O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην ΕΡΤ και με αφορμή την έλευση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα την προσεχή Πέμπτη, δήλωσε ότι «δεν υποχωρούμε στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «είναι σημαντικό να συνομιλούμε μεταξύ μας», ενώ αναφερόμενος στο νέο κόμμα ευχήθηκε αντιπολίτευση χωρίς τοξικό λόγο.

«Η πολιτική αμυντική πολιτική της χώρας, όλα αυτά τα ζητήματα, αποτελούν κόκκινες γραμμές και δεν τίθενται σε διαπραγμάτευση. Η διαφορά μας είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Όμως υπάρχουν μια σειρά από σοβαρά θέματα, σημαντικά ζητήματα τα οποία και είναι σημαντικό να συζητούνται και γενικότερα ο διάλογος ως μια διαδικασία που προσπαθούμε να θωρακίσουμε και είναι καθήκον και των δύο πλευρών να τον προστατεύουν, γιατί όπως έχει πει σε όλους τους τόνους ο πρωθυπουργός, διαφωνίες υπάρχουν και θα υπάρχουν σε πολύ σημαντικά ζητήματα. Σημαντικό είναι οι διαφωνίες αυτές να μην παράγουν κρίσεις, και κάθε επιμέρους επεισόδιο του διαλόγου, – όπως είναι μια πολύ σημαντική μέρα ή μεθαυριανή 7η Δεκεμβρίου– να μας οδηγεί σε σταθερά βήματα μπροστά. Το ξαναλέω όμως, εμείς δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όσον αφορά τη νέα κοινοβουλευτική ομάδα που προέκυψε από τις αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Παύλος Μαρινάκης σημείωσε ότι κάθε προσπάθεια πρέπει να κρίνεται εκ του αποτελέσματος και με βάση τον προγραμματικό λόγο.

«Σίγουρα είναι ευχάριστο ότι κάποιοι άνθρωποι από έναν πολιτικό χώρο εντοπίζουν πράγματα που εμείς τα λέγαμε πάρα πολύ καιρό την τοξικότητα, τον λόγο μίσους, τον μηδενιστικό λόγο. Μας προκαλεί απορία γιατί όσοι ήταν στην κυβέρνηση ή για τέσσερα χρόνια στην αντιπολίτευση δεν έλεγε κανείς τίποτα για όλα αυτά, αλλά έστω και καθυστερημένα είναι σημαντικό»  σημείωσε.

Για το φορολογικό νομοσχέδιο

Στη συνέχεια, ο Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

«Δεν είναι οριζόντιο το μέτρο φορολόγησης στους ελευθέρους επαγγελματίες έχει πολλές και σημαντικές εξαιρέσεις, καθώς και μια γενική εξαίρεση ότι όποιος δεν το αποδέχεται δέχεται έλεγχο για να μην πληρώσει το τεκμήριο», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα, έκανε μνεία «πολλών ειδικών εξαιρέσεων», όπως για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες που για τρία έως πέντε χρόνια υπάρχει πλήρης εξαίρεση και τον 4ο χρόνο κατά τα δύο τρίτα και τον πέμπτο κατά το ένα τρίτο, εξαιρέσεις για έγκυες, νέες μητέρες και άτομα με αναπηρία κ.ά..

«Πρέπει να φέρνουμε δίκαιες λύσεις»

Ακόμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «η κυβέρνηση δεν έρχεται να βάλει μόνο ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά έχει καταφέρει το κενό ΦΠΑ να το μειώσει από το 23% στο 15%, φέρνουμε ένα νέο νομοσχέδιο με μια σειρά από παρεμβάσεις για το λαθρεμπόριο καυσίμων, για τα POS και άλλα».

Και πρόσθεσε πως ως ελεύθερος επαγγελματίας και ο ίδιος αντιλαμβάνεται τις δύο όψεις του νομίσματος την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια, αλλά δεν μπορεί ο ένας στους δυο να δηλώνει ζημίες ή να εμφανίζεται να βγάζει λιγότερα από τους εργαζόμενους του.

«Πρέπει να φέρνουμε δίκαιες λύσεις. Δεν είναι ευχάριστες πάντα, άλλα αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα και προσπαθούμε να το λύσουμε» σημείωσε.

Ανάφερε δε πως η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί το πρόβλημα της υπερφορολόγησης ειδικά στα μνημονιακά χρόνια, έχει ήδη προχωρήσει σε μείωση 50 φορολογικών συντελεστών ξεκινώντας από την πρώτη θητεία της και συνεχίζει και το κάνει νομιμοποιώντας μια σειρά από προσωρινά μειωμένους ΦΠΑ για τις μεταφορές, για τα γυμναστήρια, για τον κινηματογράφο, για τα προϊόντα που σχετίζονται με την υγεία. «Αντιλαμβανόμαστε ότι το σύνολο των πολιτών υπεφορολογήθηκε. Αυτή είναι η μία συζήτηση και έχει δώσει διαπιστευτήρια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι μειώνει τους φόρους. Και ένα άλλο ζήτημα είναι η φοροδιαφυγή και πολλές φορές αυτά τα δύο συνήθως εφάπτονται. Δηλαδή για να μπορέσουμε να κάνουμε κι άλλες μειώσεις φόρων πρέπει να αυξήσουμε τη φορολογητέα βάση».

«Έχουμε μια αντιπολίτευση η οποία μας κατηγορεί γιατί ενώ μειώσαμε φόρους, έχουμε παραπάνω φορολογικά έσοδα. Είναι πολύ σημαντικό να καταλαβαίνουμε όλοι τα ίδια πράγματα. Να καταλαβαίνουμε ότι καμιά φορά συνήθως πετυχαίνει με το να μειώσεις φόρους για παράδειγμα, αυξάνεις τα έσοδα. Επίσης, να συμφωνήσουμε ότι δεν μπορεί το 71% να δηλώνει κάτω από τον κατώτατο μισθό. Αυτά είναι δεδομένα» είπε.

Διαβάστε ακόμη: