Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής εξέδωσε ανακοίνωση σχολιάζοντας την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, όπου και τονίζει ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες του έλληνα πρωθυπουργού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

«Προτεραιότητα από το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είναι να υπάρξει σαφής δέσμευση ότι δεν θα επιβραβευθεί με νέους εξοπλισμούς η Τουρκία, που συμπεριφέρεται ως διεθνής ταραξίας μη σεβόμενη τις αρχές της καλής γειτονίας, τις διεθνείς συνθήκες στη Μεσόγειο, τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της και εν μέσω αυτής της γεωπολιτικής κρίσης κάνει παζάρι πάνω στην προσπάθεια χωρών της ΕΕ να νιώσουν ασφάλεια.

Η ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη για ένα νέο δαπανηρό εξοπλιστικό πρόγραμμα με την αγορά μιας μοίρας F35, δεν μπορεί να θέτει σε δεύτερο πλάνο αυτή την προτεραιότητα.»

Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο: Η Ελλάδα θέλει συνεργασία για τα F-35, ελπίζουμε σύντομα να τα αποκτήσουμε

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χθες κατά την ομιλία του στη δεξίωση στον Λευκό Οίκο:

«Είναι προνόμιο για μένα να είμαι εδώ. Η Ελλάδα, όπως και οι ΗΠΑ, σφυρηλατήθηκε από οραματιστές. Οι ηγέτες της Ελληνικής Επανάστασης, άντλησαν δύναμη και έμπνευση από τον αγώνα των ΗΠΑ για τη Δημοκρατία. Η κοινή ιστορία θυσιών δένει τα δύο έθνη. Έχουμε την ευθύνη να προστατεύσουμε αυτήν την ιστορία. Σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Μία υπενθύμιση ότι όσα θεωρούσαμε δεδομένα στην Ευρώπη, δεν ισχύουν. Οι νεοφιλελεύθερες φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλες περιόδους. Οποιαδήποτε παραβίαση θα απαντηθεί με ωμό τρόπο. Γι’ αυτό, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ να σταθούν αλληλέγγυες σε οποιαδήποτε χώρα βρεθεί σε αυτή τη θέση. Ως προς την ενέργεια, μπορούμε να κάνουμε πολλά, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ από κοινού, για να μειώσουμε τις τιμές, καθώς προχωρούμε προς την απεμπλοκή από το ρωσικό αέριο. Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί έναν κόμβο ενέργειας και η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου για πηγές ενέργειας από τον ήλιο.

Στο Κυπριακό, παρακαλώ να χρησιμοποιήσετε όλη σας την επιρροή. Κανείς δεν θα δεχθεί μία λύση δύο κρατών. Πυλώνας για την ευημερία και την ασφάλεια στα Βαλκάνια η Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις ένοπλες δυνάμεις μας και δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση της εδαφικής μας ακεραιότητας. Θα προχωρήσουμε στην επένδυση των F-35 και ελπίζουμε σύντομα να αποκτήσουμε το υπέροχο αυτό αεροπλάνο».

Νωρίτερα, με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις να βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε στο Οβάλ Γραφείο το ευρύ πλέγμα πολιτικής, όπως αυτό διαμορφώνεται από τις κρίσιμες γεωπολιτικές συνθήκες αλλά και από τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία Ελλάδας ΗΠΑ.