Συναγερμός στην Πάτρα καθώς σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου, έως τώρα ο φονικός μύκητας Candida Auris έχει προκαλέσει τρεις έως τέσσερις θανάτους από την ενδονοσοκομειακή λοίμωξη που προκαλεί.

Η ίδια μιλώντας στον Max FM τόνισε ότι ο μύκητας Candida Auris εντοπίζεται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Αν προσβληθεί από τον μύκητα ασθενής που είναι ανοσοκατασταλμένος ή έχει σοβαρά προβλήματα υγείας ενδέχεται να αποβεί θανατηφόρος, καθώς εμφανίζει μεγάλη ανθεκτικότητα στη θεραπεία.

«Ο μόνος τρόπος για να εμποδίσουμε τη διασπορά του», σημειώνει η κ. Μαστοράκου, «είναι να τηρούμε όλα τα μέτρα υγιεινής». Όσον αφορά τα νοσοκομεία, θα πρέπει να γίνονται συχνές απολυμάνσεις.

Συστήνει δε στους πολίτες να είναι ψύχραιμοι και να μην πανικοβληθούν, καθώς πρόκεται για περίπτωση σπάνιου μύκητα, που αν βρεθεί, όμως, στον κατάλληλο χώρο με τους κατάλληλους ανθρώπους, μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνος.

«Ο μύκητας Candida Auris συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την κλιματική αλλαγή»

Για το ίδιο ζήτημα, μίλησε στο star.gr η Γαρυφαλλιά Πουλάκου, παθολόγος- λοιμωξιολόγος, επίκουρη καθηγήτρια ΕΚΠΑ στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική στο νοσοκομείο «Σωτηρία» η οποία εξήγησε ότι ο μύκητας Candida Auris συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την κλιματική αλλαγή, αλλά και την εκτεταμένη χρήση αντιμικροβιακών.

«Ουσιαστικά, πληρώνουμε ό,τι κακό έχουμε κάνει στο περιβάλλον και ό,τι κακό έχουμε κάνει στην οικολογία του ίδιου μας του οργανισμού, με την αλόγιστη χρήση αντιμικροβιακών», ανέφερε η κ. Πουλάκου.

Πρώτη αιτία θανάτου το 2050

Για τους κινδύνους που εγκυμονούν από τα ανθετικά αυτά μικρόβια προειδοποίησε προ ημέρων στο συνέδριο των λοιμωξιολόγων ο Νίκος Σύψας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Περνάμε σε μια ενδημική φάση της πανδημίας. Προκύπτουν όμως άλλες απειλές , όπως τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια που αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Το 2050 πρώτη αιτία θανάτου θα είναι τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια και οι αιτίες πολύ ανθεκτικών μικροβίων είναι η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών όπως και κακές πρακτικές υγιεινής των χεριών».

Όπως επεσήμανε όταν ένας τέτοιος μύκητας, όπως ο Candida Auris, μολύνει ένα νοσοκομείο ή μία μονάδα είναι εξαιρετικά δύσκολο «να ξεριζωθεί».

 

Διαβάστε εδώ τι είναι ο μύκητας Candida Auris: 

Candida Auris: Ο ΕΟΔΥ εξηγεί τις βλάβες που προκαλεί ο νέος μύκητας