Ο τομέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής εξέδωσε ανακοίνωση, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δεύτερη φάση του «Fuel Pass».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

«Η κυβέρνηση, σε όλο το διάστημα της κρίσης, παρακολουθεί σαν απλός παρατηρητής την αλματώδη αύξηση στις τιμές των καυσίμων. Χωρίς σοβαρούς ελέγχους σε όλα τα στάδια της αγοράς, το ράλι των τιμών θα είναι δίχως τέλος.

Με την Ελλάδα να έχει την τρίτη υψηλότερη τιμή βενζίνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το δεύτερο χαμηλότερο ΑΕΠ σε όρους αγοραστικής δύναμης, τα μέτρα που εξήγγειλε σήμερα ο πρωθυπουργός θα εξανεμισθούν τις επόμενες ημέρες, καθώς η βενζίνη θα οδεύει στα 3 ευρώ.

Θυμίζουμε άλλωστε ότι η τιμή της απλής αμόλυβδης ήταν στα 2,075 όταν ξεκίνησε το πρώτο fuel pass, ενώ σήμερα η μέση πανελλαδική τιμή έχει ξεπεράσει τα 2,42 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε για μια ακόμα φορά τη θέση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα, που για να πιάσει όμως τόπο θα πρέπει να πλαισιωθεί και από αυστηρούς ελέγχους στην αγορά».

Μητσοτάκης: Στα 80 ευρώ η επιδότηση στη βενζίνη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο τη νέα δέσμη μέτρων του εθνικού σχεδίου στήριξης με αιχμή την επιδότηση καυσίμων.

Σημειώνεται ότι τα νέα μέτρα θα καλύπτουν τρεις μήνες, Ιούλιο Αύγουστο και Σεπτέμβριο και θα αφορούν τις τιμές της βενζίνης και του ντίζελ. Συνολικά τρία εκατομμύρια οδηγοί αναμένεται να επωφεληθούν.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ειδικότερα το Fuel Pass 2 με αύξηση της επιδότησης. Η ενίσχυση στην κατανάλωση ανεβαίνει από 45 σε 80 ευρώ για πληρωμή στην αντλία και για τις μοτοσικλέτες από τα 35 στα 60 ευρώ. Στα νησιά η επιδότηση είναι ακόμη μεγαλύτερη, στα 100 ευρώ αντί 55 μέχρι σήμερα και για τα δίτροχα στα 70 από 40.

«Απομειώνουμε τις αυξήσεις στη βενζίνη κατά 44 λεπτά το λίτρο για 180 λίτρα καυσίμων, για τις αναγκαίες διαδρομές τριών μηνών» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε και ξεχωριστή παρέμβαση για τους αγρότες. Συγκεκριμένα επισπεύδεται για τις αρχές Αυγούστου η επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν αυτό να ολοκληρωθεί Νοέμβριο, αλλά όπως είπε υπάρχει πλέον η τεχνική δυνατότητα για τους αγρότες που θα έχουν κάνει δηλώσεις να επιστραφεί η πληρωμή αρχές Αυγούστου.