Κοκορέτσι στο φούρνο. Δεν χρειάζονται σούβλες και κάρβουνα και φυσικά, κήπος ή αυλή. Γίνονται στο φούρνο και θα χρειαστείτε μόνο μερικά ξύλινα καλαμάκια. Είναι η εναλλακτική για να απολαύσετε τον πιο νόστιμο μεζέ! Η παράδοση το θέλει στο τραπέζι μας
Διαδικασία για το κοκορέτσι στο φούρνο
Πλένετε πολύ καλά τα έντερα μέσα κι έξω και τα τρίβετε με λεμόνι και αλάτι. Τα ξεπλένετε δυο τρεις φορές με νερό και τα τυλίγετε σε κουβάρια. Αφαιρείτε το πάχος από τα εντόσθια (και τα γλυκάδια). Ζεματάτε σε καυτό νερό τα πνευμόνια για 3 λεπτά. Τα στραγγίζετε.
Κόβετε με ψαλίδι όλα τα εντόσθια σε λεπτές φέτες και κατόπιν σε μακρόστενες λωρίδες, σ’ όλο το μήκος τους. Tα βάζετε σε μπολ, τα αλατοπιπερώνετε, τα πασπαλίζετε με ρίγανη, τα περιχύνετε με ελαιόλαδο και τα αφήνετε να μαριναριστούν 1 ώρα περίπου. Περνάτε τις λωρίδες εναλλάξ σε ξύλινα καλαμάκια (πνευμόνι, γλυκάδι, συκώτι).
Καθαρίζετε τις μπόλιες από τις τρίχες και τις ζεματάτε σε βραστό νερό. Βγάζετε τα χοντρά κομμάτια και αφήνετε τα κομμάτια που μοιάζουν με δίχτυ. Άσπρες και καθαρές, τις στρώνετε στον πάγκο της κουζίνας και τοποθετείτε από πάνω τα περασμένα σε καλαμάκι εντόσθια. Τα τυλίγετε σε ρολά μέσα σε κομμάτια μπόλιας.
Με τα έντερα τυλίγετε κάθε καλαμάκι αρχικά σε κύκλους και μετά συνεχίζετε σχηματίζοντας οχτάρια (όπως την καλούμπα), μέχρι να σταθεροποιηθεί το μίγμα για το κοκορέτσι στο φούρνο μέσα στην μπόλια και μετά τυλίγετε τα εντεράκια παράλληλα, σαν κουβαρίστρα, χωρίς να αφήνετε κενά. Αλατοπιπερώνετε ξανά και περιχύνετε τα ρολά με λίγο ακόμα χυμό λεμονιού. Πασπαλίζετε με λίγη ρίγανη ακόμα και τα τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C και βάζετε μέσα το ταψί με τα κοκορετσάκια. Χαμηλώνετε στους 175°C-180°C και ψήνετε μέχρι να ροδίσουν όμορφα για περίπου 30-45 λεπτά. Θα χρειαστεί να τα γυρίσετε για να πάρουν παντού χρώμα. Τα βγάζετε και, όταν κρυώσουν, τα τυλίγετε με αλουμινόχαρτο και τα βάζετε στο ψυγείο. Αφήνετε τη σάλτσα που έμεινε στο ταψί να κρυώσει καλά και αφαιρείτε το πάχος.
Για να τα σερβίρετε, κόβετε το κρύο κοκορέτσι στο φούρνο σε ροδέλες και, χωρίς να τις χωρίσετε μεταξύ τους, τις περιχύνετε με τη σάλτσα τους. Ξαναβάζετε τα κομμένα κοκορετσάκια σε καυτό φούρνο να ζεσταθούν καλά πριν τα σερβίρετε.
Μυστικά για το κοκορέτσι στο φούρνο
Η αντεριά που θα χρησιμοποιήσουμε είναι προτιμότερο να είναι από μικρό κατσίκι. Αν δεν βρείτε τότε χρησιμοποιήστε από μικρό αρνί.
Οι μεζέδες από το κοκορέτσι δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλοι. Ιδανικά τους κόβουμε σε κομμάτια 4-5 εκατοστών ώστε να μην βγει χοντρό το κοκορέτσι.
Το ιδανικό κοκορέτσι είναι λεπτό σε πάχος και όταν κόβετε σε φέτα το ψημένο κοκορέτσι πρέπει να έχει μέγεθος μπουκιάς για να θεωρείται επιτυχημένο.
Φροντίστε να τυλίξετε καλά και να σφίξετε σφιχτά το έντερο γύρω από το κοκορέτσι να καλυφθεί τελείως εξωτερικά με το έντερο.
Στο κοκορέτσι δεν προσθέτουμε ποτέ ελαιόλαδο. Έχει αρκετό λίπος δικό του.
Στο κοκορέτσι δεν προσθέτουμε ποτέ λεμόνι ούτε καν στο σερβίρισμα.
Το καλό κοκορέτσι πρέπει να αφήνει γλυκά στο στόμα και όξινη επίγευση.
Στο παραδοσιακό κοκορέτσι δεν προσθέτουμε ποτέ σκόρδο.
Στη Στερεά Ελλάδα λένε ότι αν κάποιος βάλει σκόρδο λεμόνι και μυρωδικά στο κοκορέτσι το κάνει για να καλύψει ένα αποτυχημένο κοκορέτσι.
Το κοκορέτσι όταν ψήνεται πρέπει να στάζει το λίπος τους όποτε είναι απαραίτητο να ψηθεί σε σχάρα και να στάζουν τα υγρά του.
Θέλει συχνό γύρισμα στο φούρνο ώστε να ψήνεται ομοιόμορφα.
Μπορείτε να ψήσετε και στις αντιστάσεις.