Κάθε Πάσχα, διεξάγονται μεγάλες αυγομαχίες. Όλοι θέλουμε να κερδίσουμε στο τσούγκρισμα των αυγών. Υπάρχει συνταγή νίκης; Υπάρχει.

Η επιστημονική συνεργάτης του τμήματος Φυσικής του πανεπιστημίου Αθηνών Τίνα Νάντζου, εξήγησε με επιστημονικούς όρους, τα μυστικά πίσω από την επιλογή, αλλά και το σωστό τσούγκρισμα, ώστε να μείνει κανείς ο τελευταίος που θα κρατά ένα γερό αυγό.

«Τα δομικά υλικά, το τσόφλι είναι δομικό υλικό, έχουν μεγάλη αντοχή στη θλίψη και θέλουμε οι δυνάμεις να πάνε στο κέλυφος συμμετρικά, όπως στα παλιά γιοφύρια. Έτσι όταν χτυπάμε δύο αυγά, αν χτυπήσουμε ακριβώς στην κορυφή το αυγό μας θα αντέξει τη σύγκρουση» εξήγησε η κα. Νάντζου.

Όπως είπε επίσης διαλέγουμε πάντα το πιο μικρό και καλοβρασμένο αυγό, που είναι πιο ανθεκτικό, είπε η κα. Νάντζου και χτυπάμε πάντα στην κορυφή του αυγού μας για να αντέξει το κέλυφος. «Έχουν γίνει πειράματα γι’ αυτό δεν σας τα λέω έτσι» σημείωσε η επιστημονικής συνεργάτης του ΕΚΠΑ.

Τι συμβολίζει το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών;

Το αυγό συμβολίζει τον ερμητικά κλειστό τάφο του Χριστού, που όμως μέσα του κρύβει «Ζωή» και αντιπροσωπεύει την ανάσταση.  Οι Χριστιανοί αγκάλιασαν το σύμβολο των αυγών και το παρομοίωσαν με τον τάφο από τον οποίο αναστήθηκε ο Ιησούς.

Ο Άγιος Αυγουστίνος περιέγραψε για πρώτη φορά την Ανάσταση του Χριστού από τους νεκρούς ως ένα νεοσσό που σπάει και ξεπηδά μέσα από ένα αυγό. Το ορθόδοξο έθιμο θέλει τους πιστούς να έχουν όλοι από ένα βαμμένο κόκκινο αυγό στο χέρι και να το τσουγκρίζουν μεταξύ τους, αναφωνώντας «Χριστός Ανέστη» και απαντώντας «Αληθώς Ανέστη». Όσα αυγά παραμένουν γερά αποτελούν το σύμβολο της Ανάστασης, ενώ εκείνα που σπάνε, συμβολίζουν τις πύλες της κόλασης που καταστρέφονται από την Ανάσταση του Χριστού.

Για πολλούς, το τσούγκρισμα πρέπει να γίνεται μόνο «μύτη με μύτη», όπως επιβάλλει το έθιμο που κρατά από τον 13ο αιώνα και πρωτοεμφανίστηκε στο Βυζάντιο. Στη συνέχεια, η νοικοκυρά παίρνει από το εικονοστάσι το περσινό κόκκινο αβγό και βάζει ένα καινούριο. Το παλιό, το σπάει κι όλοι πρέπει να δοκιμάσουν απ’ αυτό. Τα τσόφλια δεν πετάγονται, επειδή έχουν, όπως πιστεύεται, μαγική δύναμη: Συνήθως τα ρίχνουν στις ρίζες των δέντρων κι εξασφαλίζουν έτσι καλή παραγωγή. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική παράδοση θέλει το πρώτο αυγό που βάφεται σε κάθε σπίτι, να ανήκει στην Παναγία και να μην επιτρέπεται να τσουγκριστεί.

Διαβάστε ακόμη: