Τουλάχιστον 13 νεκροί και 63 διασωθέντες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του νέου ναυαγίου που σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Παρακευής κοντά στην Πάρο όταν ιστιοφόρο σκάφος στο οποίο επέβαιναν, σύμφωνα με πληροφορίες, 80 άτομα αναποδογύρισε υπό αδιευκρίνιστη αιτία.

Αμέσως, μόλις ενημερώθηκε ο θάλαμος επιχειρήσεων, σήμανε συναγερμός στο Λιμενικό Σώμα και στην περιοχή έσπευσαν ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης, τέσσερα πλωτά του Λιμενικού, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, ένα C130, και 9 παραπλέοντα σκάφη.

Για τον εντοπισμό και την περισυλλογή των ναυαγών από το Λιμενικό Σώμα, τόσο το αεροσκάφος C130 όσο και το super puma της Πολεμικής Αεροπορίας έριχναν φωτοβολίδες στο σημείο του ναυαγίου.

Στο σημείο όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας έφτασε και Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος η οποία θα ερευνήσει το αναποδογυρισμένο σκάφος καθώς υπήρχαν αναφορές για την ύπαρξη εγκλωβισμένων.

Δείτε τις αποκλειστικές φωτογραφίες που εξασφάλισε το protothema.gr από την περιοχή των ερευνών με το αναποδογυρισμένο ιστιοφόρο.

diasosi-1

diasosi-2

 

Παράλληλα στην περιοχή ήδη βρίσκονται ένα ψαροκάικο, το ΕΓ/ΟΓ Blue star Delos. Όπως μετέδωσε το Cyclades24 οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή είναι καλές.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το ιστιοφόρο που ναυάγησε ανοικτά της Πάρου είχε αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια με προορισμό την Ιταλία.

Δείτε φωτογραφίες του Cyclades24 με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο λιμάνι της Πάρου.

paros-nauagio

Σε ετοιμότητα το ΕΚΑΒ

Με εντολή του υπουργού Υγειας, Θάνου Πλεύρη, τεθηκε σε ετοιμότητα το ΕΚΑΒ, τα πληρωματα και τα οχήματα στην Πάρο.

Ο Τομέας ΕΚΑΒ Πάρου συνδράμει με ασθενοφόρα και αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr και του ygeiamou.gr λίγο πριν τα μεσάνυχτα έφτασαν στο λιμάνι της Πάρου οι διασωθέντες προκειμένου να γίνει διαλογή τους σε καθορισμένο χώρο του λιμανιού. Σε όλους τους διασωθέντες έγιναν και rapid test ενώ όπως αναφέρθηκε τρεις διασωθέντες έχουν υποθερμία και δύο είναι εμπύρετοι.  Όσοι δεν έχουν πρόβλημα υγείας θα φιλοξενηθούν σε χώρο που θα υποδείξει ο Δήμος Πάρου.

Πλακιωτάκης μετά το ναυάγιο στην Πάρο: Θύματα αδίστακτων δολοφόνων αφήνονται να δρουν ανεξέλεγκτα στην Τουρκία

Οργή Πλακιωτάκη για τα κυκλώματα διακινητών στην Τουρκία μετά το νέο ναυάγιο στην Πάρο και ενώ είχαν προηγηθεί αυτά σε Αντικύθηρα και Φολέγανδρο.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανέφερε: 

Τις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί η εγκληματική δράση κυκλωμάτων διακινητών, που αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή, στοιβάζοντας δεκάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους, χωρίς σωσίβια, σε σκάφη που δεν πληρούν ούτε τις στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφαλείας.

Το Λιμενικό Σώμα, με τη συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και ιδιωτών, έχει διασώσει τις τρεις τελευταίες ημέρες περισσότερους από 160 συνανθρώπους μας.

Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για την απώλεια όσων έχασαν τη ζωή τους, θύματα αδίστακτων δολοφόνων που αφήνονται να δρουν ανεξέλεγκτα στην Τουρκία.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ζωές, που άλλοι θέτουν σε κίνδυνο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Συνολικά το 2021, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1.450 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και έχουν διασωθεί περισσότεροι από 29.000 άνθρωποι.

Η καταδίκη των διακινητών, αλλά και όσων επιτρέπουν ή και διευκολύνουν τη δράση τους, είναι επιβεβλημένη και αυτονόητη και στην κατεύθυνση αυτή αναμένουμε την πρόσθετη κινητοποίηση και της διεθνούς κοινότητας.