Ο γραμματέας του τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Μέγας, και ο βουλευτής και υπεύθυνος ΚΤΕ Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιώργος Μουλκιώτης, προχώρησαν σε δήλωση, με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ:

«Η σημερινή έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση είναι αποκαλυπτική:

Παρά τη… διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022, λόγω της ανεξέλεγκτης ακρίβειας οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα έχουν χάσει το 9,9% της αγοραστικής τους δύναμης. Ενώ ο μέσος μισθός μερικής απασχόλησης -καθεστώς με το οποίο εργάζονται σχεδόν 700.000, κυρίως νέοι- καταγράφει απώλεια 28%.

Απαιτείται άμεσα η επιβολή πλαφόν στα τιμολόγια ρεύματος και η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη, ώστε να στηριχθεί η μέση ελληνική οικογένεια.

Ως προς τις αμοιβές, ο κατώτατος μισθός πρέπει να επανέλθει στα 751 ευρώ και η εξέλιξή του να είναι ευθύνη των κοινωνικών εταίρων, μέσα από τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις».

ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Η Ελλάδα είχε το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ το 2021

Σημειώνεται ότι στα βασικά συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης της ΙΝΕ-ΓΣΕΕ ΕΤΗΣΙΑ για την ελληνική οικονομία και απασχόληση, αναφέρεται πως το 2021 το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ υπολειπόταν του επιπέδου του 2019 κατά περίπου 1%.

Μάλιστα, συνυπολογίζοντας και το κόστος διαβίωσης, η Ελλάδα είχε το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ.

Η συνολική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,7% το 2022 εκτιμάται ότι θα περιορίσει μόνο μερικώς την απώλεια της αγοραστικής του δύναμης, την οποία προκαλεί το κύμα ακρίβειας.

Τον Απρίλιο του 2022 η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού ήταν ίση με 18% έναντι 14,7% τον Μάρτιο.

Ο μέσος μισθός του ιδιωτικού τομέα είχε απωλέσει τον Απρίλιο του 2022 το 9,9% της αγοραστικής του δύναμης, ενώ ο μέσος μισθός μερικής απασχόλησης το 28%.

Χατζηδάκης για αύξηση κατώτατου μισθού: Με μέρισμα ανάπτυξης απαντάμε στα «παχιά λόγια» του ΣΥΡΙΖΑ

«Από σήμερα, +50 ευρώ/μήνα στην τσέπη των εργαζομένων που τους αφορά η αύξηση», τονίζει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σε ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, αναφορικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Παράλληλα, επισημαίνει πως πρόκειται για συνολική αύξηση φέτος 9,7%.

«Η Ελλάδα 9η πλέον στην ΕΕ, πάνω από την Πορτογαλία. Με μέρισμα ανάπτυξης απαντάμε στα παχιά λόγια του ΣΥΡΙΖΑ», σχολιάζει ο κ. Χατζηδάκης.