Τις θέσεις τους, τις πολιτικές τους προτεραιότητες και το προγραμματικό πλάνο της «επόμενης μέρας» παρουσίασαν οι έξι υποψήφιοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Επί της ουσίας έγινε ένα πρώτο άτυπο debate. Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Άννα ΔιαμαντοπούλουΠαύλος Γερουλάνος, Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου άνοιξαν τα χαρτιά τους για όλα τα μείζονα θέματα. Μίλησαν για τις εξελίξεις στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό και ανέπτυξαν τις προτάσεις τους για την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ σε κυβερνητική τροχιά, ενισχύοντας τον αντιπολιτευτικό του ρόλο στην πορεία προς τις εθνικές κάλπες το 2027.

Δείτε τις τοποθετήσεις τους

 

Οι έξι υποψήφιοι: Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και είναι έτοιμο για το επόμενο μεγάλο βήμα

Ευθεία επίθεση σε συνυποψηφίους του και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να τους κατονομάζει, έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατηγορώντας τους ότι έσπευσαν να τον «αμφισβητήσουν» από το ίδιο το βράδυ των ευρωεκλογών, αντί να περιφρουρήσουν το κλίμα ενότητας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε ανανέωση της σχέσης εμπιστοσύνης, έβαλε τίτλο στη θητεία του, λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε», έβαλε εναντίον των αντιπάλων του, έκανε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ και αναγνώρισε ότι εκτός από βήματα έκανε και λάθη μέσα στ περίπου 3 χρόνια.

«Κι αν κάτι με στεναχωρεί, όχι μόνο πολιτικά αλλά και ανθρώπινα, είναι η επιμονή και η ευκολία κάποιων να απαξιώνουν τα όσα πετύχαμε. Χωρίς επιχειρήματα. Επειδή έχουν απλώς τις δικές τους φιλοδοξίες. «Φύγε εσύ, να έρθω εγώ. Γιατί; Γιατί έτσι, εγώ θα τα κάνω καλύτερα».
Στις 7 έκλεισαν οι κάλπες των Ευρωεκλογών και στις 7:10 είχαν θέσει θέμα ηγεσίας.
Ο κόσμος θα κρίνει αν αυτοί που έθεσαν θέμα ηγεσίας στις 7:10 αγωνιούσαν για την καλή πορεία της παράταξης λίγα λεπτά πριν. Δεν άφησαν ούτε μερικά λεπτά τον προβολέα στη βαθιά ηττημένη Νέα Δημοκρατία που έχασε 13% σε έναν χρόνο. Έφτασαν στο σημείο να πουν ότι «χάσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ». Μα αν χάσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είναι αυτός που διαλύεται;
Πώς είναι δυνατόν να έχεις χάσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν η μεταξύ μας διαφορά από τις 24 μονάδες έπεσε στις 2; Που και αυτές ακόμα δεν θα υπήρχαν, αν ο άλλοτε υποψήφιος αρχηγός που δήλωνε «για πάντα ΠΑΣΟΚ», δεν έκανε κόμμα για να τραυματίσει το ΠΑΣΟΚ! Το ηθικό σκέλος αυτής της συμπεριφοράς θα το κρίνει η βάση μας. Για μένα πιο σημαντικό είναι το πολιτικό σκέλος. Ότι διάφοροι διαφημίζουν ότι θα κερδίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη χωρίς να μας λένε το πώς θα το πετύχουν. Κι άλλοι υποσχέθηκαν λαγούς με πετραχήλια και είδαμε τα χαΐρια τους… «, υποστήριξε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθσε ότι:

«Αν κάτι μας έδειξε η εμπειρία άλλων κομμάτων είναι ότι η προοπτική δεν βρίσκεται στους “μεσσίες” και στα περιτυλίγματα, αλλά στη συνέπεια, τη σοβαρότητα, την αξιοπιστία, τη μεθοδικότητα. Δεν γίνεται να κατηγορείς τους άλλους για ασυνέπεια και να είσαι ο ίδιος ασυνεπής. Να καταγγέλεις τον κυνισμό και να λειτουργείς ο ίδιος κυνικά.

Τα κόμματα που επενδύουν στο κύμα της συγκυρίας και του εφήμερου τακτικισμού, συνήθως ξεφουσκώνουν μαζί του… Δεν είναι αυτά για το ΠΑΣΟΚ και δεν πρέπει να γίνει έτσι το ΠΑΣΟΚ! Αυτό πίστευα πάντα και αυτός είναι ο δικός μου δρόμος στην πολιτική: Σταθερά βήματα και όχι τις εύκολες υποσχέσεις στον αέρα».

Η ομιλία του, την οποία διέκοψαν αρκετές φορές με χειροκροτήματα αρκετοί από τους συμμετέχοντες στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη», έχει ως εξής:

«Φίλες και φίλοι,
Βρίσκομαι σήμερα μπροστά σας, σε μια ακόμη συγκυρία ευθύνης για την παράταξη και τη χώρα.

Σε τρεις εβδομάδες τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος μας θα κληθούν να αποφασίσουν όχι μόνο το πρόσωπο, που θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ αλλά κάτι σπουδαιότερο: το ύφος, το ήθος και την κατεύθυνση που θα έχει η επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

Γιατί ναι, φίλες και φίλοι, επιστρέψαμε. Γιατί από το ερώτημα «με ποιον θα πάτε»,
κοπιάσαμε πολύ για να είναι προσδοκία των πολιτών η νίκη μας απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Κοπιάσαμε πολύ να ξεφύγουμε από τις μυλόπετρες και να ενισχύσουμε τη δύναμή μας.

Το ΠΑΣΟΚ είναι ξανά πρωταγωνιστικός αυτόνομος πόλος και έτοιμο για το επόμενο μεγάλο βήμα.

Να εκπροσωπήσει τις αγωνίες και τα όνειρα του ελληνικού λαού βάζοντας τέλος στην αποτυχημένη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Την κυβέρνηση, που τα έδωσε όλα, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων και των ολιγοπωλίων στα τρόφιμα, την ενέργεια, την υγεία και τις τράπεζες.

Όλων αυτών που χαϊδεύει, δυσκολεύοντας τη ζωή μας.

Την κυβέρνηση, που σπατάλησε τη μοναδική ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης για την ανάπτυξη της χώρας.

Την κυβέρνηση, που γιγάντωσε τις κοινωνικές ανισότητες και καταρράκωσε την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων.

Που απαξίωσε το κοινωνικό κράτος, το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τη δημόσια και δωρεάν παιδεία όλων των βαθμίδων.

Που βάφτισε «μεταρρυθμίσεις», τις απλές διευθετήσεις.

Και έπληξε το κράτος δικαίου και τους θεσμούς.

Αυτό το πελατειακό, βαθιά διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας είναι ο αντίπαλός μας.

Γι’ αυτό έχουμε χρέος να ανατρέψουμε αυτή την παρακμή.

Να ενισχύσουμε τη διάκριση των εξουσιών αλλάζοντας τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης στη συνταγματική αναθεώρηση.

Ενισχύοντας θεσμικά την αυτοδιοίκηση και τις ανεξάρτητες αρχές.

Πυξίδα μας, η αξιοκρατία και η διαφάνεια για να σταματήσει η κατασπατάληση των δημόσιων πόρων και οι χιλιάδες απευθείας αναθέσεις σε ημέτερους και κολλητούς.

Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανοίξει την πόρτα εξόδου του Μεγάρου Μαξίμου για τον κ. Μητσοτάκη και την παρέα του.

Και το γνωρίζει καλά και ο ίδιος. Γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει διαχείριση της αγανάκτησης αλλά κερδίζει σταθερά την εμπιστοσύνη των πολιτών με τις θέσεις και τις αξίες του.

Την Τετάρτη παρουσίασα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το προοδευτικό στρατηγικό σχέδιο του ΠΑΣΟΚ με 8 εθνικούς στόχους.

Απαντώντας στα προβλήματα και αγκαλιάζοντας τις αγωνίες των μη προνομιούχων της εποχής μας, που ζουν αποκλεισμένοι σε συνθήκες φτώχειας και συμβιβασμένοι με ένα παρόν μηδενικών ευκαιριών.

Ακούγοντας τη μεσαία τάξη, που βλέπει συνεχώς το εισόδημά της να μειώνεται.

Τη νέα γενιά της πατρίδας μας που δεν μπορεί να ανοίξει με αξιοπρέπεια τα φτερά της.
Την ελληνική περιφέρεια που ερημώνει, τον πρωτογενή τομέα που εγκαταλείπεται, τον κόσμο της εργασίας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, που προσδοκά μια καλύτερη ζωή.

Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να αναλάβει τις ευθύνες του.

Οι πολίτες ζητούν πειστικές λύσεις Εδώ και Τώρα.

Ήρθε η ώρα, να αλλάξει σελίδα η χώρα και να αποκτήσουν οι πολίτες ξανά προοπτική και ελπίδα.

Να είστε βέβαιοι ότι το ΠΑΣΟΚ, ως η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση του τόπου, θα αγωνιστεί για μια νέα δημιουργική πορεία, με πιο στέρεη και βιώσιμη Ευημερία για τον ελληνικό λαό
και τις νεότερες γενιές.

Φίλες και φίλοι, Πριν δυόμισι χρόνια η βάση της παράταξης μού έκανε τη μεγάλη τιμή να με εκλέξει επικεφαλής του ιστορικού Κινήματός μας.

Αν έπρεπε να βάλω ένα τίτλο σε αυτή την περίοδο, θα έλεγα ότι «το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε».

Επέστρεψε με το ιστορικό του σύμβολο, και με τη νέα του δυναμική μπήκε πρωταγωνιστικά στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων

Η περίοδος που μάς αντιμετώπιζαν οι πάντες ως συμπλήρωμα του πολιτικού τοπίου, έχει περάσει. Και τα καλύτερα είναι πλέον μπροστά μας.

Το διάστημα που είμαι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάναμε πολλά βήματα μπροστά.

Ανεβάσαμε τα ποσοστά μας. Γίναμε δεύτερο κόμμα στην περιφέρεια.

Στον εκλογικό χάρτη, φάνηκε στο Λασίθι και το Ηράκλειο της Κρήτης, ξανά το χρώμα του ΠΑΣΟΚ.

Αυξήσαμε τον αριθμό των βουλευτών και των ευρωβουλευτών μας.

Ενισχύσαμε τις δυνάμεις μας στην Αυτοδιοίκηση, σε επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς.

Ενίσχύσαμε την επιρροή μας στην Ευρώπη με θέση αντιπροέδρου στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Στο πρόγραμμα μας με ανοικτή διαβούλευση και όχι πίσω από κλειστές πόρτες κάναμε μία σοβαρή και μεθοδική δουλειά.

Για την στέγαση. Για την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Για τη δημόσια υγεία. Για τη δημόσια Παιδεία.

Για το δημογραφικό. Το ιδιωτικό χρέος.

Την πολιτική προστασία. Την πράσινη μετάβαση.

Αναδείξαμε νέα στελέχη σε όλη την Ελλάδα. Καταρτίσαμε ανοικτά ψηφοδέλτια στις εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές χωρίς κανέναν αποκλεισμό.

Κάναμε ένα ενωτικό συνέδριο εκλέγοντας όργανα με πλουραλισμό. Γραφεία του ΠΑΣΟΚ άνοιξαν ξανά σε όλη την περιφέρεια. Δημοσκοπικά είμαστε πλέον δεύτερο κόμμα με μεγάλη διαφορά από το τρίτο και με αυξημένα ποσοστά!

Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει με τη δύναμη και τη δουλειά χιλιάδων στελεχών σε όλη την Ελλάδα, την οποία κανείς δεν δικαιούται να υποστιμά.

Μπορεί να μην πετύχαμε όλα όσα θέλαμε, αλλά πετύχαμε πολλά. Και πρώτος εγώ θα ήθελα να πάμε καλύτερα.

Είμαι ο τελευταίος, που θα ισχυριστώ, ότι δεν έκανα και λάθη. Έκανα.

Και ξέρω καλά ότι αν με τιμήσετε με την εμπιστοσύνη μας θα πρέπει να αλλάξω κάποια πράγματα στη λειτουργία μας, πολιτικά και επικοινωνιακά. Δεσμεύομαι γι αυτό.

Όταν λέω ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας, το εννοώ σε όλα τα επίπεδα. Και στη δική μας λειτουργία.
Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε ένα χρόνο είχαμε 5 εκλογικές αναμετρήσεις και όλες μας οι αποφάσεις και λειτουργίες γίνονταν υπό ασφυκτική πίεση.

Σε αυτή τη νέα περίοδο, χωρίς να έχουμε τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις της τελευταίας διετίας,
μπορούμε να εστιάσουμε στην ενίσχυση της οργάνωσης του κόμματος μας, ώστε να είμαστε απολύτως έτοιμοι για τη μεγάλη αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές. Πως θα γίνει αυτό; Αρχικά, με αναβάθμιση του ρόλου των Νομαρχιακών και Τοπικών μας Οργανώσεων, που μαζί με τους βουλευτές και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής όπου υπάρχουν, θα αναλαμβάνουν να σηκώνουν το βάρος της αντιπολίτευσης σε τοπικό επίπεδο.

Και αν δεν υπάρχει βουλευτής σε κάποιο νομό, θα τροφοδοτούν την Κοινοβουλευτική μας ομάδα με ερωτήσεις και παρεμβάσεις.
Όμως, αντιπολίτευση σημαίνει και προτάσεις.

Έτσι, θα αναλαμβάνουν να διαμορφώνουν ένα πλαίσιο προτάσεων για τον νομό τους που ασφαλώς θα βρίσκεται σε συνάρτηση και με τις κεντρικές προγραμματικές θέσεις του κόμματος.

Στόχος, στις επόμενες εθνικές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ να έχει πρόγραμμα και θέσεις για κάθε νομό της χώρας χωριστά.

Δεύτερον, με ενίσχυση της λειτουργίας και του ρόλου των Τομέων του κόμματος.

Οι Τομείς θα συνεδριάζουν τακτικά και θα παράγουν πολιτική που θα αποτελεί και την αιχμή του δόρατος της αντιπολιτευτικής μας δράσης, τόσο σε επίπεδο κοινωνίας όσο και στη Βουλή.

Τέλος με τις ισορροπίες, όποιος δεν δουλεύει, αλλάζει.

Στόχος, οι Τομεάρχες και οι Τομείς να αποτελούν
την καθημερινή «σκιά» των υπουργών της κυβέρνησης δημιουργώντας ένα ισχυρό αντιπολιτευτικό αντίβαρο στη χώρα.

Τρίτον, με τη δημιουργία ενός πιο ολιγομελούς και ευέλικτου Πολιτικού Συμβουλίου που θα συνεδριάζει σε τακτική βάση, θα καθορίζει τη στρατηγική σε ζητήματα πολιτικής, θα συνθέτει απόψεις, αλλά και θα δεσμεύει όλες και όλους για την πολιτική μας κατεύθυνση.

Και με ενίσχυση του Τομέα Οργανωτικού αλλά και πιο επιθετική Επικοινωνία ώστε τα μηνύματά μας να διαχέονται με πιο αποτελεσματικό τρόπο και να υπερβαίνουμε αυτό το ιδιότυπο εμπάργκο κάποιων μέσων ενημέρωσης.
Φίλες και φίλοι,

Εμείς λοιπόν που ξαναβάλαμε το τρένο στις ράγες του, εμείς που κάναμε τα πρώτα βήματα, εμείς μπορούμε σήμερα να κάνουμε και το μεγάλο άλμα.

Άλμα όχι στο άγνωστο ρισκάροντας ό,τι πετύχαμε με κόποαλλά άλμα με τις αξίες μας , τις αρχές μας, το ήθος και την υπευθυνότητά μας.

Χτίζοντας και όχι γκρεμίζοντας.

Το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον ο βασικός αντιπολιτευτικός πόλος και στις επόμενες εκλογές θα κερδίσουμε. Αυτός είναι ο στόχος μας. Και θα τον πετύχουμε με σταθερά βήματα και όχι με εύκολες υποσχέσεις!

Λένε διάφοροι – για να απαξιώσουν τα όσα πετύχαμε – ότι η συγκυρία ήταν εύκολη για το ΠΑΣΟΚ.

Όποιος το λέει ή δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα ή τη διαστρεβλώνει συνειδητά για να υπηρετήσει τους σκοπούς του μη δείχνοντας τον στοιχειώδη σεβασμό στον αγώνα του απλού κόσμου της παράταξης.

Του κόσμου που δεν περίμενε στη γωνία, αλλά ίδρωσε τη φανέλα για να ανεβάσει το ΠΑΣΟΚ ψηλά.

Από το 8% του 2019 πήγαμε στο 13%, λειτουργώντας το μεγαλύτερο διάστημα σε συνθήκες ασφυκτικής πολιτικής πίεσης.

Λειτουργώντας εν μέσω ενός ισχυρού διπόλου, με ένα κόμμα του 40% που ήλεγχε τα πάντα και ένα κόμμα του 32% τότε, που και τα δύο προσπαθούσαν να μας συμπιέσουν και να μας εξαφανίσουν.

Κάναμε εκλογές το 2023 και αντί να μας ρωτάνε για την πρότασή μας, μας ρωτούσαν με ποιον θα πάμε.

Για να μας λεηλατήσουν από τη μία ή από την άλλη μεριά.

Είναι η πρώτη φορά, που αντιστρέψαμε τη λογική που θέλει εκείνον που είναι στη μέση των δύο πόλων να συμπιέζεται. Εμείς καταφέραμε να αυξήσουμε την επιρροή μας.

Χωρίς κανένα μεγάλο μέσο ενημέρωσης υπέρ μας.

Χωρίς έμμισθα τρολ υπόγειας τοξικότητας που είχαν δημιουργήσει ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία.

Με οικονομικά προβλήματα που όλοι γνωρίζουμε.

Με συνεχή πόλεμο από όλο το κυβερνητικό σύστημα που σε εμάς είδε και πάλι τον ιστορικό του αντίπαλο.

Και επειδή κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν ανεβαίνουμε γρήγορα, ιδιοτελώς τους διαφεύγει ότι υπήρχαν ισχυρά στερεότυπα, που είχαν μείνει κατάλοιπα από την εποχή της βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Στερεότυπα που δημιουργήθηκαν άλλοτε δίκαια και άλλοτε άδικα.

Στερεότυπα, που δώσαμε αγώνα να ανατρέψουμε με πολιτικό ήθος, σοβαρότητα και συνέπεια.

Οικοδομώντας μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον λαό και δείχνοντας ότι εμείς μάθαμε από τα λάθη του παρελθόντος.

Δεν παραμένουμε αμετανόητοι όπως το σύστημα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη.

Και ας μη γελιέται κανείς, φίλοι και φίλοι.

Δεν έπεσε μόνη της η Νέα Δημοκρατία.

Εμείς συμβάλαμε σε αυτό αναδεικνύοντας τα αδιέξοδα της πελατειακής της πολιτικής και δίνοντας λύσεις, αλλά και αποκαλύπτοντας τα μεγάλα της σκάνδαλά, μέσα από συγκρούσεις με τον πιο σκληρό μηχανισμό εξουσίας της.

Εμείς στείλαμε δυο πρωτοκλασάτους υπουργούς στο σπίτι τους μετά την πρόταση δυσπιστίας.

Πότε ξαναπήρε τέτοια πρωτοβουλία το 3ο κοινοβουλευτικό κόμμα με τέτοια αποτελέσματα στην πρόσφατη πολιτική ιστορία;

Εμείς οδηγήσαμε σε παραίτηση τους πρωταγωνιστές του παρακράτους, όταν αποκάλυψα το σκάνδαλο του predator και των παρακολουθήσεων, όταν όλοι οι υπόλοιποι πολιτικοί στόχοι δεν είπαν λέξη.

Δεν έπεσε μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ’23 κατέρευσε από την επιλογή αρχικά της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά και μετά τη δική μου να μη γίνουμε δεκανίκι του.

Όταν λοιπόν έχασε την προοπτική εξουσίας, διαλύθηκε γιατί δεν κατάφερε από ευκαιριακό σχήμα της οικονομικής κρίσης να γίνει κανονική παράταξη.
Γιατί οι παρατάξεις δεν γίνονται ούτε με διχαστικό λόγο ούτε με τοξικότητα.
Το μήνυμα είναι καθαρό: η δημοκρατική παράταξη μπορεί να γίνει κυβέρνηση με τις αρχές και τις αξίες ενός ΠΑΣΟΚ, που έμαθε από τα λάθη του.

Η ΣΥΡΙΖΟποίηση στη λειτουργία, στη συμπεριφορά των στελεχών, στην πολιτική στρατηγική θα είναι καταστροφική για την πορεία μας και εν τέλει δώρο στη Νέα Δημοκρατία.

Δεν έγιναν λοιπόν μόνες τους οι συνθήκες καλύτερες.

Εμείς τις κάναμε ευκολότερες. Εμείς!

Με αγώνα, σκληρή δουλειά, μάχες απέναντι σε συμφέροντα και κατεστημένα
που ήθελαν ένα μικρό ελεγχόμενο ΠΑΣΟΚ.

Κι αν κάτι με στεναχωρεί, όχι μόνο πολιτικά αλλά και ανθρώπινα, είναι η επιμονή και η ευκολία κάποιων να απαξιώνουν τα όσα πετύχαμε. Χωρίς επιχειρήματα. Επειδή έχουν απλώς τις δικές τους φιλοδοξίες. «Φύγε εσύ, να έρθω εγώ. Γιατί; Γιατί έτσι, εγώ θα τα κάνω καλύτερα».

Στις 7 έκλεισαν οι κάλπες των Ευρωεκλογών και στις 7:10 είχαν θέσει θέμα ηγεσίας.

Ο κόσμος θα κρίνει αν αυτοί που έθεσαν θέμα ηγεσίας στις 7:10 αγωνιούσαν για την καλή πορεία της παράταξης λίγα λεπτά πριν. Δεν άφησαν ούτε μερικά λεπτά τον προβολέα στη βαθιά ηττημένη Νέα Δημοκρατία που έχασε 13% σε έναν χρόνο. Έφτασαν στο σημείο να πουν ότι «χάσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ». Μα αν χάσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είναι αυτός που διαλύεται;

Πώς είναι δυνατόν να έχεις χάσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν η μεταξύ μας διαφορά από τις 24 μονάδες έπεσε στις 2; Που και αυτές ακόμα δεν θα υπήρχαν, αν ο άλλοτε υποψήφιος αρχηγός που δήλωνε «για πάντα ΠΑΣΟΚ», δεν έκανε κόμμα για να τραυματίσει το ΠΑΣΟΚ! Το ηθικό σκέλος αυτής της συμπεριφοράς
θα το κρίνει η βάση μας. Για μένα πιο σημαντικό είναι το πολιτικό σκέλος. Ότι διάφοροι διαφημίζουν ότι θα κερδίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη χωρίς να μας λένε το πώς θα το πετύχουν. Κι άλλοι υποσχέθηκαν λαγούς με πετραχήλια και είδαμε τα χαΐρια τους…

Αν κάτι μας έδειξε η εμπειρία άλλων κομμάτων είναι ότι η προοπτική δεν βρίσκεται στους “μεσσίες” και στα περιτυλίγματα, αλλά στη συνέπεια, τη σοβαρότητα, την αξιοπιστία, τη μεθοδικότητα. Δεν γίνεται να κατηγορείς τους άλλους για ασυνέπεια και να είσαι ο ίδιος ασυνεπής. Να καταγγέλεις τον κυνισμό και να λειτουργείς ο ίδιος κυνικά.
Τα κόμματα που επενδύουν στο κύμα της συγκυρίας και του εφήμερου τακτικισμού, συνήθως ξεφουσκώνουν μαζί του… Δεν είναι αυτά για το ΠΑΣΟΚ και δεν πρέπει να γίνει έτσι το ΠΑΣΟΚ!

Αυτό πίστευα πάντα και αυτός είναι ο δικός μου δρόμος στην πολιτική: Σταθερά βήματα και όχι τις εύκολες υποσχέσεις στον αέρα.
Έτσι προχώρησα και ο ίδιος στην πολιτική μου πορεία και ως Γραμματέας και ως Πρόεδρος του Κινήματος. Χωρίς ποτέ να μου χαριστεί τίποτα. Χωρίς ποτέ κανείς να με πάρει από το χεράκι ή να με κηδεμονεύει.

Γιατί μάλλον κάποιοι δεν ψάχνουν «πρωθυπουργίσιμο» όπως σκίζουν τα ιμάτια τους αλλά «διαχειρίσιμο». Διαχειρίσιμος δεν ήμουν και δεν θα γίνω γιατί λογοδοτώ πάντα στον ελληνικό λαό και στα μέλη της παράταξης.

Γιατί πάντα είχα στήριγμα τους απλούς πολίτες που γνώρισα σε όλη μου τη διαδρομή, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Μέλη και στελέχη από όλους τους κοινωνικούς χώρους, που έμαθαν να δίνουν και όχι να ζητάνε. Να αγωνίζονται και να εκτιμούν τους αγωνιστές.

Σε αυτή την πλατιά συμμαχία του προοδευτικού δημοκρατικού κόσμου απευθύνομαι ξανά. Αυτή είναι, που θα κρίνει το μελλον του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της πατρίδας στις 6 και 13 Οκτωβρίου. Ελεύθερη από δεσμεύσεις, ανεξάρτητη από συμφέροντα, περήφανη για την ιστορική διαδρομή του κόμματός μας.

Αυτή θα κάνει και πάλι το ΠΑΣΟΚ δυνατό και περήφανο. Με ένα σύγχρονο πρόγραμμα που θα απαντά στις ανάγκες κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα.

Σας καλώ, λοιπόν, να ανανεώσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης που υπογράψαμε μαζί τον Δεκέμβριο του 2021.Σε δυόμισι χρόνια πετύχαμε πολλά
βάζοντας το ΠΑΣΟΚ σε μια νέα δυναμική πορεία.

Τα επόμενα χρόνια μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα για να υπηρετήσουμε ως δύναμη αλλαγής και ελπίδας
τον λαό και την πατρίδα.
Μαζί πετύχαμε πολλά
Μαζί μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα

Με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή!
Ακόμη πιο δυνατά!
Ακόμη πιο ψηλά!

Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου.»

Γερουλάνος: Αν εκλεγώ και χάσουμε την πρωτιά το 2027 το ίδιο βράδυ θα προσφύγω στη βάση

Με τη δέσμευση ότι αν αναδειχθεί στην ηγεσία αλλά το ΠΑΣΟΚ χάσει το στόχο του της πρωτιάς στις εθνικές εκλογές θα εκκινήσει το ίδιο βράδυ τη διαδικασία εκλογής ηγεσίας από τη βάση έκλεισε ο Παύλος Γερουλάνος την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

Ο υποψήφιος αρχηγός, Παύλος Γερουλάνος υποστήριξε νωρίτερα ότι «Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται νέα ηγεσία που ενώνει και μπορεί, ηγεσία στη Βουλή, ηγεσία πλήρους απασχόλησης», έκανε ειδικές αναφορές στο πρόγραμμα «Αναγέννηση που έχει παρουσιάσει για την χώρα, κάλεσε σε ευρεία συναίνεση και ενότητα και «επέστρεψε στις εγγυήσεις που δίνει προς τους πολίτες. «Στην παρουσίασή μου για «το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος» έθεσα πολύ συγκεκριμένους στόχους σε όλους, για όλους και πρώτα από όλα σε μένα τον ίδιο, αν εκλεγώ. Και κυρίως νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εθνικές εκλογές, το 2027. Θα είναι ιστορική ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα εκείνες οι εκλογές. Ο στόχος της πρωτιάς είναι λοιπόν σαφής. Δύσκολος αλλά εφικτός. Σε περίπτωση, λοιπόν, μη επίτευξής του, στο χρονοδιάγραμμα που έθεσα, δεσμεύομαι από τώρα, ότι θα εκκινήσω το ίδιο βράδυ τη διαδικασία εκλογής αρχηγού από τη βάση. Γιατί, ένας στόχος που τίθεται, αφορά πάνω και πρώτα από όλους εκείνον που τον θέτει. Δεν κρύβεται από την ευθύνη. Δεν θα κρυφτώ από την ευθύνη. Και δεν θα αφήσω την αμφισβήτησή μου, ούτε να γίνει προϊόν εκμετάλλευσης από τρίτους, ούτε να διχάσει το κόμμα μου. Αυτή είναι δέσμευσή μου και έτσι θα πορευτώ».

Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κυβερνά δια αντιπροσώπου”, είπε ο κ. Γερουλάνος εννοώντας ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι εντός της βουλής. “Και πρέπει να είναι αποκλειστικής απασχόλησης”συμπλήρωσε “δείχνοντας” προφανώς επικριτικά την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα, του Δημάρχου Αθηναίων και υποψήφιου αρχηγού.

Σύμφωνα με τον κ. Γερουλάνο η Ελλάδα χρειάζεται ενότητα, γνώση και εμπειρία από τις ηγεσίες και κυρίως συγκεκριμένο σχέδιο. “Συγκρούστηκα πάντα πολιτικά, ποτέ προσωπικά”, επεσήμανε, αναφερόμενος στο ότι δεν έχει “καμία εσωκομματική δουλεία”. «Να νικήσουμε τη συντήρηση», όταν έρθει η ώρα της κάλπης», τόνισε ο κ. Γερουλάνος, ο δεύτερος κατά αλφαβητική σειρά στο βήμα του ΣΕΦ.

Με την ομιλία του υποστήριξε επίσης ότι:

«Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Σας φέρνω μήνυμα ελπίδας, από όλη την Ελλάδα.

Μια διαδικασία που ξεκίνησε, ως διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, για το τρίτο κόμμα δηλαδή, μέχρι να βγει το καλοκαίρι είχε αναβαθμιστεί σε διαδικασία ανάδειξης αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Και, υπό προϋποθέσεις, μελλοντικού Πρωθυπουργού της χώρας.

Αργά αλλά σταθερά, στο μυαλό του κόσμου γεννιούνται ελπίδες ότι αυτό που αλλάζει στο ΠΑΣΟΚ, μπορεί κάτι να αλλάξει στην πολιτική ζωή του τόπου.

Σε δύο μόλις μήνες, διανύσαμε από το «τι κάνετε, εκεί στο ΠΑΣΟΚ;», στο «κάντε κάτι, εκεί στο ΠΑΣΟΚ», στο «κοιτάξτε τι θα κάνετε, εκεί στο ΠΑΣΟΚ!»

Λίγες λέξεις δείχνουν την τεράστια πορεία που έχει κάνει αυτή η διαδικασία, από την απαξίωση στην ελπίδα, σε ελάχιστο χρόνο.

Είναι εφικτό το σενάριο της εξουσίας; Ναι.

Το έχουμε ξανακάνει. Άνοιξη 2008. Το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις χαμηλά, πολύ χαμηλά, 14%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με φρέσκο αρχηγό, πολύ κοντά.

18 μήνες μετά. Πήραμε τις εκλογές, απέναντι στη Νέα Δημοκρατία με τη μεγαλύτερη διαφορά από το 1981.

«Άλλες εποχές τότε», θα μου πείτε. Ναι. Σήμερα, είναι πιο εύκολα τα πράγματα.

Τότε, κάθε ψηφοφόρο έπρεπε να τον «κλέψουμε» από τη Νέα Δημοκρατία και τον ανερχόμενο ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα, τριάμισι εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες δεν πάνε στην κάλπη.

Σήμερα, τον ψηφοφόρο δεν πρέπει να τον κλέψουμε.

Πρέπει να τον σηκώσουμε. Από τον καναπέ που κάθισε, πριν μερικά χρόνια, περιμένοντας την Αναγέννηση. Περιμένοντας το ΠΑΣΟΚ που αγάπησε. Διότι, για κάθε ΠΑΣΟΚο που πάει στην κάλπη, τρεις μένουν στο σπίτι.

Δεν πάνε σε άλλα κόμματα. Όχι αυτοί που σας λέω. Ή πήγαν και έφυγαν απογοητευμένοι.

Μένουν σπίτι τους και περιμένουν να δούνε αν θα τους δώσουμε μια νότα σιγουριάς. Μια σπιθαμή ελπίδας.

Γι’ αυτό, σας λέω. Τώρα, είναι η ώρα! Τώρα, είναι η ώρα για την Αναγέννησης του ΠΑΣΟΚ. Δεν θα μας συγχωρεθεί, αν δεν ανταποκριθούμε
στην απαίτηση της κοινωνίας.

Η ελπίδα της αλλαγής, την ώρα που άλλοι δίπλα μας καταρρέουν, φουσκώνει τα πανιά μας.

Ανθρώπινο είναι, λογικό είναι, όμορφο είναι, αυτή η ελπίδα να γεμίζει και εμάς χαρά και ικανοποίηση.

Για την όποια προοπτική μιας νέας, έστω αναπάντεχης, νίκης του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Προσέξτε, όμως. Αυτή η προοπτική εξουσίας για εμάς, δεν έρχεται χωρίς προϋποθέσεις για εμάς. Απαιτεί αλλαγή λειτουργίας, νοοτροπίας, ηγεσίας.

Διότι αυτή η ελπίδα, που αρχίζει, δειλά δειλά, να αναπτύσσεται σε όλη την Ελλάδα, όσο πιο δυνατά εκφράζεται, τόσο περισσότερους κινδύνους κρύβει.

Την έχω ξαναζήσει. Πίσω από αυτήν την ελπίδα κρύβεται βαθιά απόγνωση, που ώρα με την ώρα θεριεύει.

Ότι τίποτα δεν θα αλλάξει, πια, σε αυτήν τη χώρα. Ότι είμαστε καταδικασμένοι σε αυτή την πραγματικότητα που ζούμε.

Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε γεωγραφική περιοχή, σε κάθε κοινωνική ομάδα, σε όλες τις γενιές, η διάγνωση αυτή ποτίζει την κοινωνία.

Και περιμένει να δει από εμάς, ότι έχουμε άλλο δρόμο να προτείνουμε.

Για την αισχροκέρδεια. Για την ερήμωση της υπαίθρου.

Για την Κάσο. Για τα σχολεία που κλείνουν. Για το ΕΣΥ, που αποσαθρώνεται.

Για την εγκατάλειψη του αγρότη και του μικρομεσαίου. Για τη στοχοποίηση του εμπόρου και του ελεύθερου επαγγελματία. Για τη φτωχοποίηση εκείνων που ξεκινούν την επαγγελματική ζωή τους, αλλά και την απαξίωση εκείνων που αναζητούν να χαρούν, δημιουργικά, τα χρόνια που τους έμειναν.

Η κοινωνία περιμένει με αγωνία, κάποιο κόμμα, να δείξει ότι δεν είναι μονόδρομος η πολιτική της Κυβέρνησης.

Και όποια ή όποιος παίρνει αυτήν την πραγματικότητα ελαφρά τη καρδία, μάλλον δεν έχει ιδέα, ποιον ρόλο διεκδικεί και σε ποια ζητήματα καλούμαστε να απαντήσουμε.

Για αυτό, εκτός από χαρά και ικανοποίηση, η εξελικτική διαδικασία των εκλογών μας, οφείλει να μάς γεμίζει με αίσθημα ευθύνης. Τεράστιας ευθύνης.

Διότι, ακόμη και αν όλα πάνε καλά, το ΠΑΣΟΚ θα κληρονομήσει τη χώρα σε κατάσταση κρίσης και αποσύνθεσης.

Δεν μιλάω μόνο για την κατάσταση της οικονομίας. Μιλάω, πρωτίστως, για την κατάσταση της κοινωνίας.

Οι τεράστιες ανισότητες σε εισόδημα, σε περιουσία και σε πρόσβαση στην εξουσία, δημιουργούν απίστευτες συνθήκες κοινωνικής έντασης.

Δεν χρειάζεται να είσαι ψυχολόγος, για να καταλάβεις τι σημαίνει η έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας ή η βία των νέων.

Δεν χρειάζεται να είσαι κοινωνιολόγος, για να καταλάβεις τι σημαίνει να ερημώνει η Περιφέρεια.

Και δεν χρειάζεται να είσαι διεθνολόγος, για να καταλάβεις τι σημαίνει να κλείνουν σχολεία στον βόρειο Έβρο.

Ούτε χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος, για να καταλάβεις ότι, αυτή η Κυβέρνηση, έχει αρχίσει να πατάει φρένο στα επιδόματα, αλλά όχι στις απευθείας αναθέσεις.

Καλό είναι όμως, να ξέρεις βασικά οικονομικά για να καταλάβεις όλους εκείνους τους λόγους, για τους οποίους, αυτή η κατάσταση είναι βαθύτατα εκρηκτική.

Γιατί, οι επίμονες ανισότητες οδηγούν σε κοινωνικές και οικονομικές συγκρούσεις και ανατροπές.

Συχνά βίαιες. Πάντα επικίνδυνες, για την εθνική μας υπόσταση, ομοψυχία και ανεξαρτησία.

Σε μια τέτοια κατάσταση, βρέθηκε η Ελλάδα το 2009. Και εμείς, τη ζήσαμε στο πετσί μας.

Σενάριο, λοιπόν, όχι επιστημονικής φαντασίας:

Βρισκόμαστε στο 2027, το ΠΑΣΟΚ έχει κερδίσει τις εκλογές, η αισχροκέρδεια έχει οδηγήσει σε φτωχοποίηση των μεσαίων στρωμάτων και τους ευάλωτους σε απόγνωση, το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει καταρρεύσει, οι κεφαλαιούχοι είναι ήδη με το ένα πόδι εκτός Ελλάδας και σε μια πενταετία θα αρχίσει η χώρα να πληρώνει βαριά τοκοχρεολύσια.

Εθνικό συναίσθημα; Ο φόβος. Ατομικό συναίσθημα; Η μοναξιά. Η αίσθηση ότι ο καθένας παλεύει μόνος του. Και εσύ, είσαι αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Τι κάνεις;

Για να κερδίσω την εμπιστοσύνη κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα, εκείνη την ώρα οφείλω να προσφέρω στην πατρίδα μας, τρία πράγματα: Σχέδιο, Διάθεση σύνθεσης δυνάμεων, Ενότητα δηλαδή και Εμπειρία διακυβέρνησης.

Σχέδιο. Ενότητα. Εμπειρία.

Σχέδιο γρήγορων κινήσεων και ριζικών μεταρρυθμίσεων.

Με όραμα για τη χώρα, διακριτό και κατανοητό σε όλη την κοινωνία.

Με θέσεις που απορρέουν από το όραμα και αφορούν όλους τους μεγάλους τομείς πολιτικής.

Προτάσεις που κάνουν πράξη, τις θέσεις και το όραμά μας.

Πρώτες κινήσεις που θα εδραιώσουν άμεσα και σε όλη την κοινωνία τις πολιτικές μας προτεραιότητες.

Το λέω μόνο εγώ; Όχι μόνο.

Όλες οι σημαντικές εκθέσεις για το μέλλον της Ευρώπης, Έκθεση Letta, Έκθεση Draghi, Έκθεση Ινστιτούτου Bruegel, λένε ότι η ώρα των μεταρρυθμίσεων για την Ευρώπη ήταν… χθες.

Και ό,τι ισχύει για την Ευρώπη μία φορά, ισχύει για την Ελλάδα δέκα.

Όλοι το αντιλαμβάνονται, εκτός από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ήδη, τώρα που μιλάμε, όλα τα σημαντικά επενδυτικά προγράμματα στον δυτικό κόσμο, από το Build Back Better του Joe Biden και της Kamala Harris μέχρι το Partnership for Prosperity του Kier Starmer, λένε ότι το κλειδί δεν είναι σε ένα Κεντρικό Κράτος που αποφασίζει για τα πάντα.

Αλλά σε μία νέα εταιρική σχέση, μεταξύ δημόσιων θεσμών, επιχειρήσεων, εργασιακών σωματίων και ευρύτερα κοινωνικών εταίρων, που στοχοθετεί και υλοποιεί.

Και εμείς, εδώ, σπαταλάμε ίσως τον πιο κρίσιμο εθνικό πόρο, τον χρόνο, με την εξουσία όλο και περισσότερο συγκεντρωμένη στα χέρια του Μεγάρου Μαξίμου.

Εκτός από σχέδιο, όμως, η Ελλάδα θα χρειαστεί ενότητα, σύνθεση δυνάμεων, ώστε, όλοι να νιώσουμε μέρος ενός σχεδίου που μας αφορά και να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος κοινωνικού διχασμού.

Μία συναίνεση, που θα ξεκινά από τη συνειδητοποίηση ότι υπάρχουν προβλήματα που μας ξεπερνούν όλους.

Ξεπερνούν κάθε πολιτικό κόμμα, μόνο του. Ξεπερνούν τον εκλογικό κύκλο.

Από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μέχρι την αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Προβλήματα που απαιτούν, αυτό που ονομάζω, τα τρία «Σίγμα» της επιτυχίας: Συνεργασία ευρύτερων δυνάμεων. Συνέχεια των πολιτικών επιλογών και αποφάσεων. Και Συστήματα. Θεσμούς που θα διασφαλίζουν ότι οτιδήποτε φτιάχνεται, λειτουργεί, και ό,τι δεν λειτουργεί, διορθώνεται.

Αυτό, θα κάνω. Γιατί αυτό, πιστεύω. Και αυτό έκανα ως Υπουργός. Για παράδειγμα, στον Τουρισμό. Και τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους.

Αυτή η σύνθεση δυνάμεων, θα διασφαλίσει εθνική ενότητα, που θα σφυρηλατηθεί από την απόφασή μου να βάλουμε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, κάθε τοπική κοινωνία, στο παιχνίδι της ευημερίας και της ανάπτυξης.

Να κάνουμε κάθε φορέα εκπροσώπησης, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Τοπικά Επιμελητήρια, τους Συνεταιρισμούς, τους Συνδικαλιστικούς Φορείς, τα τοπικά Πανεπιστήμια σύγχρονους φορείς πραγματικής εξουσίας με διαφάνεια και λογοδοσία.

Τέλος, εκτός από σχέδιο και ενότητα, η Ελλάδα θα χρειαστεί εμπειρία στο τιμόνι της χώρας.

Σίγουρες και γρήγορες κινήσεις, όχι πειραματισμούς, με επίγνωση της κοινωνικής πραγματικότητας αλλά και των διεθνών εξελίξεων.

Ηγεσία, με ταχύτητα στις αντιδράσεις για την ανταπόκριση του κράτους, στις ανάγκες της κοινωνίας και στις απαιτήσεις της οικονομίας.

Ηγεσία, που θα μπορεί να ενώνει. Να εμπνεύσει και να ενθαρρύνει συναινέσεις. Να κινητοποιήσει τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.

Γιατί, ξέρει να το κάνει. Επειδή, το έχει κάνει. Το λέω, διότι, το έχω κάνει.

Και, εδώ, ερχόμαστε στην ουσία που μας αφορά όλους.

Αυτά που θα χρειαστεί η Ελλάδα το 2027, από μια νέα Κυβέρνηση, αυτά ακριβώς, χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ σήμερα: Σχέδιο, ενότητα, και εμπειρία.

Σχέδιο πολιτικό, που να πείθει την ελληνική οικογένεια, επειδή απαντάει καθαρά στο πού πρέπει να πάει η χώρα και τι μεταρρυθμίσεις πρέπει να κάνουμε.

Αλλά και σχέδιο οργανωτικό, συγκεκριμένο, για να είμαστε έτοιμοι να νικήσουμε τη συντήρηση, όταν έρθει η ώρα της κάλπης.

Και εμείς στο ΠΑΣΟΚ θα χρειαστούμε ενότητα. Ενότητα εσωτερική.

Να αποκτήσουμε την αίσθηση ότι όλοι ανήκουμε σε μία ομάδα, ενιαία, αδιάσπαστη, όπου ο καθένας έχει αξία, και αυτή η αξία αναγνωρίζεται.

Αλλά και ενότητα με την κοινωνία, με την κινητοποίηση και αξιοποίηση στην πρώτη γραμμή, κάθε στελέχους μας, που έχει ηθικό και πολιτικό εκτόπισμα σε κάθε τοπική κοινωνία, σε κάθε κλάδο.

Και τέλος, και εμείς στο ΠΑΣΟΚ, χρειαζόμαστε ηγεσία με εμπειρία.

Ηγεσία, που να ξέρει να ενώνει. Όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη.

Ηγεσία, που να θέλει να αξιοποιήσει κάθε στέλεχος. Όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη.

Αλλά και ηγεσία που να ξέρει τι πρέπει να γίνει, ποια συγκεκριμένα βήματα πρέπει να κάνουμε, για να οδηγήσουμε το ΠΑΣΟΚ, ξανά στη νίκη.

Το ΠΑΣΟΚ μεγαλούργησε, σύντροφοι και συντρόφισσες, επειδή κατάφερε να ταυτίσει τη μοίρα του με τη μοίρα της χώρας.

Επειδή διάβασε, τόσο καλά, το DNA του Έλληνα και της Ελληνίδας, κατάλαβε τόσο καλά τις ανάγκες μας, ώστε η πολιτική του πρόταση έγινε το σημείο αναφοράς της πολιτικής ζωής του τόπου.

Και έπεισε ότι έχει τη θέληση, το πάθος και την ηγετική ομάδα, για να τα κάνει πράξη.

Σήμερα οι πολιτικοί πλανήτες γύρω μας ευθυγραμμίζονται και πάλι, και διαμορφώνονται οι συνθήκες για μία νέα, ιστορική ευκαιρία για το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.

Ευκαιρία να ενώσουμε το μέλλον της χώρας, με το μέλλον του Κινήματός μας.

Δεν δικαιούμαστε να χάσουμε και αυτήν την ευκαιρία.

Σήμερα, αυτό που χρειάζεται η χώρα ταυτίζεται με αυτό που χρειάζεται να κάνουμε, στο ίδιο μας το Κίνημα.

Σχέδιο. Ενότητα. Εμπειρία για την Ελλάδα.

Σχέδιο. Ενότητα. Εμπειρία και για το ΠΑΣΟΚ.

Αυτοί, ακριβώς είναι οι 3 λόγοι για τους οποίους εξαρχής είχα την τιμή να ζητήσω την ψήφο και την εμπιστοσύνη των μελών και φίλων μας, για να ηγηθώ του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος!

Και δεν έμεινα στα λόγια. Δεν μένω, ποτέ, στα λόγια.

Ζητώ την ευθύνη να ηγηθώ του ΠΑΣΟΚ, με συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο για την Ελλάδα.

Έχω παρουσιάσει, εδώ και χρόνια, το πολιτικό μου σχέδιο με τίτλο «Αναγέννηση». Δεν το έγραψε άλλος. Δεν γράφτηκε, στο πόδι, το καλοκαίρι.

Είναι ένα πολιτικό σχέδιο, που επικαιροποιώ συνεχώς. Εδώ και επτά χρόνια.

Πολιτικό σχέδιο, που εδράζεται πάνω στις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ.

Πολιτικό σχέδιο, που δεν έρχεται απλά να διαχειριστεί το διοικητικό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας, έρχεται να τα αλλάξει συθέμελα.

Έρχεται, να αλλάξει παράδειγμα. Έρχεται, να επιφέρει σαρωτικές αλλά και πολύ συγκροτημένες αλλαγές.

Πολιτικό σχέδιο, το οποίο εξειδίκευσα ακόμη περισσότερο πριν λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη, μιλώντας για τη «Μεγάλη Μεταβίβαση» εξουσιών, πόρων, ευθύνης και λογοδοσίας, που χρειάζεται η χώρα για να διοικηθεί σωστά, να παράξει βιώσιμα, και να μοιράσει δίκαια τον παραγόμενο πλούτο.

Εξουσία που λογοδοτεί και δεν μένει ανέλεγκτη.

Γιατί, ή θα τελειώσουμε με το υπερσυγκεντρωτικό κράτος, ή το υπερσυγκεντρωτικό κράτος θα μας οδηγήσει ξανά σε χρεοκοπία. Τόσο απλά.

Η Αναγέννηση, είναι ένα σχέδιο Πολιτικό, Ανθρωποκεντρικό, Πατριωτικό, Σοσιαλιστικό.

Όπως ταιριάζει, στο ΠΑΣΟΚ που ξέρουμε. Αλλά και στο ΠΑΣΟΚ του μέλλοντός μας.

Πολιτικό σχέδιο, που δείχνει την κατεύθυνση. Δείχνει σε κάθε πολίτη, καθαρά, πού θέλουμε να πάμε. Τι πρέπει να περιμένει από εμάς. Και γιατί η δική μας πρόταση διαφέρει ριζικά από αυτά που πρεσβεύει η Νέα Δημοκρατία.

Πολιτικό σχέδιο που κάνει το ΠΑΣΟΚ και πάλι διακριτό, στο οποίο μπορούν να έρθουν και να κουμπώσουν όλες οι επιμέρους προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, που υπάρχουν αλλά δεν ακούγονται, διότι, δεν εξυπηρετούν ένα όραμα που αναδεικνύει τις θεμελιακές μας διαφορές από τα διπλανά μας κόμματα.

Δεν παρουσίασα, όμως, μόνο το πολιτικό μου σχέδιο στη Θεσσαλονίκη. Παρουσίασα την 3η του Σεπτέμβρη και συγκεκριμένο σχέδιο με οδικό χάρτη για την οργανωτική, προγραμματική και εκλογική ετοιμότητα του ΠΑΣΟΚ.

Όλη η οργάνωσή μας, σε κάθε γωνιά της χώρας, έτοιμη για εκλογές σε 9 μήνες.

Το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, εξειδικευμένο ανά Περιφέρεια και κλάδο, έτοιμο σε ένα χρόνο. Αμέσως μετά, τα 5 πρώτα Νομοσχέδια της Αναγέννησης.

Και συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας για ένα ΠΑΣΟΚ αρχών και αξιών. Ένα ΠΑΣΟΚ των πολιτών, και όχι των παρεών. Ένα ΠΑΣΟΚ ενεργό κίνημα, όχι λέσχη αναμνήσεων.

Ο δεύτερος λόγος, που ζητώ την ευθύνη να ηγηθώ του ΠΑΣΟΚ, είναι γιατί μπορώ να υπηρετήσω την ενότητα. Αυτό κάνω όλη μου την πολιτική ζωή, μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Από την πρώτη μέρα.

Έχω συγκρουστεί, ναι, αλλά πάντα πολιτικά. Ποτέ προσωπικά.

Γιατί πιστεύω στη δημιουργία που κρύβεται σε μία πολιτική σύγκρουση. Όχι, στα αδιέξοδα των προσωπικών διαφορών.

Ακόμη περισσότερο, πιστεύω στη σύνθεση. Πιστεύω στη δύναμη της ομαδικής δουλειάς.

Δεν πιστεύω σε κόμματα, όπου, ένας Πρόεδρος έρχεται με τους «δικούς του» και βάζει τους άλλους στον πάγο.

Πιστεύω σε κόμματα που διοικούνται από δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα, που βάζουν καθαρούς στόχους και όλοι λειτουργούν ως μία ομάδα, συνθέτοντας συνέχεια στοιχεία από όλες τις τάσεις.

Για αυτό, δεν έχω κομματική παρέα. Δεν έχω «δικούς μου». Δεν χρειάζομαι τη δική μου ομάδα για να προεδρεύσω! Δεν έχω μάθει έτσι. Έχω μάθει να φτιάχνω ομάδες. Αξιοποιώντας όποια και όποιον θέλει να προσφέρει. Συνθέτοντας δυνάμεις και προσφέροντας προοπτική.

Όπου κι αν βρέθηκα.

Αυτό, έκανα πάντα. Αυτό, θα κάνω και ως Πρόεδρος, αν εκλεγώ.

Τα παραπάνω μπορώ να τα εγγυηθώ, για έναν λόγο:

Διότι, δεν με κρατάει κανένας. Δεν έχω καμία εσωκομματική δουλεία. Πρώτη και μόνη μου προτεραιότητα, το ΠΑΣΟΚ και το μέλλον της Πατρίδας.

Όσο σημαντική όμως είναι η ενότητα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, άλλο τόσο είναι η ενότητά μας, η πρόσδεσή μας, ξανά, με την κοινωνία.

Για αυτό και έχω πει ότι το πρώτο μου τηλέφωνο, αν εκλεγώ, θα είναι σε όλους εκείνους τους αιρετούς που συνδέονται με τις κοινωνικές ομάδες

που πάντα συνδεόταν το ΠΑΣΟΚ: αγρότες, εργαζόμενους και εργάτες, εμπόρους, βιοτέχνες και ελεύθερους επαγγελματίες. ιδιωτικούς και δημόσιους υπάλληλους, φοιτητές και συνταξιούχους.

Το πρώτο μου τηλέφωνο, θα είναι σε όλα εκείνα τα στελέχη μας που πάνε καλύτερα από το ΠΑΣΟΚ. Που, σήμερα, είναι πιο συνδεδεμένοι με την κοινωνία από ό,τι είναι το κόμμα στον δικό τους χώρο.

Είτε με στηρίζουν σε αυτή τη μάχη, είτε όχι.

Κάθε αιρετός που δηλώνει ΠΑΣΟΚ, νυν και πρώην. Κάθε πρώην Βουλευτής.

Κάθε στέλεχός μας στην Αυτοδιοίκηση. Δήμαρχος ή Δημοτικός Σύμβουλος.

Κάθε στέλεχός μας στα Επιμελητήρια, στα τοπικά Πανεπιστήμια, στους Συνεταιρισμούς, στα Συνδικαλιστικά Όργανα και τα Εργατικά Κέντρα, σε κάθε φορέα.

Όποιος θέλει να βοηθήσει, θα του δοθεί κάθε δυνατότητα να το κάνει.

Δεν θα περιμένω να το κάνει, αυτός ή αυτή. Εγώ θα πάω να τους βρω.

Γιατί να μας βοηθήσουν; Μα γιατί η Αναγέννηση τους αφορά. Αυτούς αφορά διότι με την Αναγέννηση αυτοί θα συνδράμουν ενεργά στο μέλλον του τόπου.

Και έτσι θα συνδέσουμε το όραμα του ΠΑΣΟΚ με τις προσδοκίες της κοινωνίας.

Και έτσι θα συνδέσουμε το μέλλον της κοινωνίας με το μέλλον του ΠΑΣΟΚ.

Ας βάλουμε λοιπόν τέλος στον μύθο ότι έφυγαν οι καλοί. Εδώ είναι ακόμα οι καλοί. Στο ΠΑΣΟΚ. Και σε αυτούς θα είναι το πρώτο μου τηλέφωνο.

Και τέλος, ζητώ την ευθύνη να ηγηθώ του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος γιατί έχω την εμπειρία να το κάνω. Γνωρίζω την ιστορία και τις διαχρονικές του αξίες. Γνωρίζω τα δυνατά του σημεία, αλλά και πού πάσχει.

Τι χρειάζεται στη Βουλή. Τι χρειάζεται στην κοινωνία, στην αγορά. Πώς θα διοικήσουμε καλύτερα την χώρα. Πώς να διαβάζουμε τις διεθνείς εξελίξεις.

Και έχω δει πώς γίνεται να φτάσουμε στη νίκη. Ξέρω τι χρειάζεται για να πάρουμε ένα κόμμα που μιζεριάζει και περιμένει να πέσουν οι άλλοι για να ανέβει και να το κάνουμε κόμμα που θεριεύει και θριαμβεύει. Επειδή πιστεύει στον εαυτό του και πείθει όλο και περισσότερους Έλληνες και Ελληνίδες να το εμπιστευτούν.

Το έχω δει να γίνεται το 2008, 2009.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι, Φίλες και φίλοι,

Η ευθύνη όμως για έναν ηγέτη, σημαίνει, πάνω και πρώτα από όλα ένα πράγμα: Ο ηγέτης, παντού και πάντα, να δίνει το παράδειγμα.

Δεν υπάρχει τίποτα σημαντικότερο, σε οτιδήποτε ζητάει και περιμένει τα στελέχη του να κάνουν.

Να δίνει το παράδειγμα και να είναι μπροστά. Πρωτίστως, εκεί που δίνονται οι μεγάλες μάχες.

Μπορεί όλοι εδώ μέσα να θέλουμε να κερδίσουμε τη Νέα Δημοκρατία, αλλά αν συνεχίσουμε όπως πηγαίνουμε σήμερα, δεν θα γίνει.

Και κινδυνεύουμε να χάσουμε ακόμα μία ιστορική ευκαιρία, που δεν δικαιούμαστε να χάσουμε.

Χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας. Η κοινωνία μάς δείχνει τον δρόμο.

Ποια ηγεσία, όμως, χρειαζόμαστε; Γιατί το να φτιάξεις κόμμα που κερδίζει, δεν είναι χαλαρή υπόθεση. Ούτε η Νέα Δημοκρατία θα φύγει αμαχητί. Θα χρειαστεί να πέσουν, πολιτικά μιλώντας, κορμιά.

Και αλίμονο, αν γίνουμε Κυβέρνηση και δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε.

Σε μια κοινωνία που υποφέρει, όλα τα παραπάνω δεν είναι πλάκα.

Και εξηγούμαι: Μετά τις 13 Οκτωβρίου, και κάθε μέρα, χρειάζεται κάθε οργάνωση του ΠΑΣΟΚ, από τη Χαριλάου Τρικούπη μέχρι κάθε Τοπική, να δουλεύει σαν να μην υπάρχει αύριο. Σαν να έχουμε εκλογές την επόμενη μέρα.

Καταμερισμός έργου σε όλους, αξιοποίηση κάθε στελέχους, στοχοθεσία, άνοιγμα στην κοινωνία.

Γιατί σε ένα κόμμα εξουσίας, όπως το ΠΑΣΟΚ, υπάρχει κάτι ακόμα σημαντικότερο από το να κερδίζεις την εσωκομματική κάλπη και την αρχηγία την Κυριακή:

Να ξέρεις τι θα κάνεις τη Δευτέρα.

Μπροστά μας, αν θέλουμε να πετύχουμε τον στόχο μας, έχουμε επικές μάχες.

Μάχες με την Κυβέρνηση, μάχες με τα προβλήματα, μάχες για να πείσουμε τον κόσμο ότι είμαστε κοντά του.

Αν η μάχη είναι στη Βουλή, ο Πρόεδρος πρέπει να είναι εκεί.

Αν η μάχη είναι στην κοινωνία, ο Πρόεδρος πρέπει να είναι εκεί.

Αν η μάχη είναι στο κόμμα, για να διαλέξουμε πορεία, για να κλείσουμε ανοιχτά θέματα, για να αποφασίσουμε στρατηγική, ο Πρόεδρος πρέπει να είναι εκεί.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ο Πρόεδρος δίνει το παράδειγμα.

Τι σημαίνει αυτό; Δύο πράγματα.

Πρώτον, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί και δεν θα γίνει Κυβέρνηση δια αντιπροσώπου. Ο Πρόεδρος του κόμματος πρέπει να είναι Βουλευτής.

Ειδικά, όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές.

Διότι εκεί παίρνονται οι αποφάσεις, εκεί δίνονται οι μάχες, και εκεί κρίνεται ο ηγέτης.

Ό,τι και να πιστεύαμε πριν, ακόμα κι εγώ, τα είδαμε, τα ζήσαμε, καταλάβαμε.

Η απουσία του Προέδρου μας από την Βουλή, μάς κόστισε.

Και η όποια δυναμική δείξαμε με την εκλογή του, χάθηκε. Τα ίδια και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Και δεν θα ήθελα να δω το ΠΑΣΟΚ, να ζει ξανά αυτήν την εμπειρία.

Κάθε άλλη επιλογή έχει, μέχρι σήμερα, οδηγήσει σε έναν Μητσοτάκη κυρίαρχο και σε μια Αντιπολίτευση κατακερματισμένη και σε άμυνα. Δεν έχουμε άλλη τέτοια πολυτέλεια.

Και υπάρχει και ένα δεύτερο, εξίσου βασικό για την επόμενη μέρα:

Η ηγεσία ενός κόμματος στο οποίο πρέπει να έρθουν τα πάνω κάτω για να κερδίσει ξανά την εξουσία, είναι δουλειά πλήρους απασχόλησης και αποκλειστικής αφοσίωσης. Δεν είναι δουλειά part time.

Ζητάει ο ηγέτης από τους άλλους να δουλέψουν; Δίνει πρώτος το παράδειγμα, νυχθημερόν.

Ενεργοποιεί το φιλότιμο όλων, με την παρουσία του. Την προσπάθειά του. Την αφοσίωση στον στόχο του. Το πάθος του.

Κάθε άλλη ευθύνη, που σου τραβάει την προσοχή, μειώνει τη δυνατότητά σου να ανταπεξέλθεις στις προκλήσεις που έχει μπροστά του το κόμμα.

Και κάθε άλλη δραστηριότητα με την οποία ασχολείται ο Πρόεδρος μας κάνει τα προβλήματα της προβλήματα του ΠΑΣΟΚ.

Την ώρα της μεγάλης μάχης δεν γίνεται να ψάχνεις τον αρχηγό ή να απολογείσαι για προβλήματα που καμία σχέση δεν έχουν με το ΠΑΣΟΚ.

Το ίδιο αφορά και την ενότητα.

Ζητάει ο επικεφαλής ενότητα από τους άλλους; Δίνει, πρώτος, το παράδειγμα με κάθε του πράξη. Με κάθε του κίνηση.

Κάνει τους πάντες να καταλάβουν ότι θέλει να ηγηθεί, όχι με την παρέα του, αλλά με το παράδειγμά του.

Ενώνοντας. Βάζοντας όλους στο ίδιο τραπέζι, συνθέτοντας, συνομιλώντας, συναποφασίζοντας, με τους καλύτερους.

Κάθε άλλη προσέγγιση, αποθαρρύνει στελέχη από το να παλεύουν για μια κοινή προσπάθεια.

Διότι, αν ο Πρόεδρος στηρίξει έναν υποψήφιο, αποθαρρύνονται οι άλλοι.

Αν βάλεις έναν τομεάρχη ή έναν γραμματέα επειδή είναι «δικός σου», αν δεν είναι ο καλύτερος, οι άλλοι δεν θα τον ακολουθήσουν.

Ούτε θα βοηθήσουν το έργο του. Και απαξιώνοντας τον συνεργάτη σου, απαξιώνεις και την κοινή προσπάθεια.

Τα είδαμε. Τα ζήσαμε. Τα πληρώσαμε.

Και το κρισιμότερο ερώτημα όλων: Ζητάει ο ηγέτης αξιολόγηση για άλλους; Για τους στόχους που έθεσαν; Για τα αποτελέσματα που έφεραν;Δίνει πρώτος το παράδειγμα, απαιτώντας αυτά ακριβώς, πρώτα από τον ίδιο.

Δεν φοβάμαι τη δική μου αξιολόγηση.Δεν φοβάμαι να θέσω καθαρούς πολιτικούς στόχους, στον ίδιο μου τον εαυτό. Και δεν φοβάμαι να κριθώ, για το αν έφερα αποτέλεσμα.
Έτσι, ηγείσαι. Έτσι θέλω να ηγηθώ του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Στην παρουσίασή μου για «το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος» έθεσα πολύ συγκεκριμένους στόχους σε όλους, για όλους και πρώτα από όλα σε μένα τον ίδιο, αν εκλεγώ.

Και κυρίως νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εθνικές εκλογές, το 2027. Θα είναι ιστορική ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα εκείνες οι εκλογές. Ο στόχος της πρωτιάς είναι λοιπόν σαφής. Δύσκολος αλλά εφικτός. Σε περίπτωση, λοιπόν, μη επίτευξής του, στο χρονοδιάγραμμα που έθεσα, δεσμεύομαι από τώρα, ότι θα εκκινήσω το ίδιο βράδυ τη διαδικασία εκλογής αρχηγού από τη βάση. Γιατί, ένας στόχος που τίθεται, αφορά πάνω και πρώτα από όλους εκείνον που τον θέτει. Δεν κρύβεται από την ευθύνη. Δεν θα κρυφτώ από την ευθύνη. Και δεν θα αφήσω την αμφισβήτησή μου, ούτε να γίνει προϊόν εκμετάλλευσης από τρίτους, ούτε να διχάσει το κόμμα μου. Αυτή είναι δέσμευσή μου και έτσι θα πορευτώ.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Φίλες και Φίλοι,

με δύο λόγια, αν θέλουμε στις επόμενες εκλογές, να στείλουμε τη Συντήρηση στην Αντιπολίτευση, χρειαζόμαστε νέα ηγεσία που ενώνει και μπορεί, ηγεσία στη Βουλή, ηγεσία πλήρους απασχόλησης. Αυτά, εγγυάται η υποψηφιότητά μου.

Τόσο απλά.

Προφανώς, η εκλογική διαδικασία θα δώσει την απάντησή της, σε όλα αυτά. Και όλοι, θα σεβαστούμε το αποτέλεσμά της.

Είναι σημαντικό, όμως, να συμφωνήσουμε ποια είναι τα διακυβεύματα της δημοκρατικής διαδικασίας που έχουμε μπροστά μας.

Αν μιλάμε για τον ηγέτη του τρίτου κόμματος, είναι ένα πράγμα.

Όταν, όμως, μιλάμε για τον ηγέτη του κόμματος που μπορεί να ηγηθεί της χώρας, ο πήχης ανεβαίνει απότομα και δραματικά.

Για αυτό το ΠΑΣΟΚ, όμως, συζητάμε.

Για ένα ΠΑΣΟΚ ενωμένο, που θα δίνει κάθε εβδομάδα, κάθε μέρα, κάθε λεπτό, μάχη με τα προβλήματα της κοινωνίας.
Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί ξανά την εξουσία.

Και για να την πάρουμε, οφείλουμε στην Πατρίδα έναν αρχηγό που θα παλεύει με τους καλύτερους στο πλευρό του, που θα βρίσκεται ο ίδιος εκεί που το κόμμα δίνει τις μεγάλες μάχες και θα αφιερωθεί αποκλειστικά και απόλυτα στο κόμμα και την Πατρίδα.

Καθετί άλλο, θα κάνει την κοινωνία να γυρίσει και πάλι την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ.

Εγώ, δεσμεύομαι να παλέψω με τους καλύτερους στο πλευρό μου, άσχετα με το τι ψήφισαν στις εσωκομματικές διαδικασίες, να βρίσκομαι μπροστάρης, όπου το κόμμα δίνει μάχες, και να αφιερωθώ αποκλειστικά στο κόμμα και την πατρίδα.

Και όσοι με γνωρίζετε, ξέρετε, ότι όταν δεσμεύομαι, μπορώ να σας κοιτώ στα μάτια.
Συντρόφισσες και σύντροφοι αναλογιστείτε.

Μια μεγάλη ομάδα πολιτών μας έχει γυρίσει την πλάτη. Γιατί κουράστηκε και απογοητεύτηκε από συμπεριφορές που τους πλήγωσαν.

Από ανθρώπους που έβλεπαν εχθρούς, σε κάθε διαφορετική άποψη.

Από επιλογές που γινόντουσαν με μοναδικό κριτήριο το να κερδίσει ο «δικός» μας.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Η ενότητα που εγώ φέρνω στο τραπέζι, δεν είναι αυτή που θα κλείσει τα μάτια στα προβλήματα και θα χαϊδεύει αυτιά απλώς για να κερδίσει κάποιες υπογραφές.

Η ενότητα που εγώ φέρνω στο τραπέζι, είναι αυτή της ανοιχτής πολιτικής συζήτησης και της δράσης.

Αυτή, των αποφάσεων και της ευθύνης.

Εάν αυτά δεν σας λένε κάτι, τότε μην ψηφίσετε εμένα.
Γιατί με εμένα στη θέση του Προέδρου, οι αξίες, η πολιτική δράση και η διάθεση προσφοράς θα είναι τα μόνα κριτήρια συμμετοχής στα Όργανα.

Η επιλογή για τη νέα ηγεσία, έχει ευθύνη, σύντροφοι και συντρόφισσες.

Ευθύνη, όχι απέναντι σε φίλους και γνωστούς. Αλλά απέναντι στην κοινωνία που μας κοιτάζει. Στην Πατρίδα που περιμένει. Στην Ιστορία, που μας δίνει μια δεύτερη ευκαιρία.

Ζητώ την ευθύνη και την τιμή να ηγηθώ τού κοινού μας αγώνα. Σας καλώ, να τον δώσουμε όλοι μαζί, μια γροθιά. Και σας διαβεβαιώνω, ότι το αποτέλεσμα θα μάς δικαιώσει».

Νάντια Γιαννακοπούλου: Η εκλογή ηγεσίας είναι μια αναγκαία πολιτική κίνηση

Καθαρές κουβέντες και θέσεις είναι το «σύνθημα» της Νάντιας Γιαννακοπούλου με το οποίο τιτλοφόρησε την ομιλία της απευθυνόμενη στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Στόχος μας , είπε η υποψήφια αρχηγός, είναι όχι μόνο να νικήσουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά να είμαστε ο υπεύθυνος εναλλακτικός πόλος που θα σταθεί δίπλα στους πολίτες και θα δώσει λύσεις στα προβλήματά τους. Η κυρία Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε στην επιλογή της να θέσει τα ζητήματα που κράτησαν το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση από το βράδυ των ευρωεκλογών. «Το γεγονός ότι κατακρίνομαι γι αυτήν την απόφασή μου, είναι αυτή που αποτέλεσε την θρυαλλίδα εξελίξεων, στρέφοντας τις προσδοκίες των πολιτών ξανά στο ΠΑΣΟΚ», υποστήριξε εκφράζοντας την αισιοδοξία της για τη συμμετοχή του κόσμου στις εσωκομματικές εκλογές. «Μπορεί να ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη η συμμετοχή», πρόσθεσε και δεσμεύτηκε για πράξεις ενότητας την επόμενη μέρα.

Η κυρία Γιαννακοπούλου απάντησε στα σχόλια κατά των «αμφισβητιών» του από τον κ. Ανδρουλάκη και αναφέρθηκε στην «εικόνα» του πολιτικού σκηνικού και στις αλλαγές που πρέπει «να τολμήσει το ΠΑΣΟΚ». Η Νέα Δημοκρατία -διαπίστωσε- είναι σε καθοδική πορεία. «Δεν πάει άλλο κύριε Μητσοτάκη με την αντιλαϊκή πολιτική σου, με την ακρίβεια και όλα τα προβλήματα», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο ως δύναμη του λαϊκισμού και της εχθροπάθειας».

«Χάσαμε ευκαιρίες, γι αυτό και ήταν απαραίτητη μια μεγάλη συζήτηση για τα λάθη μας. Αυτές οι εκλογές είναι μια αναγκαία πολιτική κίνηση. Δεν μας έκανε χάρη κάποιος», επέμεινε ασκώντας σκληρή κριτική στο Νίκο Ανδρουλάκη. «θα ήταν πολιτικός αυτοχειριασμός η σύγκλιση με τον υπό διαλυση ΣΥΡΙΖΑ», και ζήτησε από τους άλλους υποψήφιους να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους σχετικά με τις συνεργασίες.

Η κυρία Γιαννακοπούλου τόνισε αναλυτικά με την ομιλία της:

«Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Φίλες και φίλοι,

Τρεις μήνες μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Όλοι οι υποψήφιοι που είμαστε σήμερα ενώπιον σας -ανεξάρτητα από την προσέγγιση που ακολουθούμε στον προεκλογικό μας αγώνα- μοιραζόμαστε τη μεγάλη πολιτική κληρονομιά ενός Κινήματος που άλλαξε την Ελλάδα, τον κοινό σκοπό να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες της κοινωνίας, αλλά και την ευθύνη να διαμορφώσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα απελευθερώσουν την τεράστια πολιτική δυναμική της παράταξή μας.

Συνθήκες που θα μας δώσουν τη δυνατότητα ενωμένοι πλέον και ισχυροί να καθορίσουμε οι ίδιοι τις πολιτικές εξελίξεις που μας αφορούν, σηματοδοτώντας την επανασύνδεσή μας με την πλατιά κοινωνική πλειοψηφία και την ανανεωμένη επαφή μας με τα πλέον σύγχρονα προοδευτικά πολιτικοοικονομικά ρεύματα της Ευρώπης και του κόσμου.

Συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να αποκαταστήσουμε τη θέση μας στον πολιτικό χάρτη ως εναλλακτικού πόλου διακυβέρνησης, αξιοποιώντας την ιστορική πολιτική ευκαιρία που διαμορφώθηκε από τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών.

Κι είναι αυτή ακριβώς η ανεπανάληπτη ιστορική συγκυρία που καθιστά την ανάγκη για αλλαγή επιτακτική και δοκιμάζει τα πολιτικά και ηγετικά αντανακλαστικά κάθε μέλους και κάθε στελέχους, πολύ περισσότερο δε εκείνου που διεκδικεί την ηγεσία.

Είναι αυτή ακριβώς η προοπτική που με οδήγησε το ίδιο κιόλας βράδυ των εκλογών να θέσω το θέμα της αναζήτησης των αιτιών που δεν επέτρεψαν στο ΠΑΣΟΚ να καρπωθεί τα οφέλη της τεράστιας αποσυσπείρωσης των πολιτικών μας αντιπάλων. Και παρά το γεγονός ότι η θέση μου αυτή κατακρίθηκε και κατακρίνεται ακόμη από πολλούς, αποτέλεσε τη θρυαλλίδα των πολιτικών εξελίξεων στον χώρο μας, προσελκύοντας έξι -και περισσότερες αρχικά- αξιόλογες διαφορετικές προτάσεις ηγεσίας, στρέφοντας τα φώτα της δημοσιότητας και τις προσδοκίες των πολιτών σε εμάς, αλλά και αποδίδοντας ήδη όπως φαίνεται τους πρώτους δημοσκοπικούς καρπούς.

Και καθώς φτάσαμε πλέον τρεις μόλις εβδομάδες από την πρώτη Κυριακή και είμαι πεπεισμένη, έχω την αισιοδοξία, ότι στις 6 Οκτώβρη μπορούμε να έχουμε μια πραγματικά μεγάλη, συγκλονιστική συμμετοχή ενεργών, προοδευτικών πολιτών στην εκλογική μας διαδικασία.

ΣΤΙΣ 6 ΟΚΤΩΒΡΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΉ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΗΝΥΜΑ, ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ, ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΡΕΊΑ, ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ, ΚΟΜΜΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟ, ΒΑΣΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟ ΕΚΦΡΑΣΤΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ Της ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ.

Δεν προσπαθώ να τονώσω με εντυπωσιακούς τόνους και φράσεις το κλίμα.

Αυτό είναι το κλίμα που συναντώ τρεις μήνες τώρα, από τότε που η Κ.Ε αποφάσισε ομόφωνα την πραγματοποίηση των εκλογών και επισκέπτομαι κάθε γωνιά της χώρας, συζητώ με πολίτες, ανταλλάσσω απόψεις με φορείς, με ανθρώπους όλων των κοινωνικών, επαγγελματικών, ηλικιακών κατηγοριών.

Αυτή είναι η συλλογική φωνή της κοινωνίας και επιτρέψτε μου να προσπαθήσω να αποκωδικοποιήσω τα μηνύματά της.

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΩΤΟ:

Υπάρχει μια διακριτή, σημαντική και ηχηρή δυσαρέσκεια για τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η Κυβέρνηση δεν τα καταφέρνει, δεν στέκεται καλά, φθείρεται καθημερινά. Δεν υπάρχει πια το 41%. Είναι αμφίβολο αν υπάρχει ακόμα και το 28%. Όπως επίσης είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να ξεφύγει από το πλαίσιο του εκλογικού αποτελέσματος των Ευρωεκλογών.

Αμφισβητείται ανοικτά για τις ταξικές, αποσπασματικές και αναποτελεσματικές πολιτικές της σε όλη την γραμμή των προβλημάτων που απασχολούν την κοινωνία.

Χαρακτηρίζεται από την έλλειψη συγκροτημένου σχεδίου υποστήριξης της κοινωνίας και αποσπασματικές δράσεις, τρέχοντας πίσω από τα γεγονότα.

Έχει την εικόνα ηγεσίας με χαρακτηριστικά ελιτισμού, έλλειψης σταθερότητας και αξιοπιστίας.

Αυτό το δίμηνο, βρέθηκα σε δεκάδες γωνιές της Ελλάδας. Παντού υπήρχε το ίδιο κλίμα, η ίδια φωνη.

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.

Δεν υποφέρεται άλλο η ακρίβεια στο ράφι σε συνδυασμό με τη στεγαστική κρίση και την απογείωση των ενοικίων, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς και συντάξεις.

Δεν υπάρχει πουθενά σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης, η αγροτική παραγωγή κινδυνεύει από τα νέα προβλήματα της κλιματικής κρίσης, το κόστος λιπασμάτων και ενέργειας. Ολόκληρες περιοχές κινδυνεύουν από την λειψυδρία. Το Ε.Σ.Υ παραπαίει. Το δημογραφικό αποτελεί το νούμερο ένα εθνικό κίνδυνο, μαζί με την τάση ερήμωσης της υπαίθρου.

Η Κυβέρνηση συνολικά απέτυχε. Εξάντλησε τη δυναµική της και πλέον οπισθοδροµεί χωρίς δυνατότητα επιστροφής.

Πέντε χρόνια διακυβέρνησης είναι αρκετά για να κάνουν σαφές ότι όχι µόνο δεν προώθησε τις αλλαγές και τις µεταρρυθµίσεις στο βαθύ κράτος, στην οικονοµία και στην κοινωνία, που υποσχέθηκε, αλλά πλέον αποτυγχάνει παταγωδώς στην οικονοµική και κοινωνική της πολιτική, µε αιχµή την ακρίβεια και το σύνολο του κοινωνικού κράτους.

Η κυβέρνηση της Ν.∆. και του κ. Μητσοτάκη έχει µπει σε ανεπίστρεπτη πορεία φθοράς και πολιτικής αδυναµίας, η οποία θα επιδεινώνεται όσο περνά ο χρόνος.

Το πολιτικό και κοµµατικό σύστηµα, µε αφετηρία τις ευρωεκλογές, βρίσκεται σε κίνηση αλλαγής των πολιτικών συσχετισµών και η ανάγκη της προοδευτικής εναλλακτικής πρότασης απέναντι στην ολοκλήρωση του κύκλου της Ν.∆. είναι επιτακτική.

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε ένα vertigo. Βρίσκεται σε μια διαρκή ένταση και σε καθεστώς πλήρους ιδεολογικής, πολιτικής, προγραμματικής απροσδιοριστίας. Ουσιαστικά διαλύεται, αποσυντίθεται, δείχνει να έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο που ξεκίνησε στην χρεοκοπία ως δύναμη λαϊκισμού και εχθροπάθειας. Αναρωτιέμαι πως κάποιοι σύντροφοι μιλάνε για μέτωπα και συμπράξεις με ένα κόμμα αυτής της πορείας και χαρακτηριστικών, αυτής της κατάστασης.

Τα βλέμματα πάρα πολλών προοδευτικών πολιτών τώρα πέφτουν προς τα εμάς. Το ΠΑΣΟΚ τώρα πρέπει να δηλώσει παρόν και να αναλάβει αυτή την ευθύνη, ανταποκρινόμενο µε επάρκεια και αποτελεσματικότητα στον εθνικό και κοινωνικό του προορισμό.

ΜΗΝΥΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ:

Συνάντησα χιλιάδες πολίτες που με αγωνία μου έλεγαν: «Μη χάσετε κι αυτή την ευκαιρία. Τώρα είναι η ώρα του ΠΑΣΟΚ!» Προσέθεταν δε «Αν δεν τα καταφέρετε και τώρα, θα αφήσετε χώρο και στην Ν.Δ αλλά και σε αντισυστημικές δυνάμεις που είτε αυτοκαθορίζονται ως αριστερές, είτε βρίσκονται στο ακροδεξιό τμήμα του πολιτικού φάσματος. Κάντε κάτι.»

Έχουν δίκιο. Χάσαμε ευκαιρίες.

Γι’ αυτό ήταν άλλωστε απαραίτητη η διεξαγωγή μιας μεγάλης συζήτησης για τα αίτια που μας κρατάνε στις διαστάσεις και το μέγεθος μιας βολικής και ακίνδυνης για τους πολιτικούς μας αντιπάλους αντιπολίτευσης.

Γιατί η κινητικότητα που επιδεικνύουν όλοι οι υποψήφιοι αποτελεί δημοκρατικό οξυγόνο που αναγεννά την επαφή μας με τα κοινωνικά ακροατήρια.

Οι εκλογές αυτές αποδεικνύεται τελικά ότι δεν ήταν κάτι που καλό θα ήταν να αποφευχθούν, αλλά αναγκαία πολιτική κίνηση. Το αποδεικνύουν οι χιλιάδες πολίτες που υπέγραψαν τις υποψηφιότητες, οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συμμετέχουν σε συζητήσεις, συσκέψεις, περιοδείες σ΄ όλη την Ελλάδα.

Το ενωτικό κλίμα, η σοβαρότητα, η αντιπαράθεση μέσα σε πλαίσια πολιτικού πολιτισμού και συντροφικότητας έχουν προσθέσει πόντους στο ΠΑΣΟΚ, που έχει ήδη αρχίσει να φαίνονται στις πρώτες δημοσκοπήσεις. Πολύ περισσότερο όταν η κοινή γνώμη βλέπει τι συμβαίνει σε άλλα κόμματα αυτή την περίοδο.

Χρειαζόταν, γιατί σ΄ εμάς δεν ταιριάζει ο συμβιβασμός με τις μικρές επιδόσεις, η ικανοποίηση με μικρά βήματα, με χαμηλές πτήσεις, η τοποθέτηση των προβλημάτων κάτω από το χαλί.

Γιατί ενώ μέσα σε δύο χρόνια Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ έχασαν 2 εκατομμύρια ψηφοφόρους, εμείς συνεχίσαμε να κινούμαστε εκεί κάπου στο 13%, έχοντας κάποιους να δηλώνουν και ικανοποιημένοι.

Aπό τα αποτελέσματα των τελευταίων Ευρωεκλογών υπήρξαν πολύ σημαντικά μηνύματα προς όλο το πολιτικό σύστημα και βεβαίως και προς το ΠΑΣΟΚ. Η τεράστια αποχή που έφτασε το 60% εξέπεμψε ηχηρό μήνυμα πριν απ΄ όλα προς την Κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της, με την Ν.Δ να χάνει 1 εκατομ. ψηφοφόρους.

Ωστόσο, η λαϊκή ψήφος έστειλε αυστηρό μήνυμα και προς την αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε επιπλέον 350.000 ψηφοφόρους, που προστέθηκαν στους 850.000 που τον εγκατέλειψαν μόλις πέρυσι!

Και Παρ΄όλες τις φθορές Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανέβασε το ποσοστό του κατά 1% , ωστόσο έχασε 110.000 ψήφους. Θέσαμε ως στόχο την δεύτερη θέση και το δυνάμωμα των ποσοστών μας και δεν πετύχαμε κανένα.

Αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθεί!

Αναρωτιέμαι: Οφείλουμε ή όχι να αναζητήσουμε πολιτική που θα αλλάζει έμπρακτα την ζωή των πολιτών, εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης στηριγμένη σε ρεαλιστικές, προτάσεις;

Έχουμε χρέος να ανεβάσουμε και γρήγορα τα ποσοστά μας; Ναι ή Όχι;

Συντρόφισσες και σύντροφοι!

Αυτά τα δύο μηνύματα καθορίζουν και την κρισιμότητα των εκλογών της 6/9 και 13/9.

Γιατί ο νέος Πρόεδρος πρέπει να κινηθεί γρήγορα, στοχευμένα, με καθαρό πολιτικό στίγμα, με σωστό προσανατολισμό και αποτελεσματικά!

Γιατί οι πολιτικοί συσχετισμοί διαμορφώνονται καθημερινά και μάλιστα σε συνθήκες μεγάλης ρευστότητας.

Πρέπει επομένως να κινηθούμε τώρα, ενωμένα, με πυκνές πρωτοβουλίες.

Να ξαναγίνουμε και πάλι το θυελλώδες Κίνημα που αγάπησε η Ελληνική κοινωνία.

Να ξαναγίνουμε ταυτόχρονα το Κόμμα που μπορεί να φέρει και πάλι την ελπίδα, την αλλαγή, να αναδείξει τα χαρακτηριστικά κυβερνητικής δύναμης και όχι μιας δύναμης διαμαρτυρίας, ετεροκαθορισμού.

Δείχνοντας ότι είμαστε δύναμη εθνικής ευθύνης και ορθολογισμού, φορέας μιας νέας πρότασης για την ελληνική κοινωνία, παράταξη που μπορεί να νικήσει τον Κ. Μητσοτάκη και την πολιτική που εκπροσωπεί.

Ας το πούμε επομένως με καθαρές κουβέντες:

– Από το πρόσωπο που θα εκλεγεί θα κριθεί αν το ΠΑΣΟΚ θα μπει σε φάση ανόδου, μετατροπής του σε κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς, των μεγάλων μεταρρυθμίσεων και της ελπίδας ή θα παραμείνει κόμμα θολών θέσεων, ετεροπροδιορισμών, ασαφούς προσανατολισμού και φυσιογνωμίας.

– Από το αποτέλεσμα της εκλογής θα κριθεί αν θα παραμείνουμε συμβιβασμένοι με την στασιμότητα ή τα μικρά βήματα που δεν οδηγούν πουθενά ή θα ξαναγίνουμε το κόμμα που μπορεί να συγκρουστεί με τον Κ. Μητσοτάκη και την Ν.Δ

– Γιατί από το αποτέλεσμα θα κριθεί αν θα ξαναγίνουμε το μεγάλο Κίνημα που θα πορευτεί μαζί και για την κοινωνία, που λειτουργεί σαν κόμμα ανοιχτό, σαν συλλογικό πολιτικό υποκείμενο και όχι ως μηχανισμός που φοβάται ακόμα και την συνεδρίαση των οργάνων του.

Ας πούμε και κάτι άλλο με καθαρές κουβέντες.

Ο πιο γρήγορος και ο µόνος εφικτός δρόμος μιας νέας προοδευτικής λύσης και προοπτικής για την ελληνική κοινωνία είναι ο σύγχρονος και ρεαλιστικός δρόμος του μεγάλου ΠΑΣΟΚ που θα είναι η επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

Μιλάω πάντα στην βάση μιας δυναμικής αυτόνομης πορείας του ΠΑΣΟΚ, που θα διευρύνεται όλο και περισσότερο με νέες δυνάμεις, με χιλιάδες ανθρώπους που θέλουν να λυθούν τα προβλήματά τους και να προχωρήσει η χώρα. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο και αυτή την αντίληψη έχει η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων μας.

Υπάρχει ένας τεράστιος χώρος από τις παρυφές της Ν.Δ μέχρι και τον ΣΥΡΙΖΑ, απο τις δυνάμεις που πήγαν στην αποχή, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που αναζητούν πολιτική εκπροσώπηση και κοιτάνε προς το ΠΑΣΟΚ.

Η λύση δεν βρίσκεται στην αναζήτηση συμπόρευσης δυνάμεων με τις οποίες έχουμε τεράστιες διαφορές στον προγραμματικό λόγο, στην πολιτική και ιδεολογία μας. Δεν βρίσκεται σε αφηρημένα σχήματα χωρίς περιεχόμενο, ρεαλισμό και προοπτική. Η αφηρημένη, γενικόλογη, χωρίς κανένα πολιτικό περιεχόμενο συζήτηση περί Κεντροαριστεράς, που υπονοεί την συνεργασία, ίσως και εκλογική με τον ΣΥΡΙΖΑ που αποσυντίθεται ή και με την ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ που βρίσκεται στα όρια της πολιτικής επιβίωσης θολώνει το μήνυμα, κάνει ζημιά στο ΠΑΣΟΚ και τυχόν υιοθέτηση τέτοιων απόψεων θα οδηγούσαν σε ιδανικό πολιτικό αυτοχειριασμό μας.

Όλοι οι υποψήφιοι βέβαια μιλάμε για την πολιτική αυτονομία.

Ωστόσο νομίζω ότι αν υπάρχει κάποια άλλη άποψη, αν υπάρχει υποψήφιος Πρόεδρος που βλέπει ως ενδεχόμενο ή ως στόχο του την κοινή εκλογική κάθοδο κάποιου ερμαφρόδιτου σχήματος με θολό μήνυμα και ανομοιογενή ιδεολογικά, πολιτικά, προγραμματικά και αξιακά σχήματα και κόμματα, ας βγει κ ας το πει σήμερα.

ΕΙΠΑΜΕ ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ. ΟΣΟΙ ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΝ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ , ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΣ.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ. Δεν ετεροκαθορίζεται, είναι βασική δύναμη κατά του λαϊκισμού που τον πλήρωσε ακριβά.

Το ζητούμενο είναι φανερό και προκύπτει ως εθνική αναγκαιότητα.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να παρουσιάσει στο επόμενο διάστημα μια σαφή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης βασισμένη σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

Η ιστορία φέρνει και πάλι το ΠΑΣΟΚ μπροστά στο καθήκον να δώσει κρίσιμες απαντήσεις για τα προβλήματα της χώρας, για την πορεία του πολιτικού συστήματος. Γι αυτό και όλα δείχνουν ότι η πορεία προς τις εκλογές συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον.

Σ΄ αυτή την κατεύθυνση ήδη έχω καταθέσει μια συνολική πλατφόρμα θέσεων που έχω θέσει σε δημόσια διαβούλευση. Πρόκειται για την δική μου πρόταση, για το δικό μου συνολικό σχέδιο για ένα πατριωτικό σοσιαλδημοκρατικό μεταρρυθμιστικό ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για θέσεις που εστιάζουν :

– Στην ύπαρξη μιας ευρωπαϊκής χώρας με φωνή και κύρος στα διεθνή φόρα, με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και ισχυρή φωνή απέναντι στην προκλητικότητα από την Τουρκία και τους άλλους γείτονες μας. Με καθαρή γραμμή για τους κινδύνους από το Μεταναστευτικό μετά την αλλαγή άποψης της Γερμανίας που τινάζει την Συνθήκη Σένγκεν στον αέρα.

– Στην ανάγκη αλλαγής του μοντέλου ανάπτυξης με αντιμετώπιση των εκτοξευθέντων τα τελευταία χρόνια ανισοτήτων και την προώθηση μιας πολιτικής δίκαιης κατανομής του παραγόμενου πλούτου. Με ειδικό εθνικό σχέδιο στήριξης της αγροτικής παραγωγής μας που σήμερα κινδυνεύει από την κλιματική κρίση, την ανομβρία, το κόστος παραγωγής, τον διεθνή ανταγωνισμό από τις επιθετικά αναδυόμενες αγορές. Με επενδύσεις που θα δημιουργούν νέες, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Δυστυχώς οι δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης καταλήχθηκαν χωρίς κανένα διάλογο και αποφασίστηκαν γρήγορα, μονόπλευρα, η υλοποίησή του είναι προβληματική και φαίνεται να χάνεται μια μοναδική μεγάλη ευκαιρία. Εδώ οι ευθύνες της Κυβέρνησης είναι κάτι παραπάνω από καθοριστικές.

– Στην αντιμετώπιση της συνεχούς αύξησης του κόστους ζωής και μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος και την στήριξη των μισθών και των συντάξεων που παραμένουν κατά βάση χαμηλότερα από τα επίπεδα προ κρίσης και οδηγούν την κοινωνία σε ασφυξία λόγω ακρίβειας, εκτόξευσης των ενοικίων και του συνολικού κόστους ζωής. Την αντιμετώπιση της προκλητικής δράσης των καρτέλ που δείχνουν να λειτουργούν πέρα από κάθε κανόνα ανταγωνισμού και να τροφοδοτούν συνεχείς αυξήσεις στην ακρίβεια στο ράφι, την ενέργεια, στο τραπεζικό σύστημα και τα funds που λειτουργούν ανεξέλεγκτα.

– Την ανάγκη αλλαγών στο Κράτος που θα βασίζονται στην αξιολόγηση, την πλήρη διαφάνεια και την αξιοκρατία, στην αποκέντρωση με ισχυρή Αυτοδιοίκηση. Στην στήριξη του Κοινωνικού Κράτους σε μια περίοδο που το Ε.Σ.Υ καταρρέει και ευρύτατες κοινωνικές ομάδες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου υποστήριξης της κοινωνίας αποτελεί εθνική επιταγή. Με αποσπασματικά μέτρα και μέτρα που διακωμωδούνται όπως το επίδομα νυχτερινής βάρδιας των αστυνομικών, δεν βγαίνει άκρη.

-Τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης και πριν απ΄ όλα την στόχευση της μείωσης του χρόνου απονομής της.

– Την μετατροπή της Ελλάδας σε Περιφερειακό πόλο Παιδείας και Πολιτισμού. Και γι’ αυτό πιστεύω ότι ήταν λάθος μας που δεν ψηφίσαμε το νόμο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και το εξέφρασα τότε, ήταν ένα μεγάλο λάθος μας και το πληρώσαμε όπως φάνηκε μετά.

(Η Παιδεία μας, η λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος νοσεί. Το αποδεικνύουν δραματικά οι επιδόσεις στους διαγωνισμούς PIZA. Λείπει μια βαθιά μεταρρύθμιση που να έχει βάθος και ορίζοντα, ώστε η Παιδεία στην χώρα να ανταποκριθεί στην εποχή της ψηφιοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης, να προσθέτει γνώσεις και δεξιότητες ώστε τα παιδιά μας να μπορούν να ανταποκριθούν στος δύσκολες συνθήκες ενός μεταβαλλόμενου και ανταγωνιστικού περιβάλλοντος. )

– Στα θέματα ασφάλειας και καθημερινότητας του πολίτη, όπου η κυβέρνηση κυριολεκτικά δεν έχει κάνει καμία ουσιαστική παρέμβαση.

Ωστόσο, υπάρχουν προκλήσεις και προβλήματα που αφορούν στο παρόν και στο μέλλον της Ελλάδας όπως το δημογραφικό που έχει πάρει διαστάσεις επικίνδυνες, η κλιματική κρίση και η θωράκιση της χώρας, τα νέα δεδομένα που εμφανίζονται στην εποχή της ψηφιοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης που επιφέρουν τεράστιες αλλαγές στις εργασιακές και κοινωνικές σχέσεις και πρέπει να δούμε έγκαιρα τις αρνητικές επιδράσεις, όπως π.χ. την μείωση των θέσεων εργασίας, το work life balance, το δικαίωμα στην αποσύνδεση.

Ταυτόχρονα, καταθέτω προτάσεις που αφορούν στην μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε Κίνημα βασισμένο στην αυτοοργάνωση και όχι ένα κλειστό κόμμα, αλλά και με θεσμικές, δημοκρατικές, συλλογικές λειτουργίες που θα επιτρέπουν την συμμετοχή των μελών και στελεχών.

Το ΠΑΣΟΚ ή θα αλλάξει ριζικά το ίδιο και θα μετατραπεί από κόμμα μηχανισμών σε ένα ανοικτό κόμμα κοντά στην κοινωνία ή δεν θα μπορέσει να πείσει ότι μπορεί να αλλάξει την χώρα. Και ξέρετε πολυ καλά ότι το κόμμα δεν λειτούργησε όπως έπρεπε κ ότι απέκοψε δυνάμεις.

Θέλουμε ένα ανοιχτό, όχι ένα φοβικό κόμμα μηχανισμών και παρεών.

Έχουμε ανάγκη από μια ηγεσία που να αγκαλιάζει όλες τις δυνάμεις του ευρύτερου παραταξιακού χώρου μας και δεν θα διαχωρίζει τους δικούς της από τους μη δικούς της. Οι διαφορετικές απόψεις, η έκφραση και συμμετοχή όλων των γενιών και όλων των φυλών του ΠΑΣΟΚ αποτελεί προϋπόθεση ενδυνάμωσης του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί πλούτο και όχι πρόβλημα.

Η νέα ηγεσία πρέπει να διασφαλίσει την Δημοκρατική λειτουργία μας, την λειτουργία των οργάνων που θα θυμίζουν όργανα, όπως ήταν το εκτελεστικό γραφείο και η κεντρική επιτροπή τότε που δεν είχαν 500 μέλη και έπαιρναν αποφάσεις, που ήλεγχαν.

Χρειαζόμαστε τον διάλογο, ώστε να καταλήγουμε σε αποφάσεις μέσα από συνθέσεις και όχι αιφνιδιαστικές κινήσεις όπως είδαμε το προηγούμενο διάστημα, την απαίτηση οι τομείς να παράγουν πολιτική, τον ρόλο των μελών ώστε να συμμετέχουν με κάθε τρόπο στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Και σε αυτό το σημείο να προτείνω με τις άπειρες δυνατότητες της ψηφιοποίησης του μητρώου μας να κάνουμε εσωκομματικά ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα για κρίσιμα θέματα.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Σε ότι με αφορά, μετά από πολύ περίσκεψη, με αίσθηση ευθύνης κατέθεσα την υποψηφιότητά μου.

Δεν την κατέθεσα για να πάρω κάποιο ποσοστό που θα εξαργυρώσω αργότερα στο πλαίσιο κάποιας εσωκομματικής ισορροπίας.

Την κατέθεσα για να εκφράσω τις ανάγκες της μεγάλης προοδευτικής κοινωνικής πλειοψηφίας, που προσδοκά ένα νέο ΠΑΣΟΚ. Ένα ΠΑΣΟΚ ισχυρό και σύγχρονο, που αναγεννά την ελπίδα και την προοπτική στην πατρίδα μας.

Την κατέθεσα για να προωθήσουμε τις ριζικές τομές που είναι απαραίτητες προκειμένου να διαδραματίσουμε τον κρίσιμο ιστορικό ρόλο που οραματιζόμαστε.

Την κατέθεσα για να εκσυγχρονίσουμε τις οργανωτικές μας δομές, ώστε να είμαστε σε θέση να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της κοινωνίας και να τις μεταβολίζουν σε πολιτικές δράσεις.

Την κατέθεσα για να αναπτύξουμε ήδη από τώρα τα κυβερνητικά μας χαρακτηριστικά και να αναδείξουμε την ηγεσία που μπορεί να μετουσιώσει τις προσδοκίες μας σε πράξη.

Την κατέθεσα για να ενδυναμώσουμε τη σχέση μας με τους πολίτες σε κάθε γεωγραφική περιοχή, σε κάθε κοινωνικό και επαγγελματικό χώρο. Να απελευθερώσουμε τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας.

Γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί παρά να είναι ένα κόμμα πατριωτικό, προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό. Ένας χώρος αυτόφωτος, που μιλά με καθαρές θέσεις στο μυαλό και στην καρδιά εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που αποστασιοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο, όπως πολλοί είχαν αποτυχημένα προφητεύσει.

Γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και ανακτά μέρα με την ημέρα την πολιτική του αυτοπεποίθηση, χάρη στην επιμονή και στην προσπάθεια όσων μείναμε μαζί στις πιο σκοτεινές ώρες προκειμένου να υπερασπιστούμε την ιστορική μας κληρονομιά και να ανοίξουμε με τις πράξεις μας τον δρόμο αυτής της νέας ελπιδοφόρας προοπτικής.

Γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι ενωμένο χάρη σε εμάς που μάθαμε να υποτάσσουμε το Εγώ και τις προσωπικές μας φιλοδοξίες στη δημοκρατική βούληση της βάσης, χωρίς να λοξοκοιτάμε δεξιά και αριστερά.

Γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι δυνατό, χάρη στην τόλμη μας να βγούμε μπροστά και να δώσουμε τη μάχη χωρίς διασφαλισμένες έδρες, θέσεις και αξιώματα. Γι’ αυτό στο ΠΑΣΟΚ δεν ταιριάζουν οι άγνωστοι αυτόκλητοι Μεσσίες.

Το ΠΑΣΟΚ ανήκει στα μέλη και τους φίλους του. Ανήκει στην ελληνική Κοινωνία. Μια κοινωνία που στις 6 Οκτωβρίου μαζικά και δημοκρατικά θα αποφασίσει ποιο ΠΑΣΟΚ θα εκπροσωπήσει τα συμφέροντά της τα επόμενα πολλά χρόνια.

Και ναι, το δικό μας ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που θα νικήσει ξανά τη Νέα Δημοκρατία και έναν ακόμη κύριο Μητσοτάκη!

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Πάμε λοιπόν να τολμήσουμε!

Να αδράξουμε αυτή τη νέα ιστορική ευκαιρία!

Να σπείρουμε τώρα τη θέληση και τη δύναμή μας, ώστε να δρέψουμε αύριο -όλοι μαζί- τους καρπούς αυτής της νέας πορείας!»

Διαμαντοπούλου: Εκλογικές συμπράξεις και συνεργασίες με ομάδες είναι αυτοκτονική επιλογή

Για ένα μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ μίλησε η Άννα Διαμαντοπούλου από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όπου ανέπτυξε το εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας και τις εξειδικευμένες προτάσεις της.

Η υποψήφια αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να απευθυνθεί μόνο στο κομματικό ακροατήριο, αλλά στην ευρύτερη κοινωνία.

«Η ιστορία μας χτυπάει την πόρτα. Είμαστε πολιτικοί απόγονοι μιας μεγάλης παράταξης που ξεκίνησε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Που κατάφερε σε όλες τις εποχές να συγκεντρώσει τα πιο λαϊκά, καινοτόμα, λαϊκά, φιλολαϊκά στρώματα. Αυτή είναι η ευθύνη μας σήμερα. Σε αυτόν τον αγώνα δεν είναι ένας σημαιοφόρος. Είμαστε και οι έξι σημαιοφόροι. Δεν θέλω να απευθυνθώ μόνο στο κομματικό ακροατήριο. Θέλω να απευθυνθώ στην κοινωνία», δήλωσε και εξήγησε «η ουσία είναι να απαντάς στο τι, στο πως και στο με ποιον».

Σήμερα -συνέχισε- ο Έλληνας δεν μπορεί να αποδέχεται την υστέρηση ως κανονικότητα. Πρέπει να πούμε όχι σε αυτή τη μίζερη Ελλάδα. «Η κυβέρνηση ασχολείται με την επικοινωνία. Κάνει συνθηκολόγηση με τον ακραίο συντηρητισμό. Είναι η συνταγή της παράλυσης. Οι υποσχέσεις του 2019, που πίστεψαν πολλοί είναι στο μηδέν. Η έξοδος από την κρίση ωφελεί όλο και λιγότερους. Δεν πάει άλλο!», είπε κάνοντας αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση, ενώ μιλώντας για την Κουμουνδούρου σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Παλιά στο «δεν πάει άλλο» υπήρχε μια εναλλακτική. Σήμερα δεν υπάρχει. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται στις οθόνες μας ως μια μικρή οπερέτα. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα σοβαρό κόμμα. Με 15 και 16% δεν είναι όμως εναλλακτική πρόταση. Έτσι φαίνεται. Είμαστε εδώ, γιατί πρέπει να αλλάξουμε. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Έχει προτάσεις το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν τις ακούνε οι πολίτες. Η ελληνική κοινωνία είναι διατεθειμένη να ξανακοιτάξει το ΠΑΣΟΚ. Δε πρέπει να μιλήσουμε για επιστροφή, αλλά για όνειρα. Η λέξη «ευκαιρία» ακούγεται όλο και πιο συχνά. Αυτήν πρέπει να αδράξουμε Δεν αρκούν απλές προσεγγίσεις. Χρειάζεται ένα big bang, χρειάζεται προγραμματική κατεύθυνση. Χρειάζεται ένα ανοιχτό κόμμα. Χρειάζεται μια νέα ηγεσία».

Αναφερόμενη στα της εξωτερικής πολιτικής υπογράμμισε:

«Η Τουρκία μια αναθεωρητική δύναμη. Δεν διαπραγματευόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν αποδεχόμαστε την τουρκική προκλητικότητα. Και δεν μπορεί η Ευρώπη να κάνει το παγώνι. Να κάνουμε ένα σχέδιο για τις ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες, να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Ο Σολτς αποφασίζει να καταπατήσει τη συνθήκη Σένγκεν. Έπρεπε ήδη να είχαμε κινηθεί. Η Ελλάδα σιωπά. Για το ουκρανικό, βλέπουμε ένα πόλεμο χωρίς τέλος, είμαστε με τη σωστή πλευρά της ιστορίας, αλλά εμείς ως Ευρώπη πρέπει να ξεκινήσουμε μια ειρηνευτική διαδικασία».

Τα βασικά σημεία της ομιλίας της κυρίας Διαμαντοπούλου είναι τα εξής:

Το πολιτικό σύστημα- δεν μπορούμε να είμαστε περήφανοι. Το πελατειακό σύστημα παραμένει σταθερό. Υπάρχει ένας πρωθυπουργός και τίποτα άλλο. Δεν υπάρχει η έννοια του πολιτικού διαλόγου. Τι είδους δημοκρατία είναι αυτή;

Μεγαλώνουμε το ΠΑΣΟΚ, ισχυροποιούμε την κοινωνία.

Υπάρχει τεράστια αδυναμία της κυβέρνησης να αδράξει την οικονομική συγκυρία. Είχε και το ΕΣΠΑ και τα λεφτά του κόβιντ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Και δεν άλλαξε το παραγωγικό μοντέλο. Τρεις εισαγωγές, μία εξαγωγή.Όσοι δε μιλάνε με αγρότες ακούνε ότι δεν μπορεί κανείς να πλησιάσει τις τράπεζες. Πρέπει να λειτουργήσουν μικρές τράπεζες.

Σήμερα έχουμε ψηφιοποιημένη γραφειοκρατία. Πρέπει να αλλάξουμε όλο το σύστημα.

Τα ακούσατε τα νέα; Τρίτη από το τέλος στην ψηφιοποίηση των μικρών επιχειρήσεων.

Στην Άμυνα έχουμε υψηλές δαπάνες. Δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε μία βίδα εδώ;

Να αναπτυχθεί η εγχώρια παραγωγή, που θα φέρει τους νέους πίσω. Χρειάζονται νέες θέσεις εργασίας.

Τα κυρίαρχα κόμματα της Ευρώπης έχασαν τον μπούσουλα προς όφελος της ακροδεξιάς για το μεταναστευτικό ζήτημα. Κοινή πολιτική ασύλου και δίκαιη κατανομή. Πολιτική κοινωνικής ενσωμάτωσης. Με εκπαίδευση και εργασία. Όποιος παραμένει, όμως, στην Ευρωπαϊκή Ένωση σέβεται απολύτως το Σύνταγμα και τους κανόνες.

Δεν γίνεται οι Δήμοι να έχουν μόνο αρμοδιότητες. Πρέπει να είναι πολιτικά ακηδεμόνευτη η Αυτοδιοίκηση και να έχει πόρους.

Στο χώρο της Παιδείας θα έδινα ένα τίτλο: Αριστοτέλης και Τεχνητή Νοημοσύνη». Προχθές η κυβέρνηση ανακοίνωσε το Ψηφιακό Σχολείο που η κυβέρνησηΠαπανδρέου είχε παρουσιάσει το 2011.

Θα έθετα ένα σύνθημα «Πρώτα τα παιδιά», γιατί ένα στα τρία παιδιά δεν θα έχει την ίδια πρόσβαση.

Το μεγάλο ΠΑΣΟΚ προϋποθέτει μια ανοιχτή οργάνωση στην κοινωνία. Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε μια μεγάλη Συνδιάσκεψη νέων ανθρώπων. Το ΠΑΣΟΚ να έχει μια στρατηγική και πολιτική αυτονομία. Εκλογικές συμπράξεις, συνεργασίες με ομάδες και άλλα, είναι αυτοκτονική επιλογή. Σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ, μπροστά.

Είναι ηττοπαθής η προσέγγιση δεκανίκι του ενός ή του άλλου. Δεν είμαστε δεκανίκι κανενός.

Σε όλες τις εποχές, τα πρόσωπα παίζουν κυρίαρχο ρόλο. Για αυτό το διακύβευμα είναι ποιος υποψήφιος αρχηγός θα είναι και υποψήφιος πρωθυπουργός. Η απόφασή μου ήρθε 15 μέρες μετά τις ανακοινώσεις των άλλων υποψηφίων. Τα ζύγισα όλα. Δεν θα αποκλείσουμε κανέναν από τους πολίτες που έκαναν μια άλλη επιλογή. Φυσικά δεν αναφέρομαι στους υβριστές, δεν μπορούμε να αναφερόμαστε σε αυτούς που μας έλεγαν γερμανοτσολιάδες.

Το ΠΑΣΟΚ έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά από την επαρχία να πάνε ψηλά. Αυτές τις ευκαιρίες θέλω να δώσω στα παιδιά μας. Καταθέτω το κεφάλαιο της εμπειρίας. Αν εκλεγώ το πρώτο τηλέφωνο θα είναι στους συνυποψήφιους για να καταθέσουμε μια κοινή γραμμή. Αν δεν εκλεγώ θα είμαι εκεί με τις προτάσεις μου.

Γίνεται να γίνει το ΠΑΣΟΚ πρώτη δύναμη ξανά; Ναι γίνεται! Όλοι μαζί θα το πετύχουμε!»

Δούκας: Οραματίζομαι ένα ΠΑΣΟΚ μεγάλο και όχι ένα μικρομάγαζο μικροσυμφερόντων

Με σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση ξεκίνησε την ομιλία του ο Χάρης Δούκας επιλέγοντας να προσπεράσει τις εναντίον του αιχμές από συνυποψηφίους του.

«Δεν θα σταθώ στα μικρά και ασήμαντα. Αυτά προσπαθούν να διχάσουν την παράταξη, να μειώσουν πρόσωπα, να παραχαράξουν θέσεις και πρακτικές. Αυτούς τους καιρούς δεν μας ταιριάζει η μικροψυχία. Δεν έχουμε δικαίωμα να φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων», είπε ο κ. Δούκας τονίζοντας ότι: «Η εκλογή Προέδρου στις 6 Οκτώβρη έχει Εθνικά χαρακτηριστικά. Είναι ιστορικό κοινωνικό και πολιτικό ορόσημο. Γιατί από την συμμετοχή των πολιτών, αλλά και το αποτέλεσμα, θα κριθεί το εάν η δημοκρατική παράταξη θα γίνει και πάλι πρωταγωνίστρια». Ο υποψήφιος αρχηγός κάνοντας θετικές αναφορές σε όλους τους πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ και στις δύσκολες στιγμές των τελευταίων χρόνων στάθηκε στο σήμερα και υποστήριξε ότι «ο κύκλος της επιβίωσης έκλεισε- τώρα είναι η ώρα να ανοίξει ο κύκλος της υπέρβασης. Με το ΠΑΣΟΚ να σηκώνει ανάστημα. Με το ΠΑΣΟΚ να γίνεται και πάλι πλειοψηφικό στην κοινωνία, έτοιμο για να κυβερνήσει τον τόπο. Όχι για τις καρέκλες της εξουσίας αλλά για τον εκδημοκρατισμό της εξουσίας».

Αναφερόμενος στο δικό του πλάνο επεσήμανε: «Οραματίζομαι ένα ΠΑΣΟΚ μεγάλο, ανοιχτό, με ανθρώπους με νέες ιδέες και αντιλήψεις, και όχι ένα μικρομάγαζο μικροσυμφερόντων, με μισόλογα, παρωχημένες προτάσεις και αμήχανες στιγμές σιωπής μπροστά στα προβλήματα. Για να χαράξουμε μαζί με τους πολίτες τον δρόμο για την διακυβέρνηση της χώρας, με ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης. Ένα ΠΑΣΟΚ, που δημιουργεί κοινωνικά μέτωπα απέναντι στην αδικία και την εκμετάλλευση. Ένα ΠΑΣΟΚ που όπως μας δίδαξε ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν πρέπει να ξεχνά ούτε μια στιγμή ότι αποτελεί το βασικό ιδεολογικό και πολιτικό αντίπαλο της Δεξιάς». Σε αυτό το σημείο εισέπραξε (όπως και σε άλλες στιγμές της ομιλίας του) το θερμό χειροκρότημα από στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής και απάντησε στο σύνθημα «Χάρη γερά να πέσει η Δεξιά», λέγοντας «θα τα καταφέρουμε».

«Πιστεύω σε ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης, αυτό που εφαρμόζω στην Αθήνα και θα εφαρμόσω και στο κόμμα μας. Χωρίς μεσσίες και σωτήρες. Ένα μοντέλο διακυβέρνησης που αποκεντρώνει, πιστεύει βαθιά στην συλλογική δουλειά και ευθύνη», τόνισε συνδέοντας τις δύο ιδιότητες, του Δημάρχου και του υποψήφιου προέδρου. Στο δε ερώτημα περί συνεργασιών και τα διάφορα σενάρια απάντησε επιχειρώντας να ξεκαθαρίσει ότι είναι ανοιχτός στο διάλογο και να διευκρινίσει ότι:μ»Και σε όσους ρωτάνε κακόπιστα πως, απαντώ καθαρά: Όχι δεν θα γίνουμε κολυμβήθρα του Σιλωάμ, για να ξεπλύνουμε πολιτικές αμαρτίες όσων πλήγωσαν και λοιδόρησαν το ΠΑΣΟΚ για μια καρέκλα. Για να το πετύχουμε προτείνω αμέσως μετά τις εκλογές να ξεκινήσουμε έναν ανοιχτό διάλογο για το μέλλον της παράταξης, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε Δήμο, μέσα στην κοινωνία, ξανά από τα κάτω, κίνημα και πάλι.

Αυτοοργάνωση πολιτική και προγραμματική, που θα διαμορφώσει το πλαίσιο της νέας διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Καταλήγοντας σε ένα Συνέδριο, όπου καλούμε όλους όσοι το επιθυμούν να συμμετάσχουν ισότιμα και να καταθέσουν την πρόταση τους για τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη της Νίκης και της Αλλαγής».

Η ομιλία του Χάρη Δούκα έχει ως εξής:

«Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Φίλες και φίλοι,

Στέκομαι μπροστά σας σήμερα και θέλω να σας μιλήσω. Να σας μιλήσω με την καρδιά μου. Δεν θα σταθώ στα μικρά και ασήμαντα. Αυτά προσπαθούν να διχάσουν την παράταξη, να μειώσουν πρόσωπα, να παραχαράξουν θέσεις και πρακτικές. Αυτούς τους καιρούς δεν μας ταιριάζει η μικροψυχία. Δεν έχουμε δικαίωμα να φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων.

Η εκλογή Προέδρου στις 6 Οκτώβρη έχει Εθνικά χαρακτηριστικά. Είναι ιστορικό κοινωνικό και πολιτικό ορόσημο. Γιατί από την συμμετοχή των πολιτών, αλλά και το αποτέλεσμα, θα κριθεί το εάν η δημοκρατική παράταξη θα γίνει και πάλι πρωταγωνίστρια. Το εάν θα κερδίσουμε την ΕΛΠΙΔΑ.

Ελπίδα για την μετάβαση από την συντηρητική διακυβέρνηση της ΝΔ και της παρακμής, σε μια κυβέρνηση που θα φέρει την αναγκαία αλλαγή κατεύθυνσης στη χώρα. Μαζί με την κοινωνία. Όχι απλά στο όνομά της.

Με γνήσια προοδευτικές θέσεις και πολιτικές.

Στο χέρι μας είναι να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα.

Για να βρεθεί ξανά μια προοπτική περηφάνειας, δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας για την πατρίδα.

Το ΠΑΣΟΚ θα εγγυηθεί ξανά ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, σε ένα κόσμο με μεγάλες και νέες προκλήσεις, η Ελλάδα αδυνατεί να ανταποκριθεί.

Οι πολυκρίσεις, κάνουν απειλητική την εμφάνιση τους παντού:

1. Νέα κρίση στην οικονομία: Χάνεται η μεγάλη ευκαιρία που έδιναν τα 70 δις των ευρωπαϊκών πόρων, για μια ανάπτυξη ανθεκτική, βιώσιμη, με οφέλη για όλους.
Γη, επιχειρήσεις, υποδομές αλλάζουν χέρια και αφελληνίζονται.

Τα δημόσια αγαθά υπονομεύονται. Τα καρτέλ λειτουργούν ασύδοτα.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης ευνοούν μόνο τους μεγάλους και ισχυρούς.

2. Κρίση στην κοινωνία: με τις ανισότητες και τη φτώχεια να διευρύνονται επικίνδυνα. Τους νέους ανθρώπους να βρίσκουν μπροστά τους παντού εμπόδια και τοίχους.

3. Κρίση στην δημοκρατία: συγκεντρωτισμός, αδιαφάνεια στη ροή του δημοσίου χρήματος, υπονόμευση των θεσμών, κουκούλωμα των υποκλοπών, ατιμωρησία και αναξιοπιστία. Αυτά κυριαρχούν σήμερα.

4. Κρίση στο δημογραφικό: η Ελλάδα γερνά επικίνδυνα και αποδυναμώνεται.

5. Κλιματική Κρίση: που απειλεί ζωές, περιουσίες, υποδομές, αλλά δημιουργεί και νέες ανισότητες.

Το ισχυρό πολιτικό-οικονομικό κατεστημένο και οι τεράστιες ανισότητες, υπονομεύουν την κοινωνική εμπιστοσύνη.Φέρνουν από το παράθυρο την Ακροδεξιά.

Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης κοστίζουν πολύ ακριβά στον τόπο.

Επιχειρούν να δημιουργήσουν μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών.

Μια κοινωνία σε μόνιμη ομηρεία,

Που βολεύεται με τα κουπόνια, τα vouchers, το μέτριο, τις έωλες υποσχέσεις, μιας δήθεν «κανονικότητας».

Όσο και αν προσπαθήσουν, όσο και αν μεγάλα συμφέροντα τους στηρίζουν, ο κύκλος της φθοράς τους, ξεκίνησε. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

Η κοινωνία εγκαταλείπει κάθε μέρα τον κ. Μητσοτάκη.

Αλλά μας αρκεί αυτό; ΟΧΙ, δεν αρκεί. Γιατί στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση ο κόσμος κάθισε σπίτι του και γύρισε την πλάτη στο πολιτικό σύστημα. Γιατί δεν εμπνέεται από τη σημερινή πολιτική και το πολιτικό προσωπικό, που δεν εκφράζει τις ανησυχίες και τις προσδοκίες του.

Διαμορφώνεται ένας φαύλος κύκλος μιας ανυπόληπτης κυβερνητικής εξουσίας και ενός αδύναμου πολιτικού συστήματος.

Αυτό δυστυχώς αφορά και το κόμμα μας, το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής, το οποίο την ώρα που η φθορά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι ραγδαία, δεν καταφέρνει να πρωταγωνιστήσει.

Γιατί άραγε Σύντροφοι;

Γιατί σε κρίσιμες στιγμές δεν είχαμε ένα ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα.

Γιατί εμφανιστήκαμε ως εκκρεμές, επιχειρώντας να μη δυσαρεστήσουμε κανένα.

Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης, το είπε προεκλογικά: “Η τρίτη θέση στις εκλογές θα είναι πολιτική ήττα.” Και συμφωνώ μαζί του.

Να το πούμε πολύ καθαρά:

Το ΠΑΣΟΚ δεν επιτρέπεται να βολεύεται, βλέποντας στις δημοσκοπήσεις το ποσοστό του να αυξάνεται 1 ή 2 μονάδες, όταν η ΝΔ χάνει 10 και ο ΣΥΡΙΖΑ 8 μονάδες, σε σχέση με τις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Δεν επιτρέπεται να βολεύεται όταν στο ερώτημα “Ποιος είναι καταλληλότερος για Πρωθυπουργός;”, κερδίζει με διαφορά ο ακατάλληλος κ. Μητσοτάκης.

Δε μηδενίζω το έργο κανενός. Αλλά…

Δεν πείσαμε σύντροφοι…..

Και «Οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες”, όπως μας προειδοποίησε ο Κώστας Σημίτης.

Τώρα είναι η ώρα να σηκώσουμε ανάστημα.

Για το νέο ξεκίνημα που χρειάζεται ο χώρος μας.

Οι προκλήσεις της εποχής δεν αφήνουν περιθώριο για μοιρολατρία.

Η ιστορία δεν είναι ευθύγραμμη και δεν μπορούμε να πηγαίνουμε βήμα το βήμα, όταν η χώρα βυθίζεται.

Αν κάποιοι δεν αντιδρούν όταν η χώρα πάει στον τοίχο, είναι δικό μας χρέος να βάλουμε φρένο. Είναι δικό μας χρέος να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάτασης.

Γεννηθήκαμε ως πολιτικό κίνημα για να υπηρετούμε τα συμφέροντα των πολλών.

Γεννηθήκαμε για να δώσουμε φωνή σε όσους δεν έχουν.

Γεννηθήκαμε για να διεκδικούμε πάντα την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου.

Και αυτό πρέπει να κάνουμε. Και θα το κάνουμε με τόλμη και με αποφασιστικότητα. Χωρίς δικαιολογίες. Με σχέδιο και με κοινωνικές συμμαχίες.

Λένε μερικοί: Το πρόβλημα που δεν ανεβαίνει το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι δικό μας. Είναι όλης της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη.

Κάτι σαν την εισαγόμενη ακρίβεια του Μητσοτάκη.

Απαντάμε: Όπου η σοσιαλδημοκρατία, συμφιλιώθηκε με τις συντηρητικές πολιτικές της λιτότητας και υποτάχθηκε στις αγορές, ΑΠΕΤΥΧΕ.

Όπου σήκωσε ανάστημα, όπου έκανε μέτωπα, όπου στάθηκε απέναντι σε αυτούς που νέμονται την δημόσια περιουσία ,σάρωσε.

Και αυτή τη σοσιαλδημοκρατία, πρέπει να υπηρετήσουμε αταλάντευτα.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Έχουμε τους ανθρώπους, έχουμε τις δυνάμεις, έχουμε τα μυαλά, έχουμε το ταλέντο, για να ανταποκριθούμε στις μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις.

Όμως χρειάζονται νέες απαντήσεις, νέες τολμηρές πολιτικές.

Τέρμα στις διαχειριστικές αντιλήψεις.

Τέρμα στις τάχα τεχνοκρατικές προσεγγίσεις, στα ευχολόγια για μελλοντικούς παραδείσους ευημερίας.

Τέρμα στους συμβιβασμούς και στους μέσους όρους.

Τέρμα στον φόβο και στην υποταγή στους ισχυρούς.

Δεν θα μας βάλουν στα καλούπια του κατεστημένου.

Δεν είμαστε απλά καλύτεροι από τους άλλους. Είμαστε διαφορετικοί από τους άλλους.

Όχι γιατί μικροομεγαλίζουμε. Αλλά γιατί είναι ακράδαντη πεποίθηση μας, ότι προοδευτικό είναι ό,τι μειώνει τις ανισότητες.

Αυτό μας διδάσκουν συνεχώς οι εκατοντάδες, οι χιλιάδες αγωνιστές του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης. Σε κάθε γωνιά της χώρας, σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά. Όσοι δεν έσκυψαν το κεφάλι ποτέ.

Αυτή είναι η αφετηρία του Προγράμματος μας που παρουσιάσαμε πριν μερικές ημέρες. Με την αφοσιωμένη δουλειά 20 ακαδημαϊκών, στελεχών των κινημάτων, ειδικών επιστημόνων.

Συντρόφισσες και σύντροφοι ,

Φίλες και φίλοι,

Λέμε πως πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση η χώρα.

Αυτό όμως απαιτεί να αποφασίσουμε με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε.

Με όλους μαζί, δεν γίνεται, τελεία και παύλα!

Υπάρχουν διλήμματα ισχυρά, που πρέπει να απαντήσουμε καθαρά και αποφασιστικά.

Θα δεχτούμε να παραδίδεται η υγεία στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και στα funds, όπως τα έχει παραδώσει η Κυβέρνηση;
Να φοβάται ο πολίτης να αρρωστήσει το Σαββατοκύριακο;

Να λιποθυμούν οι γιατροί και νοσηλευτές στην εφημερία;

Ή θα στηρίξουμε την δημόσια δωρεάν υγεία, χωρίς ναι μεν αλλά.

Να στηρίξουμε επιτέλους έμπρακτα τους ανθρώπους του ΕΣΥ, που σημαίνει μισθούς αξιοπρέπειας και βαρέα ανθυγιεινά.

Και όταν μας ρωτήσουν που θα βρούμε τα λεφτά, να απαντήσουμε : από τα υπερκέρδη των τραπεζών, των πολυεθνικών και των ολιγοπωλίων. Να τα φορολογήσουμε με τους υψηλότερους συντελεστές.

Φίλες και φίλοι,

2. Θα δεχτούμε να αμείβονται οι εκπαιδευτικοί μας, νεοδιόριστοι και αναπληρωτές με 800 και 900 ευρώ καθαρά;

Θα δεχτούμε την εργασιακή ανασφάλεια των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία?
Ή θα επαναφέρουμε το σεβασμό στους δημόσιους και ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, με αξιοπρεπείς μισθούς και συνεχή επιμόρφωση;

Και όχι εργασιακές σχέσεις γαλέρας?

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Δεχόμαστε ότι για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου φθάνουν μόνο οι διαδραστικοί πίνακες; Ή θα δημιουργήσουμε, αξιοποιώντας κάθε τεχνολογική δυνατότητα, μια δημόσια εκπαίδευση βιωματική με ολοκληρωμένο παιδαγωγικό χαρακτήρα, που προσφέρει στον νέο άνθρωπο εφόδια για το μέλλον?

Πιστεύουμε ακόμη ότι θα έρθει το Harvard και η Οξφόρδη για να σώσουν την Ανωτάτη Παιδεία; Ή θα ενισχύσουμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, συνδέοντας το με την παραγωγή και απελευθερώνοντας το από κρατικές παρεμβάσεις.

Φίλες και φίλοι,

3. Θα συνεχίσουν ασύδοτα τα καρτέλ και τα ολιγοπώλια, να αισχροκερδούν, οδηγώντας τα νοικοκυριά σε αδιέξοδα; Ή θα διορθώσουμε τις αγορές με ρύθμιση και έλεγχο. Σε όλο το εύρος της παραγωγικής διαδικασίας?

Και όσα μέλη των ρυθμιστικών αρχών δεν μπορούν, να πάνε σπίτι τους.

Και να διορθώσουμε, με πλαφόν στη λιανική στην ενέργεια , όταν αυτό απαιτείται.

Με τις δημόσιες επιχειρήσεις ενέργειας και αερίου να αποτελούν πάλι δημόσιο πυλώνα στην ενέργεια, με το Δ κεφαλαίο, στηρίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

4. Θα επιτρέψουμε να δουλεύουν οι εργαζόμενοι με μισθούς Βουλγαρίας, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, με εξοντωτικά ωράρια και ανασφάλεια για το αύριο τους;

Ή θα καταργήσουμε τις νομοθετικές διατάξεις της ΝΔ για το ωράριο, το 6ημερο, τις απολύσεις.

Επαναφέροντας τον κατώτατο μισθό στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση. Δίνοντας κίνητρο για την πρόσληψη των νέων ανέργων.

Κάνοντας πράξη τις φορολογικές ελαφρύνσεις για μισθωτούς- συνταξιούχους. Διασφαλίζοντας αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους.

Ανοίγοντας τη συζήτηση για μείωση του χρόνου εργασίας, για περισσότερο ελεύθερο χρόνο στους εργαζόμενους. Για ποιότητα ζωής.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Πρέπει να συνδεθούμε και πάλι με τον κόσμο της εργασίας.

Φίλες και φίλοι,

5. Δε μπορούν οι νέοι άνθρωποι και οι ευάλωτες οικογένειες να νοικιάσουν ή να αποκτήσουν σπίτι, με τις τιμές στα ύψη.

Δεσμευόμαστε για την ίδρυση Υπουργείου Στεγαστικής Πολιτικής, που θα διαχειριστεί τα κονδύλια για να δημιουργηθούν κοινωνικές κατοικίες και να ανοίξουν τα κλειστά σπίτια.

Πάμε στην Ενέργεια :

6. Ως πότε θα συνεχισθεί η ενεργειακή μας εξάρτηση από το φυσικό αέριο, επειδή βολεύει τα μεγάλα συμφέροντα?

Εμείς προτείνουμε να προχωρήσει στην πράξη η ενεργειακή δημοκρατία.

Με νομοθετική ρύθμιση για να επιβάλλουμε το 50% της παραγωγής ΑΠΕ, να γίνεται από ενεργειακές κοινότητες, την αυτοδιοίκηση, τους συνεταιρισμούς, τους αγρότες.

Για να μειωθούν οι τιμές του ρεύματος και να δοθεί δωρεάν ρεύμα σε φτωχές οικογένειες.

7. Δεν πρέπει να αφήσουμε και το νερό να γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και δεν θα δεχτούμε την εμπορευματοποίηση του.

8. θα εφαρμόσουμε επιτέλους μια πατριωτική πολιτική και στην οικονομία μας?

Θα στηρίξουμε την ελληνική παραγωγή? Θα ρίξουμε το βάρος στην ανάπτυξη της περιφέρειας?

Θα δεσμευτούμε για τον μετασχηματισμό της Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας σε φορέα χρηματοδότησης μικρομεσαίων και αγροτών, με κεφάλαια από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας?

Θα δεσμευτούμε για φορολογικά κίνητρα για τη μείωση του κόστους, την ενίσχυση και την ανθεκτικότητα της ελληνικής αγροτικής – κτηνοτροφικής παραγωγής?

Θα δεσμευτούμε για την αναδιοργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και την αλλαγή του ΕΛΓΑ για την προστασία των αγροτών και των κτηνοτρόφων από τους κινδύνους της κλιματικής κρίσης?

Να μιλήσουμε επιτέλους καθαρά?

Και κάτι ακόμη. Δεν μπορεί να έχει δώσει 40 δις ο ελληνικός λαός για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αυτές με τα ληστρικά επιτόκια και τις χρεώσεις σε βάρος καταναλωτών και επιχειρήσεων, να βγάζουν κέρδη 4 και 6 δις ευρώ και να δίνουν υψηλά μερίσματα και bonus 1 εκατομμυρίου στα στελέχη τους.

Τέρμα στην ασυδοσία τους.

Τέρμα στο ακαταδίωκτο για τα τραπεζικά στελέχη.

Ριζική μείωση των χρεώσεων προς όφελος των καταναλωτών και των αδυνάμων.

Φίλες και φίλοι,

9. Είμαστε ένα κόμμα το οποίο βασίστηκε στην Αυτοδιοίκηση. Δεν μπορεί 3 χρόνια τώρα να μην έχουμε Γραμματέα και Τομέα Αυτοδιοίκησης στο ΠΑΣΟΚ.

Ζω κάθε μέρα ως Δήμαρχος Αθηναίων, την προσπάθεια της Κυβέρνησης να την καταδικάσει σε ασφυξία και να μετατρέψει τους Δημάρχους σε επαίτες.

Τολμάνε και μας κουνάνε και το δάχτυλο, γιατί δεν έχουν προχωρήσει ούτε 1 αντιπλημμυρικό έργο, όπως επανειλημμένα έχουμε ζητήσει.

Και ξέρετε γιατί ??

Γιατί τα έδωσαν σε κολλητούς τους. Τα έκαναν mall, casino και πράσινους ουρανοξύστες.

Έφθασαν στο σημείο να μιλάνε για βουλωμένα φρεάτια σε δρόμο που δεν έχει φρεάτια, για να καλύψουν το πάρτυ που έχουν στήσει.

Να το ξέρουν, δεν υποχωρούμε ,όσο και να ξελαρυγγιάζονται κάθε πρωί με τα τσιράκια τους.

Να το ξέρουν, θα δώσουμε τέλος στο συγκεντρωτικό κράτος του Μαξίμου.

Να το ξέρουν, θα δώσουμε τέλος στις πελατειακές σχέσεις.

Θα δώσουμε τέλος στις αδιαφανείς συναλλαγές, θα κάνουμε το τρίτο και μεγαλύτερο κύμα αποκέντρωσης πράξη.

Να το ξέρουν, η μάχη που δίνω για το ΠΑΣΟΚ, είναι ταυτόχρονα και μάχη για την Αυτοδιοίκηση.

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

10. Το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ δεν θα έκανε ποτέ πως δεν κατάλαβε, ότι στην υπόθεση με τα καλώδια στην Κάσο, η χώρα μας δέχθηκε να αμφισβητηθούν, όχι μόνο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά και η εθνική μας κυριαρχία.

Είναι ώρα να ξαναμιλήσουμε για εθνική υπερηφάνεια. Είναι ώρα να ξαναμιλήσουμε για μια Ελλάδα με φωνή στην Ευρώπη και τον κόσμο. Είναι ώρα να συνδέσουμε κάθε σύμβαση εξοπλισμών με την αμυντική μας βιομηχανία.

Είναι ώρα να διεκδικήσουμε μια άλλη Ευρώπη, με κοινή πολιτική άμυνας, με στήριξη της ανάπτυξης και των κοινωνιών της, που δίνει τέλος στους φορολογικούς παραδείσους.

11. Να τονίσω τέλος ότι για μας δεν είναι νοητή καμία διάκριση, για οποιοδήποτε λόγο. Αρχή μας είναι, μια συμπεριληπτική κοινωνία, απέναντι στην ομοφοβία, το ρατσισμό, το σεξισμό, τη μισαλλοδοξία.

Με τολμηρές πολιτικές για τα άτομα με αναπηρία.

Συντρόφισσες, Σύντροφοι

Φίλες και φίλοι,

Χρόνια τώρα δοκιμαστήκαμε μέσα σε δύσκολες συνθήκες,

Όταν ο λαϊκισμός και το κατεστημένο περίμεναν τη διάλυση μας. Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε μεγάλες αλλαγές στην χώρα και πρότεινε λύσεις, και όταν κάποιοι τον χλεύαζαν. Τώρα μας συνιστούν να επευφημούμε τον Ντράγκι, που λέει κάτι ανάλογο, 15 χρόνια μετά. Αντέξαμε γιατί έχουμε βαθιές ρίζες μέσα στην κοινωνία. Αντέξαμε με την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, χωρίς την οποία δεν θα βρισκόμασταν σήμερα εδώ, αλλά και με το Νίκο Ανδρουλάκη.

Αλλά τώρα ο κύκλος αυτός, ο κύκλος της επιβίωσης έκλεισε.

Τώρα είναι η ώρα να ανοίξει ο κύκλος της υπέρβασης.

Με το ΠΑΣΟΚ να σηκώνει ανάστημα.

Με το ΠΑΣΟΚ να γίνεται και πάλι πλειοψηφικό στην κοινωνία, έτοιμο για να κυβερνήσει τον τόπο.

Όχι για τις καρέκλες της εξουσίας αλλά για τον εκδημοκρατισμό της εξουσίας.

Οραματίζομαι ένα Κίνημα που πάνω απ’ όλα ξαναβρίσκει την ψυχή του.

Ένα κόμμα συμμετοχικό, θεσμικό, με όργανα που αποφασίζουν και όχι ένα κόμμα που διοικούν οι παρέες.

Ένα ΠΑΣΟΚ που ακούει, μαθαίνει συνδιαλέγεται με την κοινωνία, ανοιχτό στην κοινωνία. Όχι ένα ΠΑΣΟΚ κλειστό, φοβικό, μακριά από τις νέες κοινωνικές δυνάμεις που αναπτύσσονται και που υπάρχει μόνο ως ανάμνηση του ένδοξου παρελθόντος.

Ένα ΠΑΣΟΚ, που θα γίνει και πάλι πόλος έλξης των καλύτερων μυαλών της νέας γενιάς. Με καθαρές θέσεις.

Οραματίζομαι Ένα ΠΑΣΟΚ μεγάλο, ανοιχτό, με ανθρώπους με νέες ιδέες και αντιλήψεις, και όχι ένα μικρομάγαζο μικροσυμφερόντων, με μισόλογα, παρωχημένες προτάσεις και αμήχανες στιγμές σιωπής μπροστά στα προβλήματα. Για να χαράξουμε μαζί με τους πολίτες τον δρόμο για την διακυβέρνηση της χώρας, με ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης. Ένα ΠΑΣΟΚ, που δημιουργεί κοινωνικά μέτωπα απέναντι στην αδικία και την εκμετάλλευση. Ένα ΠΑΣΟΚ που όπως μας δίδαξε ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν πρέπει να ξεχνά ούτε μια στιγμή ότι αποτελεί το βασικό ιδεολογικό και πολιτικό αντίπαλο της Δεξιάς.

Πιστεύω σε ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης, αυτό που εφαρμόζω στην Αθήνα και θα εφαρμόσω και στο κόμμα μας. Χωρίς μεσσίες και σωτήρες. Ένα μοντέλο διακυβέρνησης που αποκεντρώνει, πιστεύει βαθιά στην συλλογική δουλειά και ευθύνη.

Γεμίζει περηφάνεια, εμπνέει αυτοπεποίθηση. Ένα μοντέλο που αποδεικνύει στην πράξη ότι από τις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας, δεν περισσεύει απολύτως κανείς.

Και εγώ ξεκινάω σε αυτό από τους συνυποψηφίους μου σε αυτές τις εκλογές.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

θα διπλασιάσετε τα ποσοστά μας;

Αυτά τα ρωτούν όσοι αρκούνται στην πρόοδο με το σταγονόμετρο. Όσοι επαναπαύονται στις δάφνες ενός μικρού διψήφιου ποσοστού, της πρώτης πίστας που πήγε καλά, λες και δεν γνωρίζουν ότι το παιχνίδι έχει πολλές ακόμη πίστες μέχρι τη νίκη. Όχι, μαγικό ραβδί δεν υπάρχει.

Ξέρουμε όμως ότι υπάρχουν εκατομμύρια πολίτες, που προτίμησαν να κάτσουν σπίτι τους. Που δεν είχαν κίνητρο να πάνε στην κάλπη.

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Ενώνουμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, όπως το κάναμε και στην Αθήνα.

Για τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη, το νικηφόρο ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής.
Με ξεκάθαρη προοδευτική ταυτότητα και πολιτική αυτονομία. Με συγκρούσεις, με ρίξεις, με τομές, με γωνίες, χωρίς συμβιβασμούς και στρογγυλέματα.

Για να νικήσουμε το σύστημα και πάλι. Αυτή τη φορά για τη Χώρα.

Και σε όσους ρωτάνε κακόπιστα πως, απαντώ καθαρά: Όχι δεν θα γίνουμε κολυμβήθρα του Σιλωάμ, για να ξεπλύνουμε πολιτικές αμαρτίες όσων πλήγωσαν και λοιδόρησαν το ΠΑΣΟΚ για μια καρέκλα.

Για να το πετύχουμε προτείνω αμέσως μετά τις εκλογές να ξεκινήσουμε έναν ανοιχτό διάλογο για το μέλλον της παράταξης, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε Δήμο, μέσα στην κοινωνία, ξανά από τα κάτω, κίνημα και πάλι.

Αυτοοργάνωση πολιτική και προγραμματική, που θα διαμορφώσει το πλαίσιο της νέας διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Καταλήγοντας σε ένα Συνέδριο, όπου καλούμε όλους όσοι το επιθυμούν να συμμετάσχουν ισότιμα και να καταθέσουν την πρόταση τους για τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη της Νίκης και της Αλλαγής.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Δίνω αυτή τη μάχη με ευθύνη, ενότητα, αξιοπρέπεια.

Παρά τις πρωτοφανείς, καθημερινές και χυδαίες επιθέσεις που δέχομαι εγώ και οι συνεργάτες μου.

Δεν φοβόμαστε το Μέγαρο Μαξίμου,

τα trolls, τους πληρωμένους δημοσιογράφους.

Κατανοώ ότι η Νέα Δημοκρατία αγωνιά και τους απαντώ. Καλά κάνετε και αγωνιάτε.

Όσο μας χτυπούν, τόσο θα δυναμώνουμε.

Γιατί ο κόσμος βλέπει και κρίνει.

Δεν θα ακολουθήσω αυτή την πρακτική.

Υπηρετώ χρόνια το ΠΑΣΟΚ με συνέπεια, με όλες μου τις δυνάμεις, τόσο ως απλός στρατιώτης όσο και από θέσεις ευθύνης.

Υπηρέτησα τον Τομέα Ενέργειας, ως Γραμματέας για 6 περίπου χρόνια. Δεν άφησα ποτέ το ΠΑΣΟΚ.

Υπάρχουν αξίες και αρχές σε αυτό το κόμμα, που δείχνουν το δρόμο, που φωτίζουν τη ελπίδα. Αυτές υπηρετώ.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Θέλουμε ο ούριος άνεμος που έρχεται από κάθε γωνιά της χώρας, να ανοίξει τα πανιά στο πλοίο της αλλαγής.
Ένα καινούργιο ταξίδι αρχίζει στις 6 Οκτώβρη .

Θα είμαστε όλοι εκεί.

Οκτώβρης ήταν το 1981, που ανέπνευσε επιτέλους ο λαός!

Οκτώβρης, ήταν πέρυσι το 2023, όταν κάναμε την ανατροπή στην Αθήνα,

Αυτός ο Οκτώβρης ας γίνει η αφετηρία της νέας Αλλαγής.

Πάμε.

Ενώνοντας δυνάμεις. Όλοι μαζί, όλες οι γενιές.

Πάμε δυνατά!

Πάμε ενωτικά !

Πάμε Τώρα!

Καλό μας αγώνα”

Κατρίνης: Όχι σε επιλογές στασιμότητας και παρακμής που θέλουν ένα μικρό και ελεγχόμενο ΠΑΣΟΚ

«Δεν σκοπεύω να αφομοιωθώ ή να προσχωρήσω σε επιλογές στασιμότητας και παρακμής που θέλουν ένα μικρό και ελεγχόμενο ΠΑΣΟΚ» τόνισε ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο κ. Κατρίνης έκανε λόγο για τη μεγάλη και την τελευταία ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να πάμε στις εθνικές εκλογές, συντηρώντας το πολιτικό σκηνικό του ενάμιση κόμματος, που υπάρχει για να διαιωνίζει την πολιτική κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη».

Υπενθύμισε ότι είναι ο μοναδικός που μιλάει ξεκάθαρα για μια Μεγάλη Παράταξη που θα προκύψει με πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, με άνοιγμα σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας. Μια Μεγάλη Παράταξη που θα κυβερνήσει.

«Ξέρω ότι αυτή η άποψη ενοχλεί. Και μαζί ενοχλούν και αυτοί που τη διατυπώνουν, καθαρά και δυνατά.

Για αυτό και επιστρατεύτηκαν μηχανισμοί χειραγώγησης. Μηχανισμοί απαξίωσης της προσπάθειας μου, αφού ο κίνδυνος για τα μεγάλα συμφέροντα είναι η δημιουργία μιας Μεγάλης Παράταξης που δεν θα μπορούν να την ελέγξουν.

Ευτυχώς, στις 6 Οκτωβρίου θα ψηφίσουν και θα αποφασίσουν οι πολίτες, όχι οι δημοσκόποι, όχι τα εξωθεσμικά κέντρα και συμφέροντα.

Η ψήφος στις 6 Οκτωβρίου δεν είναι μόνο μια ψήφος για τη αναγέννηση και για τη δημιουργία μιας Μεγάλης Παράταξης που θα κυβερνήσει αυτοδύναμα τη χώρα.

Είναι και μια ψήφος για την υπεράσπιση της αυτονομίας της πολιτικής από εξωθεσμικά κέντρα και συμφέροντα. Και μαζί και της αυτονομίας του ίδιου του ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο κ. Κατρίνης.

Επισήμανε με έμφαση ότι :
-Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να περάσει ένα καθαρό μήνυμα: ότι δεν είναι ένα κόμμα με πρίγκιπες, τζάκια ή επιλογές που τις καθορίζουν συστήματα συμφερόντων.

-Υπάρχει μια λογική που θέλει να υπάρχουν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που θέλει τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους να τους νέμονται 5 οικογένειες. Το ΠΑΣΟΚ ή θα συγκρουστεί με αυτές τις λογικές και καταστάσεις ή θα εγκλωβιστεί στο ρόλο του μικρομεσαίου κόμματος.

-Κάποιοι να λένε ότι θα κερδίσουν τον κ. Μητσοτάκη, στα λόγια βεβαίως. Να θυμίσω ότι τα ίδια έλεγε και ο κ. Κασελάκης και είδαμε ποια ήταν η εξέλιξη.

-Κάποιοι άλλοι αυτοπροβάλλονται και να παρουσιάζονται ως «Πρωθυπουργήσιμοι». Όσο ακούω όλα αυτά, τόσο ενισχύεται μέσα μου η αίσθηση ότι σε αυτή τη χώρα πρέπει να επιστρέψει η πραγματική πολιτική και μαζί της να επιστρέψει και η σοβαρότητα.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ηττηθεί από κάποιον που απλά λέει ότι μπορεί να τον νικήσει ή από κάποιον άλλο που θεωρεί τον εαυτό του Πρωθυπουργήσιμο.

Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης θα φύγουν από την εξουσία όταν απέναντι τους βρεθεί μια ένα πραγματικό κόμμα εξουσίας με αξιόπιστα και άφθαρτα πρόσωπα. Μια μεγάλη παράταξη που θα στηρίξει τη μεσαία τάξη, θα μιλήσει για κοινωνική δικαιοσύνη και αναδιανομή εισοδήματος», τόνισε ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε στον υπαρκτό κίνδυνο σε ένα χρόνο από τώρα το ΠΑΣΟΚ να βρεθεί στην ίδια ή και χειρότερη θέση.

«Αν δεν αλλάξουμε, αν δεν αντιληφθούμε ότι το αίτημα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας είναι η Μεγάλη Παράταξη, τότε σε ένα χρόνο το πολύ θα βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα. Να συζητάμε δηλαδή τι φταίει και ορατό τον κίνδυνο να βρεθούμε σε πιο δυσμενή κατάσταση, αφού οι πολίτες δεν θα μας περιμένουν για πολύ ακόμα.

Το κενό που δημιουργείται από τη δική μας αδυναμία θα καλυφθεί από κάποιους άλλους και δεν εννοώ στον κεντροαριστερό χώρο. Τα παραδείγματα στην Ευρώπη είναι πολλά».

Επισήμανε επίσης ότι κάποιοι έχουν ξεχάσει ότι το πολίτευμα της χώρας είναι Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, τονίζοντας:
«Χρειαζόμαστε ως ΠΑΣΟΚ μια ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία, αφού οι μεγάλες μάχες δίνονται – εκτός από το πεδίο της κοινωνίας – στο κοινοβούλιο.

Το πολίτευμα της χώρας, για όσους το έχουν ξεχάσει, είναι Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και όχι Μιντιακή Δημοκρατία.

Και για να ξεκαθαρίζουμε: το αξίωμα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπηρετηθεί με άλλους παράλληλους ρόλους, ειδικά όταν ζητάς από το 13% να μπορείς να διεκδικήσεις τη νίκη στις επόμενες εκλογές. Εκτός, αν κάποιοι θεωρούν ότι υπάρχει άπλετος χρόνος για να γίνει το ΠΑΣΟΚ κόμμα εξουσίας και οι πολίτες θα μας περιμένουν μέχρι να βαρεθούν τον κ. Μητσοτάκη και θα μας προτιμήσουν νομοτελειακά.

Άλλωστε, το είδαμε στην πράξη. Τι είδαμε; Ότι η φθορά της Νέας Δημοκρατίας και η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν οδήγησε σε ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ .

Όσοι θέλουν ένα μικρό ΠΑΣΟΚ του 13 και του 15%, ένα κλειστό και φοβικό ΠΑΣΟΚ, όσοι δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα, όσοι θεωρούν ότι όλα είναι καλά, ας μην ψηφίσουν εμένα.

Όσοι θέλουν ένα ΠΑΣΟΚ που δεν λέει και δεν θα λέει τίποτα για να μην ενοχλεί τους λίγους και τους ισχυρούς, ας μην ψηφίσουν εμένα.

Όσοι θέλουν ένα ΠΑΣΟΚ που θα μετατραπεί σε δεκανίκι του κ. Μητσοτάκη για να παραμείνει στην εξουσία, ας μην ψηφίσουν εμένα.

Δεν σκοπεύω ούτε να αφομοιωθώ ούτε να προσχωρήσω σε αυτές τις λογικές.

Ζητώ να είμαι η επιλογή αυτών που θέλουν ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ που θα αναλάβει την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της Μεγάλης Παράταξης.

Ζητώ να είμαι η επιλογή αυτών που πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στους Έλληνες».

Ο κ. Κατρίνης παρουσίασε επίσης το σχέδιο του για ένα ανοιχτό και δημοκρατικό ΠΑΣΟΚ με τις αποφάσεις να λαμβάνονται από τα μέλη του αλλά και μια δέσμη προγραμματικών προτάσεων που συνιστούν ένα πρόγραμμα ρήξης και ελπίδας.

Διαβάστε ακόμη: