Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε τοποθέτηση του καθηγητή Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρη Κούβελα, σχετικά με το ισχαιμικό επεισόδιο που υπέστη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Σε προ ημερών ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο καθηγητής του ΑΠΘ συσχέτισε το ισχαιμικό επεισόδιο του υφυπουργού με τον εμβολιασμό του κατά του κορωνοϊού, γράφοντας πως προτρέπει «τον κ. Χαρδαλιά, τους θεράποντες και τους φροντιστές του να υποβάλλουν κίτρινη κάρτα στον ΕΟΦ, δυνητικής ανεπιθύμητης δράσης του εμβολίου κατά του COVID-19 στο οποίο υπεβλήθη».
Η ανάρτησή του προκάλεσε αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα.
Με βάση δημοσιεύματα στο ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκαταρκτική έρευνα, για να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Η έρευνα ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.
Η επίμαχη ανάρτηση του Δ. Κούβελα
Ο κ. Κούβελας είχε προκαταλάβει ότι το ισχαιμικό επεισόδιο το οποίο υπέστη ο Ν. Χαρδαλιάς, αποτελεί «δυνητική παρενέργεια» του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, αναφέροντας: “Ως Ιατρός και Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, προτρέπω τον κ. Χαρδαλιά, τους θεράποντες και τους φροντιστές του, να υποβάλλουν κίτρινη κάρτα στον ΕΟΦ, δυνητικής ανεπιθύμητης δράσης του εμβολίου κατά του COVID-19 στο το οποίο υπεβλήθη. Το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο περιγράφεται στις αναμενόμενες ανεπιθύμητες δράσεις των εν λόγω εμβολίων και ο ασθενής βρίσκεται στο χρονικό φάσμα εκδήλωσης της ανεπιθύμητης”.
Τι ανέφερε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία (ΕΚΕ) δηλώνει ρητά ότι καμία συσχέτιση εμβολίων και οξέων ισχαιμικών επεισοδίων, δεν έχει αποδειχθεί ούτε αναφερθεί με τη χρήση των μέχρι τώρα εμβολίων, τόσο στις κλινικές δοκιμές τους όσο και στην εφαρμογή τους στον γενικό πληθυσμό.
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία από την αρχή της πανδημίας COVID-19 έχει τοποθετηθεί υπέρ του καθολικού εμβολιασμού. “Ο εμβολιασμός για τον SARS-COV-2 αποτελεί πράξη ατομικής ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης”, τονίζει η ΕΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί και χορηγούνται έχουν αποδειχθεί ασφαλή κι αποτελεσματικά και αποτελούν το κυριότερο όπλο της επιστήμης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
“Ιδίως τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα, έχουν σημαντικό όφελος από τον εμβολιασμό, που υπερβαίνει κατά πολύ τον οποιαδήποτε κίνδυνο από πιθανές σπάνιες επιπλοκές”, καταλήγει η ΕΚΕ.