικά χθες το Αμερικανικό Υπουργείο αποφάσισε την επιβολή δασμών ύψους 41,4% στους σωλήνες μεγάλου διαμετρήματος 16 ιντσών που αφορούν ένα μικρό κομμάτι των πωλήσεων στις ΗΠΑ.

Μαχητή η υπόθεση

Η ελληνική εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά θα καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα ενώ αναμένεται να προσφύγει και στο Διεθνές Δικαστήριο με πιθανότητες δικαίωσης καθώς, όπως προαναφέρθηκε, η απόφαση στηρίχθηκε μόνο στα στοιχεία των αμερικανικών εταιρειών, δίχως να λάβει υπόψη τα στοιχεία της ελληνικής εταιρείας.

Η υπόθεση, δηλαδή, είναι μαχητή ενώπιον της δικαιοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιπτώσεις της υπόθεσης είναι περιορισμένες δεδομένου ότι, οι εξαγωγές στις ΗΠΑ είναι χαμηλές και επειδή η εταιρεία ήδη έχει στραφεί σε άλλες αγορές (Ευρώπη, Ασία) με προϊόντα που αφορούν την ενεργειακή μετάβαση (σωλήνες υδρογόνου, CCF).