Εδώ και έξι χρόνια ο φωτογράφος Julien Scussel είχε αποκλειστική πρόσβαση στην παριζιάνικη ομάδα και τους παίκτες της. Κανένας φωτογράφος δεν έφτασε τόσο κοντά σε μια επαγγελματική ομάδα ποδοσφαίρου, που αποτελείται από διεθνή αστέρια που πάντα ακολουθούνται από τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης.

Το αποτέλεσμα είναι μια ματιά στα παρασκήνια της ομάδας, που άλλαξε για πάντα τη διάσταση του εμβληματικού παριζιάνικου συλλόγου και το αποτύπωμά του στον κόσμο του αθλητισμού και όχι μόνο.

Από αυτό προέρχεται ένα μοναδικό στο είδος του coffee table book, που συγκεντρώνει μια σειρά από φωτογραφίες, που μοιάζουν με editorial μόδας και ξεπερνούν τις παραδοσιακές αθλητικές φωτογραφίες και το οποίο έγινε για λογαριασμό των φημισμένων εκδόσεων Assouline.

Για το μεγαλύτερο διάστημα το Παρίσι δεν είχε ποτέ ποδοσφαιρικό σύλλογο που να ανήκε πραγματικά στην ελίτ. Αυτό άλλαξε τελικά το 1970, όταν μια ομάδα επιχειρηματιών ολοκλήρωσε το σχέδιο συγχώνευσης της Paris FC και του Stade Saint-Germain σε έναν ενιαίο σύλλογο με το όνομα Paris Saint-Germain. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η PSG τράβηξε αμέσως τις συμπάθειες του παριζιάνικου πλήθους, το οποίο εκστασιάστηκε καθώς μπορούσε να αποκτήσει επιτέλους έναν σύλλογο που θα μπορούσε να διεκδικήσει εγχώρια τρόπαια. Λίγο μετά την άνοδο στη Ligue 1 το 1972, ο σύλλογος μετακόμισε στο θρυλικό Parc des Princes, το οποίο θα λειτουργούσε σαν το σπίτι τους μέχρι σήμερα.

Στα άδυτα της Παρί Σεν Ζερμέν: Μέσι, Νεϊμάρ και Μπαπέ σε φωτογραφίες για πόστερ

Μετά τις σπουδές του στις πολιτικές επιστήμες, ο Julien Scussel αποφάσισε να κάνει μια στροφή στην καριέρα του και να αφοσιωθεί στη φωτογραφία. Ασχολείται με την προσωπογραφία, το φωτορεπορτάζ, τη μόδα και τη διαφήμιση, οδηγείται από ανθρώπινες περιπέτειες και εμπνέεται καλλιτεχνικά από τον κινηματογράφο και την κλασική ζωγραφική. Πριν μετακομίσει στο Παρίσι, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και συχνά γύριζε διαφημιστικές καμπάνιες και πρακτορεία μοντέλων στις ΗΠΑ και τη Νότια Αφρική. Η φωτογραφική του αισθητική είναι οικεία, ακριβής και κομψή, δίνοντάς του τη δυνατότητα να συνεργάζεται στενά με διασημότητες και να συνεργάζεται με μια σειρά από καλλιτέχνες, αθλητές και πολιτικές προσωπικότητες σε όλο τον κόσμο. Ο Scussel παρακολουθεί την ομάδα της Paris Saint-Germain μεταξύ Παρισιού και Ντόχα από το 2016, βυθίζοντας τον εαυτό του στην καθημερινή ζωή του συλλόγου, από προπονήσεις και οικογενειακές στιγμές μέχρι βασικούς εορτασμούς και θρυλικές νίκες.

Στα άδυτα της Παρί Σεν Ζερμέν: Μέσι, Νεϊμάρ και Μπαπέ σε φωτογραφίες για πόστερ

Τίποτα δεν είναι συνηθισμένο σε αυτό το βιβλίο. Ο μύθος του διεθνούς ποδοσφαίρου, Πελέ μαζί με τον Γάλλο συγγραφέα και σεναριογράφο David Foenkinos – πιστός υποστηρικτής του συλλόγου – παρουσιάζουν αποκλειστικές πληροφορίες και εικόνες, που προκαλούν κάθε είδους συναισθήματα σελίδα μετά τη σελίδα. Συγγραφέας, σεναριογράφος, σεναριογράφος και μουσικός, ο David Foenkinos στην πρώτη γραμμή της γαλλικής λογοτεχνικής σκηνής από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Εχει σκηνοθετήσει και συνεισφέρει σε μια σειρά ταινιών, όπως το Jalouse (2017) και το I Feel Better (2018), και είναι συγγραφέας περισσότερων από δώδεκα μυθιστορημάτων, συμπεριλαμβανομένων των βιβλίων Delicacy (2011) καθώς και Vers la beauté (2018) και Deux soeurs (2019). «Το έργο υπόσχεται να είναι μια μακροπρόθεσμη εικόνα του συλλόγου. Φυσικά οι παίκτες φωτογραφίζονται συχνά. Σε αυτό το επίπεδο φήμης, το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους γίνεται δημόσια. Αλλά εδώ το έργο είναι μοναδικό, λόγω του καλλιτεχνικού του σκοπού. Ορισμένες λήψεις προσφέρουν μια κοντινή ματιά, ακριβώς όπως ένας πίνακας ζωγραφικής. Σε ορισμένες φωτογραφίες οι παίκτες γίνονται μυθολογικά πρόσωπα. Ο φωτογράφος Julien Scussel προσέχει τα σώματα και τις φλέβες όπως τα γλυπτά των Θεών του Ολύμπου» γράφει ο Foenkinos

Διαβάστε ακόμη: