Ηχηρή παρέμβαση και μάλιστα την ημέρα που ψηφιζόταν η τροπολογία για την άδεια διαμονής σε μετανάστες που εργάζονται στη χώρα, από τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.
Ο οποίος, μιλώντας στο 2ο MD Forum με θέμα «Οι προκλήσεις της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα», κατέθεσε ενδιαφέρουσες προτάσεις με 5+1 άξονες, με στόχο την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων-στρεβλώσεων στην αγορά εργασίας, κρατώντας ξεχωριστή ενότητα για το θέμα της ενσωμάτωσης των μεταναστών και αρκετές και σοβαρές αναφορές για το επίμαχο αυτό θέμα.
Οι πέντε πρώτες προτάσεις του, συνοψίζονται στους ακόλουθους άξονες:
- Υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ώστε να ενισχυθούν η συνολική παραγωγικότητα, ο ρυθμός αύξησης του δυνητικού προϊόντος και η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα.
- Η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας είναι στρατηγικές καίριας σημασίας για την επιτυχή προσαρμογή της αγοράς εργασίας. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι βασικός μοχλός αύξησης της απασχόλησης, που μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία και κάλυψη εξειδικευμένων θέσεων εργασίας με υψηλές αμοιβές, ενισχύοντας το λεγόμενο “τρίγωνο της γνώσης” (παιδεία-έρευνα-καινοτομία).
- Η συνέχιση της εφαρμογής ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης που ενθαρρύνουν όχι μόνο τη συμμετοχή νέων στο εργατικό δυναμικό, αλλά και την παραμονή των μεγαλύτερων σε ηλικία στην αγορά εργασίας.
- Παρεμβάσεις για να ενισχυθεί η ένταξη και παραμονή του μη οικονομικά ενεργού πληθυσμού στην αγορά εργασίας, με έμφαση στις γυναίκες και στους νέους, όπως η παροχή κινήτρων για τη δημιουργία οικογένειας και απόκτηση παιδιών
- Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ή επιδότησή τους, οι οποίες θα μειώσουν το μη μισθολογικό κόστος και θα συμβάλλουν στον περιορισμό της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας.
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, άφησε τελευταία την πρόταση που αφορά το πλέον επίμαχο θέμα των ημερών από άποψη δημοσιότητας, αλλά συνάμα και χρόνιο πρόβλημα, δυστυχώς, για πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, που δεν είναι άλλο από την ενσωμάτωση των μεταναστών.
Ιδού τι πρότεινε αναλυτικά ο διοικητής της ΤτΕ, “για να συμπληρωθεί το καίριο κενό εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων στην εγχώρια αγορά εργασίας”:
– Στην παρούσα συγκυρία, παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε βασικούς κλάδους της οικονομίας, όπως στον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή, τη βιομηχανία και τον κατασκευαστικό κλάδο, και πολλές θέσεις εργασίας παραμένουν κενές. Εν μέσω δημογραφικών προκλήσεων και γήρανσης του πληθυσμού, η συζήτηση για τον συνολικά θετικό αντίκτυπο της μετανάστευσης στην ελληνική οικονομία είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.
Εξάλλου, η μετανάστευση λόγω της κλιματικής κρίσης ενδέχεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς η ολοένα αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων θα ενισχύσει δραστικά την παγκόσμια κινητικότητα.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ευθύνη της χώρας υποδοχής να ορίσει το θεσμικό πλαίσιο για τις μεταναστευτικές εισροές, να χαράξει στρατηγικές και να αναπτύξει πολιτικές που προωθούν την ένταξή τους στην κοινωνία, είναι καθοριστικής σημασίας.
Επίσης, κατέληξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, απαραίτητες είναι οι βελτιώσεις στην αποτελεσματικότερη διασύνδεση της μετανάστευσης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και στη θέσπιση κινήτρων για την προσέλκυση εξειδικευμένων μεταναστών.
Διαφωνεί κάποιος επί της ουσίας;
Διαβάστε ακόμη:
- Πέθανε ο Βασίλης Καρράς – Η ζωή και η μεγάλη καριέρα του λαϊκού τραγουδιστή
- Κίνα: Η δηλητηρίαση που έμεινε άλυτο μυστήριο -Το θύμα πέθανε, έπειτα από 3 δεκαετίες
- Dixie Chicks: Σκοτώθηκε σε τροχαίο η Λόρα Λιντς, ιδρυτικό μέλος της μπάντας
- «Πουλέν» του Γιώργου Σαββίδη ο 37χρονος Ρωσογερμανός που γίνεται «αντι-Μπότο»