Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής εξέδωσε ανακοίνωση, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

«Παρά τις συνεχείς απειλές και προκλήσεις των τελευταίων εβδομάδων, από τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία, απουσιάζει για μία ακόμα φορά η οποιαδήποτε αναφορά σε κυρώσεις.

Ενώ εκφράζεται η «ανησυχία» των ηγετών, δεν περιλαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα αλληλεγγύης και αποτροπής, όπως είναι το εμπάργκο όπλων, το οποίο έχει ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2020 με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη.

Αντιθέτως, η Σύνοδος αφού επαναλαμβάνει τις παροτρύνσεις για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας των Κρατών Μελών, υπενθυμίζει τη Δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, όπου εξειδικευόταν η στρατηγική της «Θετικής Ατζέντας» στις Ευρωτουρκικές σχέσεις.

Η Κυβέρνηση αντί να πανηγυρίζει για τη συμπερίληψη στα Συμπεράσματα των αυτονόητων διατυπώσεων, θα πρέπει να εργαστεί ώστε να καταστεί σαφές στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι η αυταρχική και αναθεωρητική πολιτική του Προέδρου Ερντογάν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τον κατευνασμό αλλά με ουσιαστικά μέτρα αποτροπής».

Το μήνυμα της Συνόδου Κορυφής στην Άγκυρα

Στο κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής κάνει την ακόλουθη αναφορά για την Τουρκία:

«Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανακαλώντας προηγούμενα συμπεράσματα και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο και να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Πλήρως ικανοποιημένη από το προσχέδιο συμπερασμάτων δηλώνει η Αθήνα, καθώς οι εταίροι καλούν την Άγκυρα να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία της χώρας μας.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά: «Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των συμπερασμάτων, το οποίο ζητεί, με απόλυτη σαφήνεια, από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία, αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιστρέψει σε μία διαδικασία αποκλιμάκωσης με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Και ελπίζω πραγματικά η Τουρκία να εισακούσει αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις, διότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση, η οποία έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους δύο μήνες με αποκλειστική υπαίτιο τη γείτονα χώρα».