Με σφοδρή επίθεση στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της Αμυνας της χώρας ξεκίνησε τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας με τη Γαλλία.

Ο κ. Μητσοτάκης στη δευτερολογία του είπε:

Δεν μπορώ να μην σχολιάσω την αμηχανία του κ. Τσίπρα κάθε φορά που ο κ. Βαρουφάκης του θυμίζει την κωλοτούμπα του 2015. Όμως το 2021 δεν είναι 2015.

Είναι μια Ελλάδα που μειώνει την ανεργία, προσελκύει επενδύσεις. Ολοι οι φόροι για όλους τους έλληνες μειώνονται όπως υποσχεθήκαμε. Ελλάδα υπερήφανη και ανταγωνιστική που ξέρει από που έρχεται και που θέλει να καταλαλήξει. Και είναι μια Ελλάδα που έχει την οικονομική δυνατότητα να κάνει τις επενδύσεις στις ΕΔ που επί μια δεκαετία δεν μπορούσε να κάνει.

Ο κ. Βαρουφάκης είναι συνεπής στην γραμμή του. Και λέει ότι είμαστε χρεωκοπημένοι και να μην πάρουμε τα όπλα. Εχετε κ. Βαρουφάκη μια συνέπειεα. Δυσκολεύομαι όμως να πω το ίδιο για τον κ. Τσίπρα.

Δεν είπατε ότι έχουμε μια συμφωνία με ορισμένα προβλήματα που μπορούν να διορθωθούν. Είπατε ότι η Συμφωνία είναι κακή.

Με βάση την Συμφωνία στο άρ 31 παρ 4 μπορεί να καταγγελθεί εγγράφως από κάθε μέρος. Σας ρωτώ λοιπόν θα την καταγγείλετε; Να το πείτε για να γνωρίζουν οι Ελληνες και οι Γάλλοι. Να γνωρίζουν δυστυχώς και οι Τούρκοι αν θα την καταγγείλετε με ένα νόμο και ένα άρθρο. Τι ακριβώς θα κάνετε; Οφείλετε τουλάχιστον στην φίλη Γαλλία μια ειλικρινή απάντηση για να ξέρουμε που στεκόμαστε και οι πολίτες να έχουν και αυτό το κριτήριο για το τι θα ψηφίσουν στο τέλος του 2023. Είπατε ότι αλλάζουμε το δόγμα το αμυντικό και της εξωτερικής πολιτικής.

Λοιπόν αν το δόγμα ήταν ότι η Ελλάδα δεν έχει θαλάσσια σύνορα και ο καθένας μπαίνει όποτε θέλει ε λοιπόν το αλλάζουμε αυτό το δόγμα. Φυλάμε τα σύνορα και τον Φεβρουάριο δεν επιτρέψαμε στην Τουρκία να παραβιθάσει τα σύνορά μας στέλνοντας χιλιάδες μετανάστες. Ε λοιπόν το δικό σας δόγμα το αλλάζουμε κ. Τσίπρα.

Αν κ. Τσίπρα το δόγμα σας ήταν να παίρνουμε φρεγάτες με λίζινκ προφανώς το αλλάζουμε γιατί αυτό δεν είναι σοβαρό δόγμα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θέλουν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

Αν κ. Τσίπρα το δόγμα της χώρας ήταν να μιλάμε συνεχώς για το Διεθνές Δίκαιο αλλά να μην κάνουμε τίποτε άλλο στα άλλα επίπεδα το αλλάζουμε γι αυτό και υπογράψαμε ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία.

Αν το δόγμα μας ήταν να αφήνουμε υποβρύχια χωρίς τορπίλες και τον στόλο μας σε κατάσταση που καθιστούσε δύσκολη την επιτήρηση, βεβαίως και το αλλάζουμε το δόγμα.

Αν το δόγμα μας ήταν να έχουμε υπουργό Αμυνας τον κ. Καμμένο που ήταν συνδυασμός κιτς και γελοιότητας, ε, τότε το αλλάζουμε το δόγμα αυτό και είμαι υπερήφανος για την ηγεσία που έχουμε σήμερα στο ΥΠΕΘΑ και ΥΠΕΞ.

Είπατε ότι έχω αγωνία να κλείσω τα εξοπλιστικά προγράμματα λες και κάνουμε ένα δικό μας πρόγραμμα. Εχω αγωνία κ. Τσίπρα. Μεγάλη αγωνία. Όταν έχω την Τουρκία απέναντι να απειλή με casus belli και φέρετε επιθετικά έχω αγωνία.

Το ερώτημα κ. Τσίπρα είναι αν είχατε εσείς αγωνία.

Πρώτο μου μέλημα είναι να ενισχύσω την αποτρεπτική μας ισχύ και αξιόπιστες ένοπλες δυνάμεις.

Πολλά άκουσα και από τον κ. Βαρουφάκη για το πού ήταν οι Γάλλοι την περίοδο της έντασης. Σας λεω ότι ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έστειλε πλοία όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν πέρυσι τον Αύγουστο.

Δυσκολεύομαι με την μικρότητα και την σκοπιμότητα που προσεγγίζει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη Συμφωνία.

Κάνατε μια αναφορά στο αν μπορούμε να αγοράσουμε και τις φρεγάτες, αν αντέχουμε να αγοράσουμε και τα Ραφάλ. Σας απαντώ πως ναι μπορούμε και τα 2. Τα Ραφάλ θα πληρωθούν 2021- 22 χωρίς να επιβαρύνουν το έλλειμμα μας ενώ οι φρεγάτες θα αποπληρωθούν από το 2025 και μετά. Το ερώτημα είναι αν αυτή η συμφωνία που συνδέει την απόκτηση των φρεγατών με την υπογραφή μιας συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας είναι ικανοποιητική και αν την είχατε επιδιώξει και εσείς. Θυμάστε τι είχατε πει σε μια συνέντευξη τον Δεκέμβριο του 2020 στο Μιλιτερ; Είπατε «δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα Ραφαλ γιατί η ηγεσία ΠΑ λέει ότι είναι πολύ κάλα. Ας είχα και μια διασφάλιση για τις φρεγάτες ότι θα συνοδευτεί από αμυντική συμφωνία» Αυτά λέγατε. Υποθέσατε ότι αν ανεβάσετε τον πήχη ψηλά δεν θα τον περάσουμε. Δυστυχώς για εσάς και ευτυχώς για την πατρίδα τον περάσαμε. Γιατί όμως αυτό που προτείνατε το 2020 σήμερα το απορρίπτετε;

Σαχέλ

Για το Σαχέλ η Συμφωνία λέει ότι «μπορεί να λάβει» χώρα κ.α. Στο Σαχέλ υπάρχουν 2 επιχειρήσεις. Η μια αμιγώς στρατιωτική που εμπλέκεται με τρομοκρατικές οργανώσεις και ακόμα μια ακόμα στην οποία μετέχουν και άλλες χώρες όπως Βέλγιο, Ιταλία , Νορβηγία, Σουηδία, Τσεχία κα και μετέχουν υποστηρηκτικά χωρίς να έχουν υπογράψει συμφωνάι με την Γαλλία. Κρίνουν σκόπιμο να υπάρχει υποστηρικτικά μια παρουσία για να αντιμετωπιστεί ένα φαινόμενο που θέτει σε κίνδυνο ζωτικά συμφέροντα της Ευρώπης. Η Ελλάδα δεν έχει συμφωνήσει να μετέχει αλλά αν το έκανε θα ήταν εντός αυτού του πλαισίου. Η αποστροφή σας με τα φέρετρα με ελληνικές σημαίες είναι ότι χειρότερο έχω ακούσει

Απάντηση σε Γεννηματά

Κλείνοντας, δεν πιστεύω ότι υπάρχει τίποτα πιο αστείο από το να αναφέρεστε στην φράση του ποιητή μας ότι το εθνικό είναι το αληθές. Καταλαβαίνετε την ειρωνία όταν εσείς μιλάτε για αλήθεια. Εχετε κατοχυρώσει στην συνείδηση του ελληνικού λαού αυτό που ο Μπερναντ Σο ότι η τομωρία του ψέυτη δεν είναι ότι δεν τον πιστεύουν αλλά ότι αυτός δεν μπορεί να πιστέψει κανέναν.

Με ενόχλησε και δεν ήμουν ο μόνος μια αποστροφή που κάνατε για την μιρκή Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μικρή μόνο αν την βλέπετε εσείς έτσι. Εμείς βλέπουμε μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση που έχει ρόλο στην Ευρώπη και σταθεροποιητικό ρόλο στην ΝΑ Μεσόγειο. Δεν θα επιτρέψουμε να φέρουμε την Ελλάδα στο δικό σας μέγεθος.

Παίρνοντας το λόγο για την τριτολογία του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα υποχρεώνεται σε αμυντικές δαπάνες, προκειμένου να είναι ασφαλής. Μάλιστα, απαντώντας σε παρατηρήσεις της Φώφης Γεννημάτα δεσμεύθηκε για συζήτηση επί των προτάσεων που διατύπωσε.

Ο Κ Μητσοτακης για διαγραφή του Κ Μπογδάνου

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήρθε μετά από σχετική πρόκληση τόσο από τον Αλέξη Τσίπρα όσο και από την Φώφη Γεννηματά.

Ο πρωθυπουργός όταν προκλήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα και την Φώφη Γεννηματά είπε εμφατικά: «Από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκα πρόεδρος της ΝΔ και σίγουρα από τότε που ανέλαβα πρωθυπουργός, ανέλαβα μια δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό, να μην ξύνουμε πληγές του παρελθόντος, αλλά αντίθετα να εργαζόμαστε για να τις επουλώσουμε. Και αυτήν τη δέσμευσή μου κάνω πράξη και όποιος ξεπεράσει τα όρια θα γνωρίζει ότι δεν έχει θέση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ».