Τι κοινό έχουν η Πάρις Χίλτον, ο δισεκατομμυριούχος παραγωγός του «Jurassic World», πλούσιοι VCs και μια εταιρεία γενετικής στο Ντάλας; Όλοι τους προσπαθούν να δημιουργήσουν σύγχρονα μαμούθ, χρησιμοποιώντας αρχαίο γενετικό υλικό.

Η Colossal Biosciences κατάφερε να συγκεντρώσει 75 εκατομμύρια δολάρια στην προσπάθειά της να αναβιώσει τα τριχωτά τεράστια πλάσματα που ζούσαν εκατομμύρια χρόνια πριν.

Η εταιρεία ιδρύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον γενετιστή George Church και τον επιχειρηματία Ben Lamm με αρχικό κεφάλαιο 15 εκατομμύρια δολάρια. Μόλις έξι μήνες αργότερα, κατάφερε να αυξήσει το ποσό αυτό κατά 60 εκατ. δολάρια παρά τον σκεπτικισμό αρκετών επιστημόνων.

Οι δυο ενθουσιώδεις θαυμαστές των μαμούθ κατάφεραν να πείσουν μια γκάμα από ακριβοθώρητους επενδυτές. Ο δισεκατομμυριούχος Peter Thiel τούς είχε δώσει 100 χιλιάδες δολάρια το 2015, προτού ιδρυθεί η Colossal.

Aνάμεσα στους VCs που επένδυσαν στο πρότζεκτ συγκαταλέγεται και ο δισεκατομμυριούχος Thomas Tull, ιδρυτής και πρώην επικεφαλής της Legendary Entertainment, η οποία είναι παραγωγός πολλών διάσημων ταινιών όπως το «Jurassic World», «The Hangover» και «The Dark Knight».

Τέλος, και η Πάρις Χίλτον, η οποία πρόσφατα δήλωσε «ξετρελαμένη» με τα NFTs, επένδυσε και αυτή για την επιστροφή των μαμούθ.

Η Colossal Biosciences σκοπεύει να συνδυάσει γενετικό υλικό από σύγχρονους ασιατικούς ελέφαντες και DNA από μαμούθ που επιβίωσε για χιλιάδες χρόνια στον πάγο. Σκοπός της ανάστασής τους είναι να βοηθήσουν με την κλιματική αλλαγή.

Πώς θα γίνει αυτό; Ο Church εξηγεί ότι φαντάζεται κοπάδια από μαμούθ να πατάνε το χιόνι που μονώνει το έδαφος, επιτρέποντας στο έντονο κρύο του χειμώνα να φτάνει σε περιοχές με μόνιμα παγωμένο έδαφος, έτσι ώστε αυτό να ξαναπαγώσει, αντί να λιώσει απελευθερώνοντας έτσι μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.

Αναμένει, επίσης, ότι τα μαμούθ θα ρίχνουν κάτω τα δέντρα, ανοίγοντας τον δρόμο σε άλλα μεγάλα ζώα να τα ακολουθήσουν και να μεταφέρουν περισσότερο χιόνι. Ολόκληρα τοπία θα μπορούσαν να αλλάξουν: τα δάση θα μετατραπούν σε πεδιάδες, οι οποίες είναι πιο αποτελεσματικές στη φωτοσύνθεση και στη δέσμευση του άνθρακα.

Πολλοί επιστήμονες, βέβαια, έχουν αμφισβητεί όλο αυτό το σχέδιο της Colossal, αναφέροντας ότι δεν είναι σίγουρο ότι η ιδέα τους μπορεί να επιτευχθεί και ότι είναι άγνωστο αν θα είναι ωφέλιμη για την κλιματική αλλαγή.