Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, είπε ότι «ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που είναι πρώην πρωθυπουργός είναι ο κύριος Σαμαράς για όλους τους υπόλοιπους είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία σε νομοσχέδια και ψηφοφορίες. Θα ισχύσει κανονικά».

Ερωτηθείς για τις διαφορετικές απόψεις που το τελευταίο διάστημα της ακούγονται στη ΝΔ, ο κ. Μαρινάκης επισήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι μια στην οποία ακούγονται διαφορετικές απόψεις.

«Στο τέλος της ημέρας υπάρχει μία απόφαση πάντα προς το συμφέρον των πολιτών. Και αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες μας επιβραβεύουν, με τα σωστά μας και τα λάθη μας. Δε συμφωνώ με την κρίση ότι έχουμε όλο και περισσότερες διαφωνίες. Ίσα-ίσα νομίζω ότι έχουμε αποδείξει και σε αυτή και στην προηγούμενη τετραετία ότι η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός έχουμε μία αρραγή κοινοβουλευτική ομάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η ρύθμιση αυτή βάζει τάξη στο καθεστώς όσων αλλοδαπών διαμένουν στην Ελλάδα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και εργάζονται και ενισχύει τη δημόσια ασφάλεια. «Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για κανενός είδους ελληνοποίηση, ούτε νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών. Άλλωστε, η Ελλάδα εδώ και τέσσερα χρόνια εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, έχοντας μειώσει τις ροές και επισπεύδοντας την διαδικασία απονομής ή μη ασύλου στους αιτούντες.

Η ρύθμιση που εισάγεται παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία και παροχή υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες τρίτων χωρών που:

  • διαθέτουν προσφορά εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και υπηρεσιών ή έργου και, αποδεδειγμένα, στη συνέχεια, εργάζονται,
  • διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30η Νοεμβρίου 2023,
  • συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα, και
  • συμπληρώνουν τρία τουλάχιστον συνεχή έτη παραμονής πριν την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με δημόσια έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.

Ακόμη, ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι εκτιμάται πως η ρύθμιση αφορά περίπου 30.000 αιτούντες συνολικά, υπολογίζοντας ότι κάθε χρόνο χορηγούνται 6-8.000 άδειες για εξαιρετικούς λόγους σε όσους έχουν συμπληρώσει την επταετία.

Η άδεια διαμονής εκδίδεται εάν και εφόσον, εντός αποκλειστικής προθεσμίαςμετά την υποβολή της αίτησης, ο αλλοδαπός υποβάλλει στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι έχει ξεκινήσει πραγματικά να εργάζεται και θα ανακαλείται αν αυτός/αυτή δεν εργάζεται. Η άδεια αυτή δεν παρέχει κανένα άλλο δικαίωμα.

Η ρύθμιση συνεισφέρει στη διαδικασία ενίσχυσης του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας και διασφαλίζει τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, αφού για όλους τους αλλοδαπούς, οι οποίοι θα εισέλθουν σε διαδικασία υποβολής αιτήματος για άδεια διαμονής, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προβούν σε όλους τους απαιτούμενους ελέγχους ασφαλείας πριν την έκδοση της άδειας διαμονής.

Η διάταξη προβλέπει τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής επιστροφών και της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης μεταναστών, μέσω του διορισμού εθνικών συντονιστών για τα ζητήματα αυτά.

Η άδεια διαμονής θα εκδίδεται μόνον εφόσον και αφότου ο πολίτης τρίτης χώραςαποδείξει ότι έχει ξεκινήσει να εργάζεται νόμιμα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις  του εργατικού δικαίου και θα ανακαλείται αν διακοπεί η απασχόληση.

Διαβάστε ακόμη: