Ο γραμματέας Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Δούκας, προχώρησε σε δήλωση, κάνοντας λόγο για «ομολογία κυβερνητικής αποτυχίας», μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για αναβολή των ανακοινώσεων για τα τιμολόγια ρεύματος.

Ολόκληρη η δήλωση του Χάρη Δούκα

«Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έστειλε σήμερα επιστολή προς τους προμηθευτές καλώντας τους να μην ανακοινώσουν τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας την Κυριακή, ως όφειλαν, αλλά να μετατεθούν οι ανακοινώσεις για τον Αύγουστο.

Ο Υπουργός δηλαδή λίγες μέρες μετά την ψήφιση του δικού του νόμου, τον καταπατά.

Είναι προφανές πως τίποτε δε λειτουργεί σωστά στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας. Είναι επίσης σαφές πως τα πολυδιαφημισμένα μέτρα που πριν λίγες μέρες θεσπίστηκαν για την άμβλυνση των οικονομικών συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, βασίστηκαν σε λανθασμένες εκτιμήσεις και είναι στον αέρα.

Η προχειρότητα της νομοθέτησης οδηγεί σε ένα συνεχές “ράβε ξήλωνε”, δημιουργώντας μεγάλη ανασφάλεια στους καταναλωτές.

Ζητάμε από τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την νέα αποτυχία».

Η επιστολή του Κώστα Σκρέκα στους προμηθευτές ενέργειας

Με επιστολή που εστάλη από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, ο σχεδιασμός για τις ανακοινώσεις των εταιρειών προμήθειας ενέργειας ετατέθηκε για τις 25 Ιουλίου, αντί για τις 10 Ιουλίου.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή που εστάλη από τον κ. Σκρέκα στους προμηθευτές ενέργειας:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Όπως γνωρίζετε σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 138 του ν. 4951/2022 (ΦΕΚ Α’ 129/04.07.2022), σχετικά με τη Θέσπιση έκτακτων ρυθμίσεων μεταβατικού χαρακτήρα στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για την άμβλυνση των οικονομικών συνεπειών της ενεργειακής κρίσης και ειδικότερα της παρ. 2, οι Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ανακοινώνουν σε μηνιαία βάση και σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα τους, έως το τέλος του δεύτερου μήνα (Μ-2) πριν από τον μήνα εφαρμογής (Μ), τις πάγιες χρεώσεις και τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για το σκέλος ισχύος και ενέργειας που εφαρμόζονται στα τιμολόγια προμήθειας της παρ. 1 του ανωτέρω άρθρου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρ. 4 περ. (β) του ίδιου άρθρου για την πρώτη περίοδο εφαρμογής, η ανακοίνωση των χρεώσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας διενεργείται έως την 10η Ιουλίου 2022, ημερομηνία η οποία θα παρέλθει μεθαύριο και δε δίνει τη δυνατότητα στους προμηθευτές να ανακοινώσουν έγκαιρα τις χρεώσεις προμήθειας των νέων τιμολογίων.

Υπό το ανωτέρω πρίσμα και για τη διευκόλυνση της διαδικασίας, κρίνεται αναγκαία η μετάθεση της ημερομηνίας ανακοίνωσης των σχετικών χρεώσεων προμήθειας ειδικότερα για την πρώτη περίοδο εφαρμογής έως την 25η Ιουλίου 2022. Για το σκοπό αυτό έχει δρομολογηθεί ήδη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα υλοποιηθεί σύντομα».