Δύο ρεκόρ κατάφερε να σπάσει η Ολλανδέζα αθλήτρια Σιφάν Χασάν, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι στο αγώνισμα του μαραθωνίου.

Παλεύοντας με την Τιγκστ Ασεφά από την Αιθιοπία, η Χασάν κατάφερε να την εκτοπίσει στην τελική ευθεία, περνώντας τη γραμμή του τερματισμού με χρόνο 2 ώρες 22 λεπτά και 55 δευτερόλεπτα, κατακτώντας έτσι το ολυμπιακό ρεκόρ. Τις προηγούμενες ημέρες είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο τόσο στα 5.000 όσο και στα 10.000 μέτρα στο Stade de France.

Το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η Ασεφά, τερματίζοντας μόλις 3 δευτερόλεπτα πίσω από τη Χασάν και τρίτη η Ελέν Ομπίρι από την Κένυα, που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο τερματίζοντας 15 δευτερόλεπτα αργότερα.

Όλα τα φαβορί βρέθηκαν μαζί μέχρι τα τελευταία 10 χιλιόμετρα

Η κούρσα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς όλα τα φαβορί βρίσκονταν μαζί στην προπορευόμενη ομάδα μέχρι τα τελευταία 10 χιλιόμετρα. Η Ασεφά προπορεύτηκε μαζί με άλλους διεκδικητές και η Χασάν παρέμεινε στο πίσω μέρος, όπως είχε κάνει και στον στίβο και περίμενε τον χρόνο της πριν περάσει μπροστά.

Στην τελευταία στροφή πέρασε την Ασεφά από την εσωτερική πλευρά και χτύπησαν για λίγο τους αγκώνες τους. Η αθλήτρια από την Αιθιοπία δεν κατάφερε να ανακάμψει μέχρι το τέλος, ενώ η Χασάν έκανε σπριντ μέχρι τον τερματισμό.

Η πρώτη αθλήτρια που κέρδισε μετάλλιο και στα τρία αγωνίσματα

Η νίκη της Χασάν ολοκλήρωσε ένα εξαντλητικό πρόγραμμα Ολυμπιακών Αγώνων. Η 31χρονη έγινε η πρώτη αθλήτρια που κέρδισε μετάλλιο και στα τρία αγωνίσματα αποστάσεων σε έναν μόνο αγώνα από τότε που ο Τσέχος Εμίλ Ζάτοπεκ πέτυχε το κατόρθωμα το 1952.

Αρχικά η Χασάν είχε δηλώσει συμμετοχή και στα 1.500 μέτρα, πριν αποφασίσει ότι η πρόκληση ήταν ήδη αρκετή με τρία αγωνίσματα.

Πριν από τον αγώνα της Κυριακής, η Χασάν είχε πει ότι ο τερματισμός στον μαραθώνιο είναι «ένα είδος κόλασης» και κατέρρευσε μετά τον τερματισμό. Όταν σηκώθηκε ήταν ευτυχισμένη, ακούγοντας το πλήθος να την επευφημεί.

Διαβάστε ακόμη: