Το νέο πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης που έχει ξεκινήσει τον τελευταίο καιρό στον Πειραιά βασίζεται στη λογική του «όσο ανακυκλώνεις, κερδίζεις».

Πρόκειται για περίπου 400 νοικοκυριά τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Κάνθαρος», ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η ανακύκλωση έχει ξεκινήσει στην ευρύτερη περιοχή του λόφου της Καστέλλας αλλά όχι στους συνηθισμένους μπλε κάδους. Η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών πραγματοποιείται από την υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου πόρτα – πόρτα, κάθε Τρίτη και Παρασκευή, ενώ με τη βοήθεια της τεχνολογίας καταμετράται η ποσότητα οικιακών απορριμμάτων που ανακυκλώνει κάθε νοικοκυριό και αναλόγως θα επιβραβεύεται με εκπτωτικά κουπόνια από επιχειρήσεις του Πειραιά.

Η διαδικασία συμμετοχής είναι αρκετά απλή καθώς οι ενδιαφερόμενοι κάνουν την εγγραφή τους στην ιστοσελίδα του δήμου και τους διατίθενται δωρεάν τα «έξυπνα» αυτοκόλλητα για την ταξινόμηση των 3 ρευμάτων ανακύκλωσης (Χαρτί, Πλαστικό, Μέταλλο). Στα αυτοκόλλητα αναγράφεται ένας μοναδικός 12ψήφιος αριθμός. Με τον τρόπο αυτό, καταμετράται η ποσότητα απορριμμάτων που ανακυκλώνει το συγκεκριμένο νοικοκυριό και αναλόγως επιβραβεύεται με εκπτώσεις και παροχές.

«Το πρόγραμμα το έμαθα από φυλλάδιο που είχε πάρει ο σύζυγός μου, εγώ ακολούθως πήρα τηλέφωνο ώστε να ενημερωθώ και γράφτηκα μέσω της ιστοσελίδας. Το θεώρησα πολύ πρωτοποριακό, γι’ αυτό άλλωστε το έκανα με μεγάλο ενθουσιασμό. Σε δεύτερο χρόνο μια υπάλληλος του δήμου μας προμήθευσε τα ειδικά αυτοκόλλητα», ανέφερε η συνταξιούχος Πηνελόπη Δημοπούλου που συμμετέχει στο πρόγραμμα.

«Το πρόβλημα της αποκομιδής της ανακύκλωσης λύθηκε με ένα μικρό φορτηγάκι που μπαίνει και σε στενούς δρόμους το οποίο μάλιστα το διαφημίζω ώστε να ενταχθούν και άλλοι στο πρόγραμμα. Έχω για παράδειγμα μια φίλη της οποίας το σπίτι καταλήγει σε αδιέξοδο και δεν είναι εύκολο για μεγάλο όχημα η πρόσβαση, με αποτέλεσμα να πετάνε οι ίδιοι τα σκουπίδια τους σε άλλον δρόμο. Φυσικά υπάρχει και το μεγάλο απορριμματοφόρο που κάνει την αντίστοιχη δουλειά σε πιο μεγάλους δρόμους. Το σημαντικό όμως στη δική μας περίπτωση, σε μας που συμμετέχουμε στο πρόγραμμα, είναι ότι η αποκομιδή γίνεται πόρτα πόρτα, δηλαδή εμείς βγάζουμε τα σκουπίδια έξω από την πόρτα μας και αυτό είναι μεγάλη υπόθεση. Πλέον με χαρά περιμένω αυτή τη μέρα και μάλιστα περιμένω να ακούσω το θόρυβο του φορτηγού», συμπλήρωσε η κ. Δημοπούλου.

«Δεν μου φάνηκε καθόλου δύσκολο. Προμηθεύτηκα τα ειδικά αυτοκόλλητα και άρχισα να το εφαρμόζω. Ενημερώθηκα για τις ακριβείς μέρες και ώρες που θα πρέπει να κατεβάζω την ανακύκλωση και έκτοτε το εφαρμόζω. Αργότερα μπήκα στο e-kantharos να δω και σε ποια σειρά κατάταξης βρίσκομαι γιατί ανάλογα με τα κιλά που καταναλώνεις μπαίνεις και σε αντίστοιχη θέση. Φανταστείτε ότι σε μια προηγούμενη κατάταξη βρισκόμουν στην 100η θέση, ενώ τώρα είμαι 42η. Αυτό για μένα ήταν ένα παραπάνω κίνητρο, καθώς σαν αθλήτρια που υπήρξα, σκέφτομαι πάντα την καλύτερη θέση», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δημοτική υπάλληλος Ευαγγελία Τσουράκη, η οποία εφάρμοζε και τα προηγούμενα χρόνια ανακύκλωση.

«Ο «Κάνθαρος» είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους δημότες να απολαμβάνουν εκπτώσεις και προσφορές από τα καταστήματα του Πειραιά, στηρίζοντας παράλληλα τις τοπικές επιχειρήσεις. Σκοπός του προγράμματος, είναι να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα με τα χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης στην πόλη και να αυξήσουμε την ανακύκλωση των συσκευασιών, οι οποίες αποτελούν μια πολύ μεγάλη κατηγορία απορριμμάτων που παράγουμε ως Δήμος. Σε αυτή την προσπάθεια, η συμμετοχή των κατοίκων και των επιχειρήσεων είναι καθοριστικής σημασίας και χαίρομαι που οι δημότες έχουν ήδη αγκαλιάσει αυτή την καινοτόμα πρωτοβουλία. Πιστεύω ότι με το πρόγραμμα «Κάνθαρος» καθώς και με άλλες δράσεις που υλοποιεί ο Δήμος για την προώθηση της ανακύκλωσης στην πόλη, συμβάλλουμε στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των απορριμμάτων στον Πειραιά και κυρίως στην προστασία του περιβάλλοντος», ανέφερε ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.