Σήμερα παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο για τη «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση», δηλαδή για την αναπτυξιακή μετατροπή και μετεξέλιξη κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας από το λιγνίτη στη μετα-λιγνιτική εποχή.

Βασικό σχέδιο διαδοχής φαίνεται πως είναι το πρόγραμμα παραγωγής υδρογόνου «White Dragon», αλλά και τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα και οι νέες μονάδες τηλεθέρμανσης.

Επίσης το βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε65, συμπληρώνει τον εξαιρετικά φιλόδοξο σχεδιασμό με επενδύσεις πάνω από 5 δισ. ευρώ αλλά και διοικητική-παραγωγική δομή αρκετά περίπλοκη.

Εάν αυτή η «συνταγή» δουλέψει γρήγορα και αποτελεσματικά τότε θα πετύχει στην απασχόληση, στη μετεκπαίδευση, στην παραγωγή και στην επάρκεια μιας πολύ μεγάλης περιοχής της χώρας που λόγω απολιγνιτοποίησης μένει χωρίς πόρους και χωρίς θέσεις εργασίας.

Το νομοσχέδιο, προβλέπει τη σύσταση της εταιρείας «Μετάβαση ΑΕ» (αντίστοιχη με την «Ελληνικό ΑΕ») στην οποία και θα περάσουν 164.000 στρέμματα ζωνών εξόρυξης λιγνίτη μαζί με τα πάγια, πλην εκείνων που διατηρεί η ΔΕΗ για δικές της πράσινες επενδύσεις.

Δηλαδή ένα 66% επί του συνόλου των 247.000 στρεμμάτων που περιλαμβάνονται στην περιουσιακή βάση της ΔΕΗ.

Εκτάσεις που θα αποσχιστούν και για τις οποίες η αξία τους θα συμψηφιστεί με τα κόστη αποκατάστασης.

Η «Μετάβαση ΑΕ», ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV), αναλαμβάνει να αναβαθμίσει τα 164.000 αυτά στρέμματα που σήμερα φιλοξενούν ορυχεία και λιγνιτικές μονάδες.

Επικεφαλής του σχεδίου έχει τεθεί ο κ. Κ. Μουσουρούλης αλλά την πολιτική ευθύνη επωμίστηκε το Υπ. Ανάπτυξης.