Καθώς η γενικότερη άνοδος των τιμών προκαλεί ήδη «πονοκέφαλο» σε πολλούς, η μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών με συνδρομή για την ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, το λεγόμενο “Passe Navigo”, θα κυμαίνεται περίπου στα 80€, 90€ ή και 100€ από τον Ιανουάριο αντί για 75.20€ που κοστίζει σήμερα.

Παράλληλα, οι υπόλοιποι τύποι εισιτηρίων θα κοστίζουν ακόμη περισσότερο. Ο λόγος είναι η «έκρηξη» στις τιμές ενέργειας. Τον τελευταίο καιρό, πολλά δρομολόγια του μετρό ακυρώνονται, ενώ, άλλες φορές παρατηρείται υπερβολικός συνωστισμός στα βαγόνια. Μεταμφιεσμένοι ως σαρδέλες, ακτιβιστές της ομάδας “Collectif Ibiza” προχώρησαν σε διαδηλώσεις, καλώντας την επικεφαλής της Περιφέρειας του Παρισιού, Βαλερί Πεκρές, να χρησιμοποιήσει το μετρό ή το λεωφορείο προκειμένου να συνηδειτοποιήσει τι ακριβώς συνθήκες επικρατούν. Υπερπλήρη τρένα με μεγάλο χρόνο αναμονής.

«Η αύξηση των τιμών είναι άδικη και παράλογη»

Ο Νταβίντ Μπελιάρ από το κόμμα των «Ευρωπαίων Οικολόγων – Πράσινων» περιγράφει τη σχεδιαζόμενη αύξηση των τιμών ως «άδικη και εντελώς παράλογη». Ενόσω η κλιματική αλλαγή επιβάλλει βιώσιμη κινητικότητα με «καθαρή» ενέργεια, τώρα, καλούνται να πληρώσουν όσοι χρησιμοποιούν καθημερινά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και επιπλέον, υποφέρουν από το χαμηλό επίπεδο των υπηρεσιών.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως η εταιρεία μεταφορών του Παρισιού έχει κληθεί να καλύψει το επιπρόσθετο ενεργειακό κόστος αξίας 950 εκατομμυρίων ευρώ για το 2023, μαζί με τις αυξήσεις των μισθών και την αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας για τον κορωνοϊό.

Η πρόταση για «πάγωμα» της τιμής του εισιτηρίου ή επιμερισμό του πρόσθετου κόστους μεταξύ επιβατών, τοπικών αρχών και μεταφορικών εταιρειών δεν έγινε δεκτή. Σε αυτή την περίπτωση, η αύξηση για τους πολίτες που χρησιμοποιούν τα Μέσα θα ανερχόταν μόλις σε 5.60€ τον μήνα.

Διαβάστε ακόμη: