Με μια συνέντευξη στην ΕΤ1 οι Φίλιππος και Νικόλαος -γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου- εξήγησαν στην Σοφία Παπαϊωάννου πως είναι δυνατόν να είναι πρίγκιπες -όπως και οι απόγονοί τους- χωρίς να υπάρχει θρόνος.

«Η βασιλεία καταργήθηκε, αλλά εμείς είμαστε γεννημένοι πρίγκιπες» ήταν η απάντηση όταν η δημοσιογράφος ρώτησε τον Παύλο πώς συστηνόταν και πώς συστήνεται:

«Συνήθως λέω Παύλος of Greece. Άλλοι με λένε Prince Pavlos. Σε μια σύσκεψη για τη δουλειά μου, λέω ότι είμαι ο Παύλος of Greece. Ξέρετε, το πρίγκιπας Παύλος είναι τίτλος, δεν έχουμε ντοκουμέντο που να το γράφει, αλλά είμαι γεννημένος πρίγκιπας. Τα παιδιά μου είναι γεννημένα από εμένα άρα είναι και αυτά πρίγκιπες”.

“Υπάρχουν άνθρωποι που με συστήνουν ως πρίγκιπα, άλλοι που με συστήνουν κύριο Νικόλαο. Τυχαίνει να είχα τον τίτλο όταν γεννήθηκα, αλλά δεν το ζητάω ποτέ να με αποκαλέσει κανείς υψηλότατο, πρίγκιπα ή κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε, αυτά είναι θέματα άλλης εποχής. Αν κάποιος θέλει να με αποκαλέσει πρίγκιπα, δεν θα τον αποτρέψω για να μην τον προσβάλλω, αλλά δεν το ζητάω ποτέ».

Ο ίδιος εξηγεί πως το επίθετο Γλύξμπουργκ δεν είναι επίθετο, αλλά ένα από τα κάστρα της οικογένειας και αντί για επίθετο χρησιμοποιούν το “τη Ελλάδος” -πρίγκηπας δηλαδή ενώ υπάρχουν καταγραφές ότι στο βιογραφικό του συστήνεται ως η «Αυτού Μεγαλειότης» και στα social media συστήνεται ως Παύλος εστεμμένος πρίγκιπας ή σκέτο πρίγκιπας Παύλος.

Ο 56χρονος σήμερα πρωτότοκος γιος του Κωνσταντίνου Γλυξμπουργκ και της Άννας Μαρίας, αν και έκπτωτος, αυτοαποκαλείται όλη του ζωή διάδοχος του θρόνου και τον περασμένο Σεπτέμβριο σε συνέντευξή του στο BBC απέδωσε στον εαυτό του τον τίτλο.

Τελικά μαθαίνουμε πως ο Παύλος, ήταν διάδοχος του ελληνικού θρόνου, αλλά διατηρεί την προσφώνηση “η Αυτού Υψηλότητα ως… Δανός Πρίγκηπας. Είναι δηλαδή τέως Διάδοχος Πρίγκηπας της Ελλάδας και Πρίγκηπας της Δανίας που έχει σαρώσει μεγαλόσταυρους, είναι παραλήπτης του Αναμνηστικού Σήματος της Εκατονταετηρίδας της Βασιλικής Οικογένειας της Ελλάδας και Ιππότης του Τάγματος του Ελέφαντα της Δανίας.

Προφανώς στην κηδεία του τέως συμπεριφέρθηκε ως διάδοχος κι όχι απλώς ως πρωτότοκος και ορισμένες λεπτομέρειες στο τελετουργικό έδειξαν -ή μάλλον έκρυψαν-πως μπορεί ο θρόνος της Ελλάδας να χάθηκε αλλά η βασιλική οικογένεια δεν έπαψε να υπάρχει.

Ότι μπορεί να υπάρχουν βασιλείς και πρίγκηπες χωρίς θρόνο. Άλλωστε το μυστικό στην συνέντευξη του Of Greece είναι η φράση: “Είμαι γεννημένος πρίγκιπας. Τα παιδιά μου είναι γεννημένα από εμένα άρα είναι και αυτά πρίγκιπες”.

Διαβάστε περισσότερα