Την ιστορική αυτή συμφωνία ψήφισαν η ΝΔ το ΚΙΝΑΛ και η ΕΛΛΥΣΗ ενώ αντίθετα, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Μέρα25 καταψήφισαν. Συνολικά σε 300 βουλευτές υπέρ τοποθετήθηκε οι 191 κατά οι 109 , ενώ δεν υπήρξε παρών. Ωστόσο βάσει της κοινοβουλευτικής αριθμητικής, υπήρξε ένας βουλευτής που δεν ανήκει στα κόμματα τα οποία στηρίζουν τη συμφωνία, ψήφισε υπέρ. Πιθανολογείται ότι πρόκειται για την ανεξάρτητη βουλευτή Κωνσταντίνα Αδάμου, που έχει διαγραφεί από το ΜέΡΑ25.

Η ψηφοφορία πάντως ήταν και το αποτέλεσμα μιας πολύωρης διαδικασίας με τοποθετήσεις και κυρίως αντεγκλήσεις των πολιτικών αρχηγών λόγω της άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τη συμφωνία πατώντας σε δύο σημεία: το άρθρο 2 της συμφωνίας που δεν υποχρεώνει τους Γάλλους να συνδράμουν τη χώρα μας σε ενδεχόμενη απειλή εκτός των 6 ναυτικών μιλίων αλλά και το άρθρο 18 που αφορά στο ενδεχόμενο παρουσίας ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σαχέλ.

Και επί των δύο σημείων πάντως η κυβέρνηση απάντησε, με τον πρωθυπουργό όσο και τον υπουργό των Εξωτερικών να προκαλούν την αντιπολίτευση να καταθέσει έστω και ένα παράδειγμα αντίστοιχης συμφωνίας που να γίνεται αναφορά στην ΑΟΖ ή την υφαλοκρηπίδα, καθώς και να τονίζουν πως ούτε απόφαση για συμμετοχή του ελληνικού στρατού έχει ληφθεί ούτε κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αφορά σε επιχειρησιακή δράση παρά μόνο υποστηρικτική. Από του πλευρά του πάντως ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε πως θα…αλλάξει τους όρους της συμφωνίας σε ότι αφορά το Σαλέχ κάνοντας χρήση του άρθρου 31 αυτής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αξίζει να σημειωθεί πως υπέρ της συμφωνίας ψήφισε και ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής, Κωνσταντίνος Μπογδάνος ο οποίος μάλιστα δήλωσε: «158 από την πλευρά της ΝΔ ψήφισαν υπέρ μιας εξαιρετικά σημαντικής και θεμελιώδους σημασίας για τη χώρα, αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία».

Νωρίτερα, υπήρξε σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα με αντικείμενο αντιπαράθεσης την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.

 

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι στόχος του είναι να θωρακίσει αμυντικά την χώρα και το αποδεικνύει με πράξεις, ενώ κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει στο ερώτημα αν θα αλλάξει την συμφωνία σε περίπτωση που αναλάβει το κόμμα του τη διακυβέρνηση.

«Πρέπει να το γνωρίζουν οι Γάλλοι, να το γνωρίζουν οι Τούρκοι, αλλά και οι Έλληνες πολίτες στις εκλογές του 2023 τι προτίθεστε να κάνετε κι αν θα καταργήσετε τη Συμφωνία με ένα νόμο και ένα άρθρο, αφού τη θεωρείτε κακή» τόνισε με δεικτικό τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον κ.Τσίπρα να απαντά ότι θα αλλάξει το άρθρο που αφορά στην συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό.