Mια διαπραγμάτευση που ξεκίνησε και θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα δίμηνο για να κλείσουν οι λεπτομέρειές βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και τoυ CVC.

Kρίσιμοι παράμετροι της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να έχουν ξεκαθαρίσει μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου που η τράπεζα θα παρουσιάσει τα αποτελέσματά της για το 2024 και θα ερωτηθεί σχετικά.

Η Τράπεζα Πειραιώς δεν σκοπεύει να μεταβάλει την μερισματική της πολιτική αλλά σε ότι αφορά τα κεφάλαιά της στο πλαίσιο της επίτευξης της συμφωνίας αυτά θα εξαρτηθούν από το αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι ο περίφημος δανέζικος συμβιβασμός.

Τι κεφάλαια θα απαιτηθούν με τον δανέζικο συμβιβασμό ή και χωρίς αυτόν είναι ένα από τα θέματα που εξετάζουν οι ξένοι οίκοι. Η διαφορά υπολογίζεται σε περίπου 200 έως 250 εκατ. ευρώ.

Δεύτερο σημαντικό θέμα είναι τι θα γίνει με το μερίδιο της Εθνικής Τράπεζας στην Εθνική Ασφαλιστική ύψους 10% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.

Σύμφωνα λοιπόν με την Autonomous η τράπεζα ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να αποκτήσει το 70% της Εθνικής Ασφαλιστικής για 469 εκατ. ευρώ, αποτιμώντας έτσι την εταιρεία στα 670 εκατ. ευρώ.

Στόχος της τράπεζας από την συγκεκριμένη εξαγορά είναι η διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της.

Πωλητής είναι το CVC που κατέχει το 90% της ασφαλιστικής ενώ το υπόλοιπο ανήκει στην Εθνική Τράπεζα από την οποία το fund αγόρασε την εταιρία αντί 505 εκατ. ευρώ, κάτι που υποδηλώνει κέρδη αποτίμησης 33% αναφέρει η Autonomous.

Αδιευκρίνιστη η στάση της ΕΤΕ

Η Εθνική Τράπεζα θα παραμείνει με περίπου 10% μειοψηφικό μερίδιο στη συμφωνία, αν και η έκθεση αναφέρεται σε δημοσιεύματα πως η Εθνική ίσως πωλήσει αργότερα το μερίδιό της.

Η πραγματικότητα ωστόσο δεν είναι διευκρινισμένη. Δεν διευκρινίζεται δηλαδή κατά πόσον η Τράπεζα Πειραιώς αγοράζει το σύνολο των μετοχών (70% της εταιρίας μόνον από το CVC), κάτι που αφήνει όλα τα σενάρια ανοιχτά.

Η Τράπεζα Πειραιώς σύμφωνα με την Autonomous προβλέπει πλήγμα 150 μονάδες βάσης στον δείκτη CET1 από τη συμφωνία, το οποίο μπορεί να μειωθεί κάτω από 100 μονάδες βάσης αν εφαρμοστεί ο Δανέζικος Συμβιβασμός.

Αυτό μεταφράζεται σε δέσμευση κεφαλαίων 200 έως 250 εκατ. ευρώ λιγότερα.

Το πλήγμα στον δείκτη CET1 των 150 μονάδων προκύπτει κυρίως από την αφαίρεση του ποσού που καταβλήθηκε για την αγορά από τα κεφάλαια CET1 (καθώς θα φύγει από το πεδίο των τραπεζικών δραστηριοτήτων) και σε μικρότερο βαθμό από τη μείωση του κατώτερου ορίου CET1 για τη συμπερίληψη των αναβαλλόμενων φορολογικών στοιχείων στα κεφάλαια (με βάση το όριο 10%).

Εθνική Ασφαλιστική: Χρειάστηκε δύο ΑΣΥΛΙΕΣ, των τραπεζιτών και του ΤΧΣ, για να βάλει την υπογραφή του ο Μυλωνάς σε ένα έγκλημα «προμελετημένο» – Έμεινε με τη …λαμπάδα στο χέρι, να κυνηγάει τον Μητσοτάκη στον Επιτάφιο της Τήνου…

Πως λειτουργεί ο Δανέζικος Συμβιβασμός

Ο Δανέζικος Συμβιβασμός θα επέτρεπε να συμπεριληφθεί η συμμετοχή στην Εθνική Ασφαλιστική στο πεδίο των κεφαλαίων. Σε αυτήν την περίπτωση, μόνο η υπεραξία της συμφωνίας θα πρέπει να αφαιρεθεί από τα κεφάλαια CET1 και η αναμενόμενη αξία ανά μερίδιο θα προστεθεί στις κεφαλαιακές απαιτήσεις με υπολογισμό του κινδύνου 250%.

Η εφαρμογή του Δανέζικου Συμβιβασμού δεν είναι αυτόματη, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία της Εθνικής Ασφαλιστικής, αξίας 4 δισ. ευρώ, είναι λιγότερα από το 10% των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας Πειραιώς (περίπου 80 δισ. ευρώ). Ετσι η έγκριση θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση της ΕΚΤ.

Η Εθνική Ασφαλιστική ανέφερε καθαρή ζημία το 2023 λόγω κόστους αναδιάρθρωσης, δαπανών που σχετίζονται με τα παλιά ισόβια συμβόλαια υγείας αλλά και με συμβόλαια ζημιών κυρίως, αυξανόμενων αξιώσεων, που συνδέονται κυρίως με τις πλημμύρες από την καταιγίδα «Daniel».

Δεν αλλάζει η μερισματική πολιτική

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει δηλώσει ότι δεν θα αλλάξει το σχέδιο κατανομής κεφαλαίων της για 35%-50% συνολικά από τα κέρδη του 2024-2025. Η τράπεζα έχει κατευθυντήριες γραμμές για να διατηρήσει τον δείκτη CET1 πάνω από το 13%.

Διαβάστε ακόμη: