Έναν μεγάλο όγκο περιστατικών κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο υγειονομικός μηχανισμός της Αχαΐας στο Πατρινό καρναβάλι.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου του καρναβαλιού, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πελοπόννησος», περίπου 600 άτομα -δεν σχετίζονταν όλοι με το καρναβάλι- μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Μόνο το βράδυ της Κυριακής, δηλαδή στην κορύφωση του καρναβαλιού, καταγράφηκαν περισσότερα από 300 άτομα, εκ των οποίων τα τέσσερα παρέμειναν για νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, η πλειονότητα αφορούσε περιστατικά μέθης και ακολουθούν οι μικροτραυματισμοί, τα αναπνευστικά, η χρήση ουσιών και οι κρίσεις πανικού.

Νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγείας Βορείου και Νοτίου Τομέα και Τμήμα Πάτρας του ΕΕΣ κατάφεραν, στο πλαίσιο της συνεργασίας που είχαν αναπτύξει υπό τον συντονισμό του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη, να καλύψουν αποτελεσματικά όλα τα περιστατικά που προέκυψαν και μόλις τέσσερα να χρειαστούν νοσηλεία.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο μηχανισμός που αναπτύξαμε λειτούργησε αποτελεσματικά. Αύριο θα έχουμε συνάντηση όλοι οι φορείς που συνεργαστήκαμε ώστε να κάνουμε μια αποτίμηση του έργου μας και της λειτουργίας του σχεδίου. Στόχος είναι να επισημάνουμε τυχόν αρνητικά σημεία, αν και όλα συνηγορούν στο ότι το σχέδιο αυτό θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό για την κάλυψη αντίστοιχων γεγονότων» είπε στην «Πελοπόννησο» ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης.

Πατρινό καρναβάλι: Ολόκληρη επιχείρηση για την αντιμετώπιση περιστατικών

Κατά τις τρεις ημέρες κατεγράφησαν τα εξής:

  • Στα νοσοκομεία «Άγιος Ανδρέας» και Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών πέρασαν συνολικά από τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) πάνω από 400 περιστατικά, τα οποία δεν ήταν μόνο από το καρναβάλι. Από το καρναβάλι μεταφέρθηκαν περιστατικά μικροτραυματισμών, χρήσης ουσιών κ.ά.
  • Ειδικότερα, τη νύχτα της Κυριακής μεταφέρθηκαν στο χειρουργικό ΤΕΠ του «Αγίου Ανδρέα» 15 περιστατικά και άλλα τόσα, την ίδια μέρα, στο χειρουργικό ΤΕΠ του ΠΓΝΠ.
  • Το ΕΚΑΒ είχε τη δυνατότητα μεταφοράς περιστατικών και στα δύο Κέντρα Υγείας (Αγίου Αλεξίου και Ζαρουχλέικων), και έτσι δεν πιέστηκαν ιδιαίτερα τα νοσοκομεία.
  • Καθοριστικός ήταν ο ρόλος που έπαιξε το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών που στήθηκε στο πάνω μέρος της πλατείας Γεωργίου από τον ΕΕΣ. Το Τμήμα αυτό το εξόπλισε επιπλέον ο κ. Καρβέλης με απινιδωτές, υλικά για συρραφές τραυμάτων και άλλον απαραίτητο εξοπλισμό από τα νοσοκομεία, όπως και γιατρούς, ώστε να αντιμετωπίζονται τα περιστατικά επί τόπου.
  • Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν πολύ περιορισμένες, καθώς δεν ξεπέρασαν τις τέσσερις.

«Στα παραπάνω στοιχεία θα πρέπει να προσθέσουμε ότι λειτούργησαν πολύ καλά και τα όμορα νοσοκομεία Πύργου, Αγρινίου και Μεσολογγίου. Είχαμε συνεννοηθεί να αποφύγουν τις διακομιδές το τριήμερο, ώστε και τα νοσοκομεία της Πάτρας να μην έχουν επιπλέον φόρτο, αλλά και το ΕΚΑΒ να έχει διαθέσιμες τις μονάδες του για την Πάτρα» εξηγεί ο κ. Καρβέλης.

Όπως ανέφερε, «το βασικό είναι ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός που κάναμε πέτυχε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του κόσμου. Όποιος χρειάστηκε βοήθεια την είχε άμεσα. Όλα τα μέτωπα λειτούργησαν ομαλά, και έτσι αποφύγαμε την γκρίνια. Σε αυτό το σημείο οφείλουμε δημόσιες ευχαριστίες στον ΕΕΣ, στο τοπικό παράρτημα και στους εθελοντές του, οι οποίοι λειτούργησαν άρτια οργανωμένα».

 

Διαβάστε περισσότερα