Δυσάρεστα τα νέα από το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας ευάλωτων δανειοληπτών, οι περισσότεροι από τους οποίους, αν δεν βρίσκονται ήδη σήμερα, αλλά σίγουρα πολύ σύντομα θα βρεθούν στην διαδικασία του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας τους.

Όπως είναι γνωστό, το συγκεκριμένο πρόγραμμα δημιουργήθηκε για να καλύψει το κενό μέχρι να λειτουργήσει ο περίφημος Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, για τον οποίο η στήλη έχει αναφερθεί αρκετές φορές, στιγματίζοντας τις συνεχείς αναβολές και δυσκαμψίες για την λειτουργία του, για να μην πούμε τίποτα χειρότερο.

Με το εν λόγω πρόγραμμα, επιδοτείται η δόση του δανείου από 70-210 ευρώ μηνιαίως, για 15 μήνες ή μέχρι τη λειτουργία του Φορέα και παράλληλα όποιος εντάσσεται, έχει το ευεργέτημα ότι αναστέλλονται τα όποια αναγκαστικά μέτρα, όπως οι κατασχέσεις, οι πλειστηριασμοί και οι εξώσεις από το ακίνητο που αποτελεί την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη.

Στην πραγματικότητα, όμως, το πρόγραμμα αυτό ως έχει, δεν προκάλεσε το ενδιαφέρον των συγκεκριμένων δανειοληπτών παρά ελάχιστα, για πολλούς λόγους, με κυριότερο αυτόν της οικονομικής αδυναμίας να ανταπεξέλθουν στις ρυθμίσεις.

Μέχρι τώρα έχουν ενταχθεί λιγότερες από 90 περιπτώσεις ευάλωτων οφειλετών, ενώ στο στάδιο της αξιολόγησης βρίσκονται άλλες 66 και 305 ακόμα βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.

Συνολικά, δηλαδή, ο αριθμός τους μόλις που υπερβαίνει τις 450 περιπτώσεις, μεταξύ των χιλιάδων ευάλωτων δανειοληπτών.

Θυμίζω ότι αίτηση για υπαγωγή στο ενδιάμεσο πρόγραμμα, μπορεί να υποβληθεί εντός 60 ημερολογιακών ημερών από την επόμενη μέρα της επιβολής κατάσχεσης ή πτώχευσης και εφόσον αυτή έχει επιβληθεί μετά τις 15/9/2022.

Διαβάστε περισσότερα